2024. augusztus 3., szombat
U20-AS VB

Egyetlen európaiként Szerbia elődöntős!

A szerb ifjúsági válogatott óriási sikert elérve bejutott az Új-Zélandon zajló U20-as világbajnokság elődöntőjébe, miután 0:0-s rendes játékidőt és hosszabbítást követően tizenegyespárbajban jobbnak bizonyult az Amerikai Egyesült Államok együttesénél. A szerb csapat mentette meg Európa becsületét, hiszen a portugálok a brazilok ellen, a németek pedig Mali ellen „véreztek el” – szintén tizenegyesrúgásokat követően. A legjobb négy közé két afrikai csapat került, hiszen Szenegál legyőzte Üzbegisztánt a negyedik negyeddöntőben.

A szerb együttes a szerdai elődöntőben Malival mérkőzik meg, míg a másik ágon Brazília–Szenegál mérkőzést játszanak. A döntőre és a bronzmérkőzésre vasárnap kerül sor.

Szerbia kemény, harcos meccset játszott az amerikaiakkal, de gólt egyik csapat sem tudott szerezni a találkozón, így a továbbjutás sorsa tizenegyespárbajban dőlt el, amelyben a szerb játékosok magabiztosabbnak bizonyultak, hiszen míg az ellenfélnél az első sorozatban lövő Rubio Rubin, a hatodik végrehajtó Joel Soñora, illetve a nyolcadik és kilencedik sorozatban következő Cameron Carter-Wickers és John Requejo is hibázott, addig szerb részről a másodikként lövő Staniša Mandić, a hatodikként következő Predrag Rajković és nyolcadikként odaálló Miloš Veljković rontott csak, a kilencedik lövő, Nemanja Maksimović sikeresen elvégzett büntetője továbbjutást ért.

Veljko Paunović szövetségi kapitány megérdemelt továbbjutásról beszélt a meccs után: „Boldog vagyok a győzelem miatt, kiérdemeltük már a tizenegyesek előtt. Sok helyzetünk volt, remek szituációkat nem realizáltunk, ami sokba kerülhetett volna. Óriási eredmény ez mindannyiunk számára, de még nem fejeztük be a dolgunk, megyünk tovább, az elődöntőbe.”

A jogelőd Jugoszlávia 1987-ben megnyerte az U20-as vb-t, Szerbia néven azonban először szerepel a válogatott ezen a tornán.

U20-as vb, Új-Zéland, negyeddöntők: Brazília–Portugália 0:0 – 11-esekkel 3:1, Mali–Németország 1:1 – 11-esekkel 4:3, Egyesült Államok–Szerbia 0:0 – tizenegyesekkel 5:6, Üzbegisztán–Szenegál 0:1. Az elődöntő párosítása (június 17.): Brazília–Szenegál, Szerbia–Mali.