2024. július 19., péntek
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Történelmi pont a kitartás gyümölcse

A topolyai TSC döntetlenre mérkőzött meg a patinás Olimpiakosszal

Csütörtök este a TSC megszerezte történelmi első pontját az Európa-ligában! A topolyaiak a patinás pireuszi Olimpiakosz ellen bátran vették fel a versenyt, erőnlétben talán túl is szárnyalták a vendégeket, s egy pillanatra sem veszítették el hitüket a jó eredmény kapcsán, még akkor sem, amikor már 2:0-s hátrányban voltak.

A forgatókönyv félelmetesen hasonlított az előző esti, C. zvezda–Young Boys BL-meccsre, hiszen a TSC is a rendes játékidő utolsó percében szerezte meg az egyenlítő találatot, és a ráadásban a görögök is teljesen elvesztek (csakúgy mint a svájciak Belgrádban), így a végén a topolyaiak álltak közelebb a győzelemhez, akárcsak a piros-fehérek.
A Diego Martínez vezetőedző által megadott kezdőformáció azt sejtette, hogy az Olimpiakosz alaposan kielemezte a TSC játékát, mert csakúgy mint a Braga, az elejétől kezdve letámadta a hazaiakat, és akárcsak a portugálok, ők is főleg a jobb szélről próbálkoztak, amitől ezúttal is megzavarodtak egy kissé a topolyaiak, s a baj a 17. percben következett be, amikor egy gyors támadást követően Podence beívelte a labdát, Maszurasz pedig a tehetetlen Ilić mellett a kapu jobb alsó sarkába fejelt. Az első játékrész második felében azonban már jobban kitolták a görögöket, a fiúk fokozni tudták a tempót, aminek eredményeként Rakonjac a kapu fölé bombázott, majd Petrović lövését védte az egyébként elég bizonytalan görög kapus. A második játékrészben aztán már inkább a hellének térfelén pattogott a labda, de sajnos az 57. percben háromlépéses gyönyörű kontrával ismét bemattolták a topolyai védelmet, amely előzőleg mintegy 70 méteren adta el a végzetes labdát. A TSC csapatára azonban ezúttal sem a fehér zászló kitűzése volt a jellemző, hanem tovább próbálkoztak főleg Đakovac irányába, aki a 63. percben kényszerítőzött egyet Jovanovićtyal, majd nemes egyszerűséggel kilőtte a kapu jobb alsó sarkát. A gólt követően aztán szinte teljes TSC-dominancia következett: több ígéretes akciót vezettek a fiúk, aminek egyikén emberelőnybe is kerültek, mert a 72. percben Ntoi a védelem utolsó embereként csak szabálytalanul tudta megállítani az előretörő Jovanovićot, és a francia játékvezető gondolkodás nélkül felmutatta neki a piros lapot. A TSC ezután még nagyobb nyomás alá helyezte a görög csapatot, de nem volt könnyű a betömörülő védelmüket áttörni, így az egyenlítő találatra egészen a 90. percig várni kellett, ekkor bombázta az előreívelt labdát Pantović a görögök kapujába, akik szinte el sem hitték, mi történt velük, s úgy beszorultak, hogy csak nagy szerencsével kerülték el a vereséget.

A meccs jegyzőkönyvéhez az is hozzátartozik, hogy az Olimpiakosz kemény magja még előző nap megérkezett Szerbiába, vérmes szurkolásukkal Belgrádban a C. zvezdát segítették a Young Boys ellen, a fővárosiak meg viszonozták a „szívességet”, a TSC Arénában a TSC ellen szurkoltak a balgák, nem gondolva arra, hogy egy esetleges rossz topolyai szereplés az európai kupaporondon azt is eredményezheti, hogy jövőre selejtezniük kell a BL főtáblájáért (mert ugye a Zvezda berkeiben fel sem merül az, hogy nem ők lesznek a 2023/2024-es kiírás szerbiai bajnokai). A tökéletesen megszervezett mérkőzésen azonban semmilyen kilengés nem történhetett, egyedül a „Koszovó Szerbia!” rigmus volt egy kicsit szokatlan Észak-Bácska szívében.

Mindent összevetve, a TSC ezzel a meccsel megmutatta, hogy igenis van helye Európában, hiszen Londonban is vezetett a kiírás címvédője, a West Ham ellen, most pedig nem állt túl messze az első győzelemtől sem a 47-szeres görög bajnok ellen (amely nem mellesleg legalább 20-szor drágább csapat a topolyainál), így türelmetlenül várjuk az október 26-ai, Freiburg elleni, szintén hazai meccsét. Addig azonban szép sorjában: hogy milyen kemény fából faragták a topolyaiakat, azt már vasárnap, szintén a TSC Arénában az észak-bácskai rangadón a Spartacus ellen 17.30-tól mutathatják meg.

 

TSC Aréna, 4300 néző, vezette: Bastien Benoît (francia). Góllövők: Đakovac a 63., Pantović a 90., ill. Masouras a 16. és Podence az 57. percben.

TSC: Ilić, Cvetković, Ćalušić, Antonić (Vulić), Stojić, Petrović, Radin (Mircsevszki), Đakovac, Stanić (Pantović), Jovanović (Sós), Rakonjac (Vlalukin).
Olimpiakosz: Pasalakisz, Rodinei, Recosz, Ntoi, Quini, Hezze, Camara, Fortunisz (Alekszandropulosz), Maszurasz (Solbakken), Podence (Jovetić), el-Kaabi (Porozo).

Ibrahim Cissé (középen) fejesével már kettővel vezetett a Fradi (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ibrahim Cissé (középen) fejesével már kettővel vezetett a Fradi (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

KONFERENCIA LIGA

Több volt ebben

Ha a C. zvezda és a TSC hasonló meccset játszott, azt kell mondani, hogy Firenzében is ugyanúgy alakult a már említett jegyzőkönyv, csak sajnos itt a végén a Fiorentina játékosai mosolyoghattak, mert a Ferencváros óriási lehetőséget szalasztott el, hogy hazavigye a teljes zsákmányt. A zöld-fehér nyomást ugyanis nem sokáig bírta a lilák védelme, a 25. percben Zachariassen passzából Ben Romdhane lépett el a jobb szélen, s tökéletes beadása után Varga nem hibázott, tűpontosan lőtte ki a jobb alsó sarkot. A gól alaposan összezavarta a hazaiakat, a Fradi folyamatosan veszélyeztette Terracino kapuját, előnyét azonban nem tudta növelni. A szünetet követően a Fiorentina valamivel felszabadultabban támadott, de a zöld-fehérek hamar meg is büntették a próbálkozásaikat, s a labdaszerzéseket követően gyors ellentámadásokat vezettek. A félidő elején a videobíró még megmentette az olaszokat egy lehetséges góltól – a Varga buktatásáért megítélt büntetőt les miatt végül visszafújta a játékvezető –, az 51. percben Cissé fejes góljától már semmi sem tudta megmenteni az olaszokat – a francia Abu Fani bal oldali szögletéből érkező beadást bólintotta 5 méterről a keresztléc segítségével a kapuba. A budapesti együttes néhány perccel később be is biztosíthatta volna győzelmét, Ben Romdhane kapufáját követően viszont valósággal megtáltosodott a Fiorentina. A 60. percben végrehajtott hármas cserét követőn teljesen átvette az irányítást, s előbb Parisi bal oldali szabadrúgása után Barák fejesével szépített, majd a hosszabbítás harmadik percében Ikone találatával egyenlített is. Ezek után meg az FTC zavarodott meg, s csak a csoda mentette meg őket a vereségtől.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón a Ferencváros edzője, Dejan Stanković nem tagadta, hogy több volt ebben a mérkőzésben, ugyanakkor pozitívan nyilatkozott a látottakról: „Hatvanöt percig a mi akaratunk érvényesült a pályán, remekül működött, amit elterveztünk. Lehetett volna győzni? Igen! Lehetett volna jobban játszani? Igen! Valóban megszerezhettük volna a harmadik gólunkat, eldönthettük volna a mérkőzést, ám a lefújás előtti pillanatokban mi is ugyanúgy kaphattunk volna egyet. A rendkívül erős Fiorentina otthonában játszottunk döntetlent, a Serie A legjobb három csapata közé sorolom őket.”

A Ferencváros három hét múlva az ugyancsak négypontos, de kevesebb szerzett gólja miatt második belga Genk otthonában lép pályára a Konferencia Ligában.

A négyes másik mérkőzésén a Čukarički hazai pályán kétgólos vereséget szenvedett a Genk együttesétől, a belgák előbb a Heynen (10.), majd a Paintsil (11-esből, 21.) révén találtak be.

Firenze: Fiorentina–Ferencváros 2:2 (0:1)

Artemio Franchi Stadion, 28 000 néző, vezette: Schlager (német). Góllövők: Barák a 66. és Ikoné a 90+3., illetve Varga Barnabás a 25. és I. Cissé az 50. percben.

Fiorentina: Terracciano, Kayode, Martínez Quarta, Ranieri, Biraghi (Parisi), Bonaventura (Ikoné), Maxime Lopez (Arthur Melo), Mandragora (Barák), Nicolás González, Beltrán, Sottil (Kouamé).

FTC: Dibusz, Makreckis, Mmaee, Cissé, Ramírez, Ben Romdhane (Owusu), Sigér, Marquinhos (Ćivić), Abu Fani (Bešić), Zachariassen (Abena), Varga (Pešić).

Nyitókép: A pillanat, amikor Ntoit kiállították (Fotó: Beta/AP)