2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Bajnoki nyitány

Pénteken, a lapzárta után véget ért Pápa–Puskás Akadémia-találkozóval kezdetét vette az NB I. 2013/14-es bajnoki idénye. Mint ismeretes, az előző kiírás bajnoki címét a Győr szerezte meg, az egész év során mutatott kiegyensúlyozott játékának köszönhetően. Második a székesfehérvári Videoton, harmadik a budapesti Honvéd csapata lett, a Magyar Kupát pedig nagy csatában a Debrecen nyerte meg – egyúttal ezek a csapatok szereztek jogot a nemzetközi kupaküzdelmek selejtezőiben való indulásra. Az élvonaltól az Eger és a Siófok búcsúzott, helyüket a legjobbak társaságában a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd „foglalták el”.

Felmerül a kérdés: vajon a magyar bajnokság milyen játékerőt képvisel? Az illetékesek évről évre elmondják: a soros bajnokság az utóbbi évek legjobbja volt, fejlődik a játék, egyre több a tehetséges fiatal. De tényleg így lenne? Nos, ha figyelembe vesszük, hogy az NB I. élmezőnye már a nemzetközi kupaidény selejtező küzdelmeinek kezdetén a porba hullt, akkor lesújtó következtetésre juthatunk. Még szomorúbb a helyzet, ha azt látjuk, hogy a bajnok Győr izraeli, a Videoton montenegrói, a Debrecen norvég klubcsapattal, a Honvéd pedig a Vojvodinával szemben maradt alul, tehát a legjobb szándékkal sem mondhatjuk, hogy leküzdhetetlen akadályt képező ellenfelek vetettek véget a magyar szurkolók álmainak!

Hiába vannak azonban a szurkolók tisztában azzal, hogy kedvenceik az európai labdarúgás színpadján csak gyenge produkcióra képesek, a magyar bajnoki cím kérdése mindig izgalomba hozza őket! S hogy mely csapatnak van esélye jövőre szerencsét próbálnia a Bajnokok Ligája-selejtezőiben, s reményeink szerint majdan annak csoportkörében? Nos, az elmúlt idény dobogósain kívül bajnokesélyesek közé kell sorolnunk a Fradit is, amely leigazolta a holland második liga gólkirályát, Jack Tuypot. Ha a bajnoki címre nem is, de éremre kétségkívül esélyes lesz a Coulibalyt nélkülözni kénytelen Debrecen, valamint a magyar viszonylatban mindig tehetséges fiatalokat felvonultató MTK is. A bajnokság meglepetéscsapata pedig a Tomislav Sivić által irányított Diósgyőr lehet. A miskolci csapat már az elmúlt idényekben is szép győzelmeket aratott hazai pályán, s ha a jó játékot az idegenbeli meccseken is állandósítani tudja, akkor bármi megtörténhet.

Ami a találkozók időpontját illeti: a nyári hat fordulóban péntekenként este hétkor, szombatonként délután fél ötkor, este hétkor és kilenckor, vasárnap pedig délután fél ötkor, fél hétkor és este fél kilenckor rendeznek mérkőzéseket. A közszolgálati és a Sport Televízió a tervek szerint minden hétvégén 7 mérkőzésről ad helyszíni közvetítést, a Sport2-n pedig vasárnap este 22.30-kor a Harmadik félidő című műsorban a találkozókról összefoglalót s elemzést tekinthetnek meg a nézők. Már az 1. forduló is rejteget izgalmakat, sokan kíváncsian várják, hogyan mutatkoznak be az újoncok, azonban a játéknap rangadója kétségkívül a szombat esti Győr–Diósgyőr-összecsapás lesz.

A hétvége programja, tegnap: Pápa–Puskás Akadémia lapzárta után, szombaton: 16.30 Újpest–Paks (Sport1), 19.00 Pécs–Ferencváros (Sport1), MTK–Mezőkövesd, 21.00, Győr–Diósgyőr (m2), vasárnap: 16.30 Videoton–Haladás (Duna), 18.30 Kecskemét–Honvéd (Sport2), 20.30 Debrecen–Kaposvár (Sport2).