2024. július 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Rossi eskütétele és kerethirdetése

Magyar állampolgársági esküt tett Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya és Cosimo Inguscio másodedző kedden Budapesten, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében. A köztársasági elnök megköszönte, hogy a magyarok mellett tették le a voksukat: „A mi feladatunk az, hogy olyan ország legyen Magyarország, amelyre önök második hazájukként is büszkék lehetnek, önöktől pedig azt várjuk, hogy büszkék lehessünk a magyar válogatottra. Harminc év elteltével, manapság ismét büszkeséggel tekinthetünk a magyar válogatottra, és örülhetünk annak is, hogy a fiatalok, kamaszok is lelkesednek a magyar sportolókért, ami sokat jelent a mai világban.”

„Ez egy nagyon különleges dolog, ami nem történik meg mindennap az emberrel. Számunkra ez egy nagyon emlékezetes dátum lesz, szeretném megköszönni a magyar embereknek és természetesen a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, hogy támogatták ezt a döntést. Köszönöm a magyar kormánynak is, köszönöm Magyarországnak” – mondta az 59 éves szakember, majd hozzátette, már régóta második otthonaként tekint Magyarországra.

Rossi ugyanakkor kedden Telkiben keretet hirdetett a soron következő két Európa-bajnoki selejtezőre. A gárda „szokásos” összetételével kapcsolatban elmondta, bár vannak hiányzók, mint például a középpályáról Kleinheisler László, Schäfer András vagy éppen Vécsei Bálint, az összeszokottság a csapat egyik erőssége, és nem is szabad hirtelen felforgatni a keretet. Rossi elárulta, folyamatosan figyelik a hazai bajnokságban játszókat, sokkal inkább ezen van a hangsúly, mint a topligákban szereplő válogatott játékosok meccseinek elemzésén, hiszen ők jóval magasabb szinten bizonyíthatnak hétről hétre. A csoportjában éllovas nemzeti csapat jövő szombaton a Puskás Arénában a rosszabb gólkülönbségével második Szerbiát fogadja, három nappal később pedig a nyeretlenül sereghajtó Litvánia vendégeként lép pályára a kvalifikációs sorozatban.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Demjén Patrik (MTK Budapest), Gulácsi Péter (Leipzig), Szappanos Péter (Paks). Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár), Mocsi Attila (Rizespor), Lang Ádám (Omonia), Szalai Attila (Hoffenheim), Szalai Gábor (Kecskemét). Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kalmár Zsolt (Fehérvár), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (Bournemouth), Nego Loic (Le Havre), Styles Callum (Barnsley), Nagy Ádám (Pisa), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia). Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia), Horváth Krisztofer (Kecskemét), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencváros).