2024. július 16., kedd

Stanković a Fradi új edzője

A Ferencváros hétfő délután közleményben tudatta, hogy a csapat eddigi vezetőedzőjét, Máté Csabát Dejan Stanković váltja a kispadon. A 45 éves szerb szakember 1998 és 2013 között játékosként 103 alkalommal szerepelt Jugoszlávia, Szerbia és Montenegró, valamint a már önálló Szerbia nemzeti csapatában, ez idő alatt 15 gól szerzett a címeres mezben. Karrierje csúcsára 2010-ben az Internazionale futballistájaként ért fel, amikor Bajnokok Ligáját és klubvilágbajnokságot nyert az együttessel. Korábban a Lazióval is szép sikereket ért el, 1999-ben az európaiszuperkupa- és a KEK-trófeát is begyűjtötte. Edzői karrierjét 2014-ben az Udinesénél kezdte, 2019-ben ült le a Crevna zvezda kispadjára, ahol három évig maradt. Legnagyobb nemzetközi sikerét is a piros-fehérekkel érte el, a 2020/2021-es kiírásban továbbjutottak az Európa-liga csoportköréből, és a legjobb 32 között búcsúztak. Az elmúlt idényben a Sampdoriát irányította, ám az olasz együttes kiesett az olasz élvonalból.

Máté Csabát július 19-én Sztanyiszlav Csercseszov utódjaként nevezték ki a zöld-fehérek, miután a csapat a feröeri Klaksvíkkal szemben alulmaradt a BL-selejtezőben. Mátéval sikerrel vette a csapat a Konferencia Liga selejtezőjét, ám a szakember kvalifikációt követő nyilatkozatából sejteni lehetett, hogy az együttműködés nem lesz hosszú életű.

Dejan Stanković munkáját pályaedzőként Nenad Sakić és Leandro de Almeida segíti, a szakmai stábban helyet kapott továbbá Federico Pannoncini erőnléti edző, valamint Vincenzo Sasso videóelemző is.