2024. szeptember 28., szombat
B CSOPORT

Nyomasztó volt a spanyol fölény

Csúcsrangadót játszottak csütörtök este a B csoportban, de a nagy küzdelemből nem lett semmi, mert a címvédő olaszok elégedettek lehettek azzal is, hogy csak minimális arányban kaptak ki a spanyoloktól. Miután az ibériaiak 3:0-ra lesöpörték a két évvel ezelőtt még vb-bronzérmes horvátokat, a taljánok ellen sem illetődtek meg, akik teljesen tehetetlenek voltak, mert az időnként megszerzett labdákat szinte azonnal el is veszítették, főleg a bal szélről Williams révén pillanatok alatt életveszélyben voltak, s végül egy ilyen beadásából Calafiori öngólt vétett. A meccs szűz jegyzőkönyve alapján azt lehet gondolni, a spanyoloknak többre nem futotta, ám hogy nem rámoltak be legalább fél tucatot, arról az olaszok csapatkapitány hálóőre, Donnarumma „tehet”, aki legalább nyolc ordító helyzetet védett ki bravúrosan. Luciano Spalletti olasz szövetségi kapitány el is ismerte, hogy csapata alárendelt szerepet játszott, végig nem voltak meccsben, s lenyűgözőnek nevezte a spanyolok játékstílusát. A nap másik olasz kárvallottja az aranylabdás Roberto Baggio volt, akinek hihetetlen és megrázó történetét a La Gazzetta dello Sport tette közzé tegnap: az olaszok egykori ikonját és családját a meccs alatt öt férfi megtámadta, betörtek a házukba, Baggiót megverték, majd családjával együtt bezárták a szekrénybe, amíg összegyűjtötték és ellopták az értékeket. A korábbi klasszist kórházba szállították, s összevarrták sebeit a sürgősségi osztályon.

A végén egy kis statisztika: lövések 20:4, gólra tartó lövések 9:1, sikeres passzok 537:364 – a spanyolok javára. Ennyi elég…

Gelsenkirchen: Spanyolország–Olaszország 1:0 (0:0)

AufSchalke Aréna, 49 528 néző, vezette: Vinčić (szlovén). Gólszerző: Calafiori az 55. percben (öngól).

Spanyolország: Simón, Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella, Pedri (Baena) Rodri, Fabián Ruiz (Merino), Yamal (Torres), Morata (Oyarzabal), Williams (Perez).

Olaszország: Donnarumma, Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco, Barella, Jorginho (Cristante), Frattesi (Cambiaso), Pellegrini (Raspadori), Chiesa (Zaccagni), Scamacca (Retegui). 

A csoport állása:

1. Spanyolország       2          2          0          0          4:0       6

2. Olaszország                        2          1          0          1          2:2       3

3. Albánia       2          0          1          1          3:4       1

4. Horvátország         0          1          1          2:5       1

Nyitókép: A meccs legjobbja Donnarumma volt, de hős nem válhatott belőle (Beta/AP)