2024. július 19., péntek
LABDARÚGÁS – BL

Egy döntetlen, amely senkinek nem jó

Nem véletlenül hirdették meg Belgrádban a BL 2. csoportkörét a C. zvezda idénybeli legfontosabb mérkőzéseként. A piros-fehérek a Young Boyst fogadták, amellyel nyilván közvetlenül döntik majd el, ki várja meg a tavaszt az európai porondon, hiszen balgaság lenne azt gondolni, hogy a csoportból egyik vagy a másik továbbjuthat a címvédő Manchester City és a Leipzig előtt, hanem csak a csoportbeli harmadik helyért folyhat köztük a küzdelem. A szerda esti mérkőzésen, ha a szögletek vagy a kapura lövések arányát vesszük figyelembe, akkor a Zvezdának nyernie kellett volna (11/5, illetve 9/6), de ez egy olyan játék, ahol a gólokat számítják, s ebben egálra mérkőztek a felek, mert labdatartásban, az igazi nagy helyzetekben, sőt még a passzokban, illetve azok pontosságában is nagyjából egál volt, ám olyan fejetlenséget láthattunk a védelmekben, hogy leszögezhető, ilyen játékkal nem lehet vérmes reményeket táplálni a jó európai szereplés kapcsán. A gólok sorát Ndiaye kezdte meg a 35. percben, amikor kiderült, nem leshelyzetből vágta be a jobbról érkező labdát, de a második félidő elejétől teljesen szétesett a fővárosiak védelme, s ezt már a 48. percben megbüntette a luzerni születésű Ugrinic, kisvártatva pedig kezezés miatt Itten révén büntetőből (62.) már fordított is a helvét gárda. Hogy ebben a játékrészben a Zvezda nem kapott több gólt, azt nagyjából a meccs legjobbjának, az izraeli Glazer kapusnak köszönheti, aki az egész mérkőzésen vagy fél tucat találattól mentette meg a csapatát. Akkor Bakhar edző mindent egy lapra feltéve eszeveszetten erősítette a támadósort, aminek a 88. percben lett meg az eredménye, amikor Bukari jobbról egy valótlan szögből bombázott élesen a rövid felső sarokba. Ettől a pillanattól meg a Young Boysnak állt meg a tudománya, összevissza vagdosták ki a labdát, s csak a csoda mentette meg őket a vereségtől. Összességében, a döntetlen egyik csapatnak sem jó, s nagyjából a november 28-án esedékes berni visszavágón dől el a csoport harmadik helyének sorsa.

Merthogy a City Lipcsében félgőzzel is győzni tudott, de erről a meccsről elmondható, egyik csapat sem verte agyon magát a pályán, mert a Leipzig az első körben idegenben 3:1-re győzte le a Young Boyst, a City pedig otthon ugyanilyen arányban a Zvezdát, így kényelmesen vezetik a csoportot… Az angol bajnok egyébként így már 16 meccse veretlen az európai kupaporondon, ezzel pedig beállította az angol rekordot, amelyet immáron közösen tart a Leedsszel (1967–1968), a Tottenhammel (1967–1972), a Chelsea-vel (2018–2019) és West Hammel (2022–).

A legkellemesebb meglepetést a játéknapon a Newcastle keltette, amely otthon agyoncsapta a PSG-t, és a párizsiak, valamint a Milan és a dortmundi Borrussia előtt vezeti az F csoportot.

BL, csoportkör, 2. forduló, E csoport: Celtic Glasgow–Lazio 1:2, Atlético Madrid–Feyenoord 3:2. Az állás: 1. Atlético Madrid 4 pont (4:3), 2. Lazio 4 (3:2), 3. Feyenoord 3, 4. Celtic 0. F csoport: Borussia (D)–Milan 0:0, Newcastle–PSG 4:1 (2:0). Az állás: 1. Newcastle 4, 2. PSG 3, 3. Milan 2, 4. Borussia (D). H csoport: Porto–Barcelona 0:1, Antwerp–Sahtar (D) 2:3. Az állás: 1. Barcelona 6, 2. Porto 3 (3:2), 3. Sahtar 3 (4:5), 4. Antwerp 0. G csoport: Leipzig–Manchester City 1:3, C. zvezda–Young Boys 2:2. Az állás: 1. Manchester City 6, 2. Leipzig 3, 3. Young Boys és C. zvezda 1-1 (3:5). (li)

 

Spanyolország, Portugália és Marokkó rendezi a 2030-as vb-t!

Spanyolország, Portugália és Marokkó rendezi a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot, de az első három mérkőzésnek – a FIFA tanácsának döntése alapján – Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont. A dél-amerikai rajt után a torna Marokkóban, Portugáliában és Spanyolországban folytatódik, az ő közös pályázatuk maradt egyedül versenyben. Utóbbi három ország válogatottja automatikus résztvevő lesz, a meglévő kvótaelosztásból foglalva le helyeket. A centenáriumi vb három földrészen zajlik majd, amire korábban még nem volt példa. A „történelmi kontextust” (Uruguayban volt az első vb) figyelembe véve a FIFA tanácsa arról is határozott, hogy az első vb-nek otthont adó ország fővárosában, Montevideóban lesz majd a centenáriumi ünnepség, de a tanács döntését a FIFA jövő évi kongresszusának kell jóváhagynia.

Eredetileg Spanyolország és Portugália tervezett közös pályázatot, majd ebbe tavaly októberben Ukrajnát is bevonta. Marokkó idén márciusban jelezte, hogy szívesen lenne beugró az ibériai pályázatban abban az esetben, ha Ukrajna a háború miatt nem tudná vállalni a társrendezést. A hét év múlva sorra kerülő vb iránt korábban négy dél-amerikai ország, Uruguay, valamint Argentína, Paraguay és Chile is érdeklődött, ugyancsak közös rendezésben gondolkodva, és volt olyan elképzelés is, hogy Szaúd-Arábia Egyiptommal és Görögországgal közösen vállalná a rendezést.

A 2026-os – már nem 32, hanem 48 csapatos világbajnokságnak – Kanada, az USA és Mexikó lesz a házigazdája. (MTI/Reuters/EFE/AP/AFP)

 

FIFA-rendezvényeken is felléphetnek a fiatal oroszok

Egy héttel az UEFA döntését követően a FIFA tanácsa is engedélyezte az orosz korosztályos válogatottak visszatérését a 17 éven aluliaknak kiírt tornákra. Ez azt jelenti, hogy az orosz U17-es fiú- és lánycsapatok ott lehetnek a világbajnokságon, amennyiben az európai selejtezősorozatból kijutnak a tornára. Ugyanakkor nem szerepelhetnek hazájuk színeiben és zászlajuk alatt. A FIFA mostani döntésének valószínűleg komoly nemzetközi visszhangja lesz, az UEFA-határozat után ugyanis Ukrajna és több más ország is bojkottot jelentett be az oroszok ellen, a jövő évi U17-es női Eb rendezője, Svédország pedig bejelentette, hogy nem engedi be az országba az orosz nemzeti csapatot. (MTI/Reuters)

 

Szabadka: Spartacus–C. zvezda 1:0 (1:0)

Városi stadion, 200 néző, vezette: Međedović (Újvidék). Góllövő: Vágó a 12. percben.

Spartacus: Skandro, Vučković, Belovan, Langdok (McKenzie), Ostrem, Hansen Mercado, Gajić, Filipović, Vágó, Stupar, Boaduwaa.

C. zvezda: Petrović, Čavić N., Šćepanović (Vorkapić), Žarković, Đorđević, Krstić, Blagojević, Tenkov (Milović), Sremčević, Matejić, Čavić M.

A női bajnokság csúcsrangadóját a BL-selejtezőre készülő hazaiak kezdték jobban, a 12. percben a Ferencvárostól leigazolt Vágó Fanni a vendégek tizenhatosánál lecsapott egy eladott labdára, majd 15 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. A több mint százszoros magyar válogatott támadó a második játékrész közepén szinte kihagyhatatlan helyzetbe hozta a ghánai Boaduwaat, akinek közeli lövését azonban a fővárosiak kapusa védeni tudta, így újabb gól már nem született a 4. fordulóból elhalasztott mérkőzésen.

Az élcsoport: Spartacus 15, C. zvezda 12, TSC 11 pont stb. (K. Zs.)

Nyitókép: A villámgyors Bukari (balról) megmentette az egyik pontot (Beta/AP)