2024. július 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Köpnek rá!

A Debrecen elleni vasárnapi győzelemmel a Ferencváros feltápászkodott a gödörből, amelybe a Kecskeméttől és a Crvena zvezdától elszenvedett vereségek taszították. A találkozó hőse, a gólt is szerző Vécsei így foglalta össze gondolatait: „Két vesztes mérkőzésen voltunk túl, a kecskeméti és a belgrádi zakó sem tett jót az öltöző hangulatának, fontos volt, hogy a Debrecen ellen javítsunk. A gólomnak azért örültem különösen, mert kiélezett szituációban szereztem, ráadásul az akció tőlem indult, én ugrattam ki Zachariassent, majd értem oda a befejezéshez. Éreztem, hogy hová érkezhet a beadás, örülök, hogy jól találtam el a labdát, és gól lett belőle.”

A Loki a maga részéről, bár az eredményt nem kérdőjelezi meg, azt a jelenetet továbbra sem tudja szó nélkül hagyni, amikor a ferencvárosi Ryan Mmaee Dzsudzsák felé köpött: „A DVSC minden esetben tiszteletben tartja a pályán elért eredményt és a játékvezetők döntéseit. Klubunk azonban nem mehet el szó nélkül az elmúlt vasárnapi találkozó 92. percében csapatkapitányunkkal, Dzsudzsák Balázzsal szemben tapasztalt kirívó incidens mellett.

A DVSC kénytelen megvizsgálni annak lehetőségét, hogy az MLSZ fegyelmi bizottságához forduljon” – áll a klub közleményében.

Nem tűnik túl jó ötletnek, hogy a klub sok energiát fektessen az ügybe, hiszen az esetet a videobíró is megtekintette, és nem észlelt semmi rendkívülit, másrészt a csapatnak az Újpest elleni hétvégi meccsre kellene inkább koncentrálnia. Már csak azért is, mert a lilák hétfő este a 4. fordulóból elhalasztott találkozón legyőzték a Fehérvárt. Visszatérve a listavezetőre: a Ferencvárosnak először ma este a C. zvezda ellen hazai pályán kellene kiköszörülnie a múlt heti csorbát, majd vasárnap Mezőkövesdre látogatnak Csercseszov fiai. Papíron az a találkozó országos kettesnek tűnik, hiszen a kövesdiek kiesőhelyen tartózkodnak. De pont egy hete említettük meg, hogy a zöld-fehérek hajlamosak csődöt mondani az ilyen mérkőzéseken…

A fent említett hétfői Fehérvár–Újpest találkozónak volt még egy furcsa mellékzöngéje. Történt ugyanis, hogy a fehérváriak játékosa, Zivzivadze, aki az elmúlt szezont pont Újpesten töltötte, a találkozót követően felvette az újpesti mezt, ezzel is utalva arra, hogy szíve szerint ő maradt volna a fővárosban. Ezzel kapcsolatban a fehérvári klub kiadott egy közleményt: „Támadónk a hétfő esti, Újpest elleni vereséget követően kirívóan tiszteletlen magatartást tanúsított a klubbal, szurkolóinkkal és csapattársaival szemben, így kikerült az első csapat keretéből. Klubunk további nyilatkozatokat nem kíván tenni a témában.”

A székesfehérváriaknak ennél nagyobb gondot okoz, hogy jelenlegi helyezésüket figyelembe véve finoman szólva sincsenek jó helyzetben, főleg az eredeti célkitűzéseikhez képest. Ugyanakkor a nyeretlen Vasas ellenében mindenképpen esélyesnek számítanak még Zivzivadze nélkül is. Ez akkor is igaz, ha maguk a fehérvári játékosok is érzik, hogy valami nincs rendben a csapattal. „Nem akarok részletes elemzésbe belemenni, és nem én vagyok az okos ember, akinek meg kell mondania, hogy mi a baj. Nyilván van egy véleményem, ezt már sokszor megbeszéltük a csapattal. Ezen a meccsen mindkét csapat sok hibát csinált, az Újpest megbüntette az egyik hibánkat. A gól előtt nem tudom, hogy történt-e szabálytalanság, bár Pinto komolyabban megsérült, így azt feltételezem, hogy igen. A bíró nem tudom, hogy nem látta-e, de nem akarom erre fogni az egészet. Nem játszottunk jól, nem védekeztünk jól. Ilyen meccs és ilyen hetek után nehéz a pozitívumokat keresni. Voltak helyzeteink, hellyel-közzel jól ment a játék, de összességében nagyon rossz volt az egész. Az elmúlt évek alapján szépen csúszunk hátra. Nem vagyunk dominánsak, nem tudunk annyi gólt rúgni, ellenben sokkal többet kapunk, mint az előző szezonokban” – mondta Kovács Dániel, a csapat kapusa.

Mindenképp érdekes tény, hogy tíz forduló után a Kecskemét a dobogó második fokán áll. A helyezéseket figyelembe véve a kecskemétiek péntek este játsszák a forduló rangadóját, amikor a harmadik helyezett Kisvárdát fogadják. De izgalmasnak ígérkezik a Puskás Akadémia–Honvéd összecsapás is, ha másért nem, akkor a klubok közötti hagyományosan feszült helyzet miatt, ami a pályaválasztó nevéből fakad…

A hétvége programja, péntek: Kecskemét–Kisvárda (20 óra). Szombat: Zalaegerszeg–Paks (14.45). Puskás Akadémia–Honvéd (17), Vasas–Fehérvár (19.30). Vasárnap: Debrecen–Újpest (13.45), Mezőkövesd–Ferencváros (17.45).