2024. július 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Az újoncátok

Nem mindennapi mérkőzéssel zárult az előző forduló az NB I.-ben: az újonc Kecskemét hazai pályán két vállra fektette az addig százszázalékos bajnok és listavezető Ferencvárost. A találkozó hőse a két gólt szerző Nagy Krisztián volt. „Mindenképpen szerettük volna meglepni a Ferencvárost.  Sikerült! – kezdte a nagy nap összegzését. – Jól kezdtük a mérkőzést, helyzeteket dolgoztunk ki, ráadásul az első félidőben szereztünk két gólt. A szünetben Szabó István vezetőedző azt kérte tőlünk, hogy ugyanúgy folytassuk, stabilan védekezzünk, s ha nálunk van a labda, minél tovább tartsuk meg. Továbbá arra kért minket, hogy támadásban próbáljunk minőségi passzokat adni. Ha a teljes meccset nézzük, jobbára a Ferencváros akarata érvényesült, de nem tudott gólt szerezni, mert csapatunk a szívét-lelkét beleadta, mindig volt egy játékosunk, aki blokkolt, vagy önfeláldozóan beledobta magát a labda újába. A szurkolóink pedig ismét fantasztikusak voltak, belehajszoltak minket a győzelembe.”

Nem példa nélküli a Fradi ilyesfajta botlása, az elmúlt két évben ugyanis 22 pontot veszített újonc, illetve olyan csapatokkal szemben, amelyek az idény végén a másodosztályba távoztak.

Nem lesz könnyű dolga a Fradinak ezekben a napokban sem, ma este Belgrádban a Crvena zvezda otthonában kell helytállnia, vasárnap pedig az ingadozó formában játszó Debrecent fogadja. A Loki ráadásul, mint a Honvéd elleni legutóbbi bajnokija is mutatja, egy mérkőzésen belül is képes két teljesen ellentétes félidőt produkálni.

A Ferencvároshoz kapcsolódó hír, miszerint a Zalaegerszeg elleni elhalasztott találkozót 2023. január 24-én, a paksi vendégszereplést pedig február 1-jén pótolja majd.

A Kecskemét ellenfele az Újpest lesz, amely a Vasas legyőzése után a Kisvárda kiütésével jelezte, hogy végre elkapta a bajnokság ritmusát, és hogy játékosállományában több van, mint a táblázaton jelenleg betöltött pozíciója mutatja.

Kisvárdán a sorozatban elveszített három bajnoki, különösen az Újpesten elszenvedett fiaskó a klubvezetőségben is változást eredményezett. Révész Attila, akinek az előző idényben elévülhetetlen szerepe volt a klub történetének legjobb szereplésében, rövid pihenő után ismét visszatért a sportigazgatói tisztségbe.

„Miután nyáron lejárt a sportigazgatói szerződésem, az addigi, napi feladataim nagy részét Forrás Zoltán klubmenedzser vette át tőlem – magyarázta. – Én ügyvezetőként csak jóváhagytam az igazolásokat, és ott voltam a nemzetközi meccseinken, illetve az akadémiát irányítottam. Mostanra azonban már teljesen rendben vagyok egészségileg, ezért abban maradtunk a klubbal, hogy újra sportigazgatóként folytatom a munkát, de hátrábbról, mint korábban. Új szerződést írtam alá, és az MLSZ-nél is kiváltottam az ehhez szükséges licencet. A feladatköröm annyiban változik a korábbiakhoz képest, hogy csak a szakmai munkát felügyelem, sportigazgatóként ismét leülhetek a kispadra, bemehetek az öltözőbe a meccsek alatt. Ez azért lényeges, mert úgy érzem, jelen helyzetben segítségre van szüksége a szakmai stábnak. Az elmúlt három mérkőzésen a mutatott játékunkkal nem voltam elégedett. Nem mindenkinek, de sok játékosnak ellenszenves volt a testbeszéde, a hozzáállása. De néhány hét, és vissza fogunk találni a helyes útra.”

Hogy jelenléte mekkora többletet ad majd a játékosoknak, hamarosan kiderül, szombaton ugyanis a Kisvárda a még nyeretlen és kiesőhelyen álló Vasast fogadja.

A Paks csapatában az elmúlt fordulóban debütált a mindössze 20 éves Debreceni Zalán, aki fiatal kora ellenére érett játékkal és egy gólpasszal vétette észre magát.

„Egy ideje éreztem már, egyre közelebb a lehetőség, hogy pályára léphessek. Erőnlétileg, úgy gondolom, korábban is készen álltam a bemutatkozásra, de mint mondani szokták, ami késik, nem múlik. Szerencsére a múlt hétvégén, Mezőkövesden szerepet kaphattam, aminek nagyon örülök. Az edző kiemelte, bátran csináljam, amit tudok. Kellenek a beadások, és hozzam minimum azt a formát, amit az edzőmérkőzéseink során megismert tőlem. Igyekeztem ezeknek megfelelni, úgy érzem, jól ment a játék. Innentől kezdve nem lehet más célom, mint egyre több időt, lehetőséget kiharcolni a pályán, aztán pedig stabil kezdőjátékossá válni. Szeretnék Pakson alapember lenni, és mindig jó játékkal segíteni a klubot, hogy minél jobb eredményeket érjünk el. Gólpasszokkal és gólokkal pedig a válogatott-szakemberek figyelmét is felhívnám” – fogalmazta meg céljait Debreceni.

A szimpatikus fiatal játékosra és csapatára nagy feladat vár vasárnap, hiszen a Paks a Puskás Akadémiát fogadja, ami a két csapat jelenlegi helyezését tekintve nyugodtan tekinthető a forduló rangadójának.

A hétvége programja, péntek: Fehérvár–Zalaegerszeg (18.00), Újpest–Kecskemét (20.05). Szombat: Kisvárda–Vasas (17.00), Honvéd–Mezőkövesd (19.30). Vasárnap: Paks–Puskás Akadémia (16.30), Ferencváros–Debrecen (18.00).