2024. július 19., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Bellingham ismét villogott

Izgalmas, helyenként fordulatos és gólban gazdag meccsekkel kezdődött meg kedden a Bajnokok Ligája 2. csoportköre. A legnagyobb rangadót Nápolyban játszották, ahol 80 ezer vérmes hazai szurkoló szerette volna látni az olasz bajnok győzelmét a kiírás rekordere, a Real Madrid ellen. A délolaszok nyílt sisakkal kezdték meg a meccset, aminek a 19. percben lett meg az eredménye, mert Kepa madridi kapus alászaladt egy beívelésbe, s végül Ostigård fejjel vezetést szerzett. Az előnynek azonban nem sokáig örülhettek, hiszen színre lépett a királyi gárda remek igazolása, Bellingham, s egy elcsent labdát Vinícius Jr.-nak pöckölt le, a brazil pedig higgadtan egyenlített (19.). A második gól is az angol válogatott játékos nevéhez fűződik, aki leleményes módon használta ki a nápolyi védők bizonytalanságát, s egy szólóakció végén már vezetett is a spanyol éllovas (34.). A második félidőre már egy kicsit összeszedettebben érkezett meg a Napoli. Egy vitatható büntető után Zielenski révén kiegyenlítettek (54.), és egy kis szerencsével meg is fordíthatták volna a találkozót, a madridiak azonban kiállták a kemény néhány percet, a slusszpoén pedig egy szöglet után Valeverdétől érkezett, aki mintegy 22 méterről 107 km/h-val száguldó bombát eresztett el, és a labda Merten kapus tarkójáról a hálóban kötött ki.

A forduló talán legnagyobb fordítása is a C csoportban volt, amelyben meg a Braga nyert Berlinben. Pedig 37 perc elteltével Becker két góljával még az Union vezetett 2:0-ra, de a portugálok megőrizték a hidegvérüket, a félidő előtt szépítettek (Niakaté, 41.), fordulás után Bruma szépségdíjas találatával kiegyenlítettek (51.), és a lefújás előtt másodpercekkel Castro távoli lövésével bezsebelték a teljes zsákmányt.

A játéknap két kellemetlen meglepetését angol csapatok okozták, hiszen a Manchester United attól a Galatasaraytól kapott ki otthon, amely kétszer állt fel vesztésből, s amely még története során egyszer sem nyert Angliában, az Arsenal pedig az idén gyengélkedő Lens otthonában szenvedett vereséget úgy, hogy a 14. percben még vezettek. Említést érdemel még a Bayern München, amely Koppenhágában volt kénytelen fordítani, ezzel sorozatban a 17. idegenbeli BL-csoportmeccsét vívta meg veretlenül, amivel beállította a Barcelona 2006 és 2012 között elért rekordját. A bajor gárda összességében már 36 mérkőzés óta nem kapott ki a BL csoportkörében, legutóbb 2017 szeptemberében a PSG tudott győzni ellene.

BL, csoportkör, 2. forduló, A csoport: Manchester United–Galatasaray 2:3, København–Bayern München 1:2. Az állás: 1. Bayern 6 pont, 2. Galatasaray 4, 3. København 1, 4. Manchester United 0. B csoport: Lens–Arsenal 2:1, PSV–Sevilla 2:2. Az állás: 1. Lens 4 pont, 2. Arsenal 3, 3. Sevilla 2, 4. PSV 1. C csoport: Napoli–Real Madrid 2:3, Union Berlin–Braga 2:3. Az állás: 1. Real Madrid 6 pont, 2. Napoli és Braga 3-3 (4:4), 4. Union Berlin 0. D csoport: Inter–Benfica 1:0, Salzburg–Real Sociedad 0:2. Az állás: 1. Real Sociedad 4 pont (3:1), 2. Inter 4 (2:1), 3. Salzburg 3, 4. Benfica 0.

Nyitókép: Ostigård vezető találata, Kepa valahol kint kószál (Fotó: Beta/AP)