2024. július 16., kedd
LABDARÚGÓ-EB

„A magyar válogatott továbbjut”

Raul Fuentes, a spanyol Radio Marca nemzetközi labdarúgás-szakértője szerint a magyar válogatott továbbjut a csoportjából, a spanyol nemzeti tizenegy végső győzelme viszont meglepetés lenne a pénteken megkezdődött németországi Európa-bajnokságon.

„Spanyolországban a nagy többség nem ismeri a magyar válogatottat, a közelmúlt eredményeivel viszont tisztában van” – nyilatkozott az MTI-nek a vezető madridi sportnapilap, a Marca rádiójának népszerű Eb-tudósítója, aki elárulta azt is, hogy sztárok nélküli gárdaként tekintenek honfitársai a magyarra. „Szoboszlai Dominik az, akinek a nevét ismerik a spanyol szurkolók, viszont a szó legszorosabb értelmében nagybetűs csapatnak tartják a magyar válogatottat, ami véleményem szerint elsősorban Marco Rossi szövetségi kapitány kézzelfogható munkájának köszönhető” – tette hozzá a szakember, aki – többek között – a magyar csapat mérkőzéseit kommentálja, és azokról tudósít Németországból. Fuentes a magyar válogatott minőségéről azt mondta, hogy Rossi egy rendkívül masszív, rakkolós, kőkemény, kilencven percen át zakatoló alakulatot rakott össze az elmúlt években, amely taktikailag is felveszi a versenyt a kontinens legjobbjaival. „Éppen ezért azt várom, hogy a csoportkörből továbbjutnak a magyarok” – árulta el, viszont az ellenfél ismerete nélkül arról már nem akart nyilatkozni, hogy az egyeneses kieséses szakaszban hogyan alakul majd a magyarok Eb-története.

A spanyol válogatott 2022-ben a katari világbajnokságon csalódást keltően szerepelt, már a nyolcaddöntőben búcsúzott. Ezt követően Luis Enrique szövetségi kapitányt az addig kizárólag utánpótlás-válogatottakat irányító Luis de la Fuente követte, akivel az elmúlt esztendőben Nemzetek Ligáját nyert a spanyol nemzeti tizenegy. Fuentes elmondása szerint a hazai közvélemény ismét optimista, ezért úgy engedte el a válogatottat Németországba, hogy csalódás lenne, ha nem játszana éremért. „Azt gondolom, hogy Franciaország, Anglia, Németország, Olaszország, Portugália és persze Spanyolország esélyes éremszerzésre, viszont nálam a spanyol arany meglepetés kategória lenne. A csapatnak szerintem még kell egy kis idő, hogy csúcsra érjen, éppen ezért én a két év múlva esedékes tengerentúli világbajnokságon várok győzelmet a La Rojától” – mondta a Radio Marca tudósítója.

A Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője, Sipos Jenő közben azt nyilatkozta, hogy az MLSZ minden támogatást és segítséget megad a helyszínen azoknak a magyar szurkolóknak, akik jelen lesznek a magyar válogatott mérkőzésein. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy minden határátkelőhelyen – repülőtereken, közúton és a vasútvonalakon is – visszaállították az ellenőrzést a németországi kontinenstorna idejére, így az Eb-re érkezőknek számítaniuk kell arra, hogy a hatóságok félreállíthatják őket, átvizsgálhatják a gépjárművet, az pedig nagyon fontos, hogy személyazonosító okmányát senki ne felejtse otthon, mert ezt is ellenőrizhetik. A válogatott szombaton 15 órától Kölnben játssza az első Eb-meccsét Svájc ellen, az előzetes számítások szerint a nemzeti együttes három Eb-meccsére összesen 40 ezer drukker érkezik Magyarországról. „A helyi hatóságokkal együttműködve megteremtettük annak a lehetőségét, hogy a magyar szurkolók találkozhassanak egymással Kölnben, és együtt vonulhassanak a meccsnek otthont adó stadionhoz. A találkozási pont szombaton 10 órakor nyit, a menet pedig várhatóan dél körül indul el a mérkőzés helyszíne felé” – nyilatkozott Sipos, emlékeztetve, mindenki a saját felelősségére vesz részt a szurkolói vonuláson, és természetesen mindenkire a német szabályok érvényesek.

Hozzátette, ha bárkinek bármilyen problémája adódik, akkor a konzuli szolgálatot tudja keresni, ezért az MLSZ azt javasolja a drukkereknek, hogy regisztráljanak, és kérjenek konzuli védelmet. „Aki érvényes belépőjeggyel rendelkezik, az a mérkőzés napjától egészen másnap 18 óráig ingyenesen és szabadon utazhat a kölni tömegközlekedési eszközökön. Személygépjárművel nem érdemes érkezni, mert a stadion körül nem lesz parkolási lehetőség.”

A szóvivő jelezte, hogy a legfrissebb információkat az UEFA EURO 2024 applikációban, valamint az MLSZ honlapján és közösségi oldalain is folyamatosan közzéteszik, ezért javasolják a szurkolóknak, hogy töltsék le az applikációt és kövessék a szövetség kommunikációs felületeit.

A HŐS SKÓT
Valóságos hősként fogadták Münchenben azt a skót futballszurkolót, aki Glasgow-ból gyalog jutott el az Eb egyik helyszínére. Craig Ferguson csütörtökön érkezett meg a bajor főváros központjába, a Marienplatzra, miután 41 nap alatt közel 1600 kilométert tett meg. Túrája jótékony célokat is szolgált: férfiak mentálhigiénés kezelésére gyűjtött több mint 64 ezer eurót. Skót szurkolók százai várták Münchenben, nagy ünneplésben részesült, a végén pedig meglocsolták bajor sörrel. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha csináltam. Csak az adrenalint és a motivációt használtam, hogy eljussak a célig. Egy pillanatra sem változtatnék utólag a tervemen. Az utazás minden részlete, a jók és rosszak is idevezettek” – fogalmazott Ferguson lelkesen, de kimerülten.

SHAQIRI: NEM VAKÁCIÓRA JÖTTEM!
Xherdan Shaqiri, a magyarok ellen kezdő svájci válogatott középpályása nem vakációzni érkezett Németországba. A 32 éves játékos kiemelte, a korábbi sajtóhírek, valamint Murat Yakin szövetségi kapitány nyilatkozata ellenére fizikálisan készen áll a tornára, amelyre azért jött, hogy ha kell, minden meccsen az elejétől a végéig a pályán segítse csapatát. „Már-már kínos, hogy bármi, ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolnom kell – mondta a hetedik nagy tornájára készülő labdarúgó, aki három évvel ezelőtt egészen a negyeddöntőig menetelt a svájciakkal. – Imádom ezeknek a tornáknak a feszültségét, amit sehol máshol nem tapasztalhatsz meg. Amióta tagja vagyok a nemzeti csapatnak, folyamatosan fejlődünk, amivel együtt nőtt a riválisaink irányunkba mutatott tisztelete is. Sok játékosunk meghatározó tagja klubcsapatának is, legutóbb pedig közel voltunk az elődöntőhöz is” – emlékezett vissza a legutóbbi tornára a Chicago Fire középpályása. A svájciak három éve a világbajnok franciák nyolcaddöntős búcsúztatása után büntetőkkel kaptak ki a spanyoloktól.

Az idei kontinenstorna második találkozója, a magyar–svájci összecsapás ma (szombaton) 15 órakor kezdődik Kölnben.

 

Nyitókép: Szalai Attila, Gazdag Dániel, Nagy Ádám és Balogh Botond válogatottak a csapat nyilvános edzése után Weiler-Simmerbergben (Fotó: MTI)