2024. augusztus 7., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Sousa a Győr ellen, Stojković a kispadon

A magyar bajnokság aranyérmese, a Győri ETO harminc év után szerepelhet újra a legrangosabb európai kupasorozatban: Pintér Attila együttese ma a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának első mérkőzésén az izraeli Maccabi Tel-Aviv együttesét fogadja. A szerb bajnokság aranyérmese, a Partizan története során kétszer, 2003-ban és 2010-ben is sikeresen vette a selejtezős akadályokat, s bejutott a BL csoportkörébe. A belgrádi együttesnek az elmúlt öt évben – leszámítva a bakui Intert (1:1, 2:0) – nem voltak különösebb gondjai az első párharcok során: a Rhyl (4:0, 8:0), a Pjunik (3:1, 1:0), a Shkëndija (4:0, 1:0) és a Valletta (4:1, 3:1) sem volt méltó ellenfél.

A Partizan a Shirak ellen mutatkozik be a nemzetközi kupaporondon a 2013/2014-es idényben: az örmény együttes az első fordulóban a San Marinó-i Tre Pennét az első mérkőzésen 3:0-ra győzte le, a visszavágón pedig 1:0-ra veszített, így magabiztosan jutott tovább.

– Megfelelő munkát végeztünk a felkészülés során, de tisztelnünk kell a Sirakot, az örmény bajnokot. Tudjuk, hogy nekünk kell kiharcolnunk a jó eredményt, nem fogunk semmit ajándékba kapni – mondta Vuk Rašović, a Partizan edzője, aki nem számíthat a fiatal Aleksandar Mitrovićra, mivel a csatár az előző idényben piros lapot kapott, így három meccset kénytelen kihagyni. A tréner a sajtótájékoztatón elmondta, annak ellenére, hogy Ivan Ivanov nyíltan kimondta, el akarja hagyni a Partizant (nem véletlenül: szerinte a klub 150 000 euróval tartozik neki…), az ő helye biztos a kezdőcsapatban, csakúgy mint Milan Lukač kapusé. Ez azért érdekes, mert miután Vladimir Stojkovićnak a törökországi Konyába való átigazolása meghiúsult, a válogatott hálóőr továbbra is a fekete-fehérek tagja. A Shirak–Patizan mérkőzés 15 órakor kezdődik, a találkozó játékvezetője pedig a cseh Libor Kovařik lesz.

A Rába-parti alakulat legutóbb 1983-ban szerepelt a sorozat jogelődjében, a bajnokcsapatok Európa-kupájában, akkor az első fordulóban kettős győzelemmel lépett túl az izlandi Vikingur együttesén, a következő körben azonban a szovjet bajnok Dinamo Minszk búcsúztatása már nem sikerült.

– Az ETO mindig, minden mérkőzésen győzni akar, így lesz ez a Maccabi Tel-Aviv ellen is – fogalmazott Pintér Attila, a Győri ETO vezetőedzője a kedd délelőtti sajtótájékoztatón. A szakember a találkozón nem ülhet majd le a kispadra, ugyanis három évvel ezelőtt – a gárda legutóbbi európai kupaszereplése alkalmával – a zágrábi Dinamo elleni Európa-liga-mérkőzésen összekülönbözött a játékvezetővel, amiért két mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A hazaiak vezetőedzője hozzátette, hogy a szombaton a Debrecen 3:0-s legyőzésével elért szuperkupasiker növelte együttese önbizalmát.

– Bízom a csapatban, az elvégzett munkában, a segítőmben, Farkas Józsefben, hogy így közösen meg tudjuk oldani ezt a helyzetet. Olyan eredményt akarunk elérni, hogy azzal továbbjussunk az első körből. Remélem, hogy velünk együtt a Honvédnak és a Debrecennek is sikerül a továbbjutás, mert az nagy dolog lenne az egész magyar labdarúgás számára.

Az ellenfelet Paulo Sousa irányítja, a portugál tréner az előző szezon egy részében még a Győr legnagyobb hazai riválisának, a Videotonnak volt a vezetőedzője. Az izraeli együttesről Pintér Attila elmondta, gyors és agresszív futballt játszik, ugyanakkor a saját játékukat akarják ráerőltetni a vendégekre. Az előzetes becslések szerint mintegy 6000 néző várható a 20.30-kor kezdődő találkozóra, amelyet a 33 éves osztrák Markus Hametert vezet majd.