2024. július 16., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Az első és az utolsó

Remekül kezdte az idényt a Puskás Akadémia, amely három fordulót követően a táblázat élére állt. Ráadásul a felcsútiak az elmúlt hétvégén a Groupama Arénában győzték le a címvédőt. A találkozóról Hornyák Zsolt, a felcsútiak vezetőedzője ekként fejtette ki gondolatait: „Nagyon jó nézőszám előtt játszhattunk megint. A tízezer néző nemcsak a hazaiakat motiválja, hanem a csapatomat is. Kényelmesebb itt játszani, mint az üres stadionokban. Nem néztük, a Fradi hogyan áll föl, a mi játékunkat szerettük volna játszani, csak magunkra figyeltünk. Megérdemelten vezettünk kettővel a szünetben, aztán arra figyeltünk, hogy ne történjen meg az, ami az Újpest ellen. Ennek megfelelően védekeztünk és figyeltünk az ellentámadásokra. A Fradi egyértelműen fölényben volt, de két jó kontránk is akadt. Jól védekeztek csapatszinten a gyerekek, csillagos ötöst érdemelnek, mindenki nagyon erős fellépést mutatott.

A Puskás Akadémia következő ellenfele az a Fehérvár lesz, amely vasárnap Kecskeméten elveszítette harmadik bajnokiját is, és jelenleg pont nélkül a táblázat utolsó helyén szerénykedik. A székesfehérváriak ugyan bizakodhatnak, hiszen leigazolták a válogatott Kalmár Zsoltot a Dunaszerdahelytől, ám a játékosnak idő kell még a beilleszkedésre. A játékos nyilatkozatában igyekezett pozitív hangnemet megütni: „Gyorsan eltelt ez a kilenc év, örülök, hogy újra Magyarországon játszom. Sajnos vereséggel tértem vissza, remélem, hogy a következő mérkőzésen már jobb élmények fogadnak. Fizikailag jól érzem magam, de játékban vannak elmaradásaim, hiszen három hete nem nagyon játszottam tétmérkőzésen, ám úgy gondolom, egy kis változás, egy kis kihívás jót tesz nekem. Remélem, itt is meghatározó játékossá tudok válni. Össze kell szedni az öltözőt és pénteken egy új csapat, illetve mérkőzés vár ránk, szóval remélem, a helyzetkihasználásban fejlődni fogunk. Vannak saját és csapatcéljaim is, melyeket remélem, hogy meg fogok tudni ugrani. A legfontosabb, hogy játékba lendüljek és a legjobb formámat nyújtsam, hogy a csapat segítségére legyek”.

A Puskás Akadémiától elszenvedett vereséget követően újra felerősödtek a találgatások, miszerint a közeljövőben a Ferencvárosnak Dejan Stanković személyében szerb vezetőedzője lesz. Ugyanakkor a klub hivatalosan nem reagált a spekulációkra. Biztosnak tűnik, hogy a Konferencia Liga-selejtezőinek végéig Máté Csaba marad az edző, és az esetleges váltásról csak ezt követően döntenek majd. A bajnokságban a szurkolók mindenesetre a csorba kiköszörülését várják a zöld-fehérektől. Papíron ez nem lesz nehéz, hiszen a mindössze egy pontot gyűjtő Mezőkövesd otthonában lép pályára a bajnokcsapat, ám a kövesdiek a múltban már sok borsot törtek a Fradi orra alá.

A Kisvárdánál nem gondolkodtak ennyit, a 3. fordulót követően útilaput kötöttek Miloš Kruščić talpára. Sokan furcsállták a döntést, hiszen a megszerzett négy pont messze nem a legrosszabb teljesítmény a bajnokságban. Révész Attila sportigazgató nyilatkozatában érthetőbbé tette, miért váltak meg olyan gyorsan edzőjüktől: „Továbbra is azt valljuk, hogy remek embert sikerült megismernünk a személyében, az együttműködésünk nem is emiatt szakadt meg. Ő érthető módon a pillanatnyi eredményességet tartja fontosnak. Nekünk a középtávon meghatározott céljainkat kell szem előtt tartani, még úgy is, hogy adott esetben a pillanatnyi eredményességünk sérül, de ahogy korábban is jeleztem, célunk a fenntarthatóság megvalósítása, elérése, semmint pedig kisajtolni, kipréselni a legtöbbet ebből az idényből, ami akár veszélyeztetné a később fenntartható, stabilabb klub létét. Koncepcióban kell gondolkodni, ezért fontos, hogy szorosabb együttműködés legyen az első csapat és az akadémia között, beleértve a játékosokat és az edzőket is, ilyen módon is szeretnénk felgyorsítani a gyerekek felnőtté válását, integrálását a felnőttfutballba. Zárójelben teszem hozzá, a jelenlegi lehetőségeink csak rövid távon teszik lehetővé az élvonalbeli szereplést, ezért határoztunk meg másfajta célokat”. A Kruščić utódjának kiszemelt Gerliczki Máténak nem lesz egyszerű dolga, hiszen bemutatkozó mérkőzésén az a Debrecen látogat el Kisvárdára, amely eddig mindkét bajnokiját megnyerte.

Akármilyen meglepő, a Debrecen mellett csak a Kecskemét bír száz százalékos mérleggel a bajnokságban. Az előző idény meglepetéscsapata ráadásul könnyen folytathatja a győzelmi szériát, hiszen az újonc MTK-hoz látogat, amely eddig ebben az idényben nem nyűgözte le a magyar labdarúgás kedvelőit.

A hétvége programja, péntek: Puskás Akadémia–Fehérvár (18 óra), Zalaegerszeg–Diósgyőr (20). Szombat: MTK–Kecskemét (17.45), Paks–Újpest (20). Hétfő: Mezőkövesd–Ferencváros (18), Kisvárda–Debrecen (20.15).