2024. július 16., kedd
LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG – A DÖNTŐ ELÉ

A spanyolok negyedszer vagy az angolok először?

Ha a vasárnapi Spanyolország–Anglia döntő előtt a temperamentum, a foci iránti imádat és az esetleges siker utáni ünneplés nagyságát vennénk alapul, úgy már előre az ibériaiaknak adhatnánk a titulust: a napokban felmérést tartottak Nagy-Britanniában, s ebből kiderült, hogy a britek többsége akkor sem ragaszkodik rendkívüli munkaszüneti nap kihirdetéséhez, ha az angolok nyernék meg a kontinensviadalt. Az Ibériai-félszigeten meg sem kérdezték az embereket, de diadal esetén a cégek fele nyilván feleslegesen nyit majd ki hétfőn – csakhogy nem ez fog dönteni a 21 órakor kezdődő fináléban.

A focikedvelők döntő többsége azon a véleményen van, ha a spanyolok a fináléban meg tudják ismételni az Eb-n eddig nyújtott teljesítményüket, az angoloknak nem lesz esélyük. Ez a prognózis egyébként arra is utal, hogy az emberek továbbra is a támadó szellemű, látványos focit kedvelik, ami nem mellékesen eredménnyel is párosul, csakhogy el kell ismerni, a játékoskeret tekintetében az angolok is képesek ily módon támadni, s vitathatatlanul meccsről meccsre javult fel a teljesítményük. Csak hát itt van a szövetségi kapitányuk, Gareth Southgate, akikről már olyan vicces filmecskék is készültek a közösségi oldalakon, hogy a félidőben pofozza a játékosait, amiért támadóbb szellemben mertek focizni. Hogy az angolokat még mindig nem győzte meg csapatuk játéka, arra utal a legnagyobb brit közvélemény- és piackutató hálózat, a YouGov által csütörtök este ismertetett véleménykutatás másik része, amely szerint a britek nagy része egyáltalán nem tartaná indokoltnak azt, ha Southgate-et III. Károly király az angol labdarúgósportért tett eddigi szolgálataiért a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelné. Mindössze 18 százalék válaszolt igennel, további 15 százalék ezt csak az angol válogatott győzelme esetén pártolná.

A spanyolok az esetleges győzelmükkel rekordot jelentő negyedik alkalommal hódítanák el az Európa-bajnoki trófeát, de a komoly izgalmakat az rejtegetheti magában, hogy két, egymástól nagymértékben eltérő játékfilozófiájú csapat jutott be a fináléba. A spanyolok közönségkiszolgáló játékáról nem kell sokat mondani, de az angolok is bebizonyították, hogy az utolsó pillanatig, körmük szakadtáig küzdenek a győzelemért, mert ők még nem vehették át a kontinens legjobbjának járó kupát. A szigetországiak számára ráadásul pluszreményt adhat, hogy a sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote kimutatása szerint eddig három válogatott – a Szovjetunióé, Németországé, valamint Spanyolországé – volt képes két egymás utáni Eb-n döntőt vívni, de egyikükkel sem fordult elő, hogy mindkettőt elveszítse.

Luis de la Fuente szövetségi kapitány spanyol válogatottja ugyanakkor legalább annyira eltökélt a trófea megnyerését illetően, mint a rivális. Az ibériai együttesben az ifjú tehetségek lendülete és képességei egyelőre nagyszerű elegyet alkotnak a tapasztaltabb társak rutinjával és magabiztosságával. Spanyolország a németekkel holtversenyben vezeti az Eb-címek örökranglistáját három-három diadallal, így a negyedik rekordot jelentene számára, az újabb titulusnál pedig nem lehet szebb ajándékot elképzelni az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzőjévé előlépő Lamine Yamalnak, aki ma (szombaton) ünnepli 17. születésnapját. A másik oldalon Harry Kane válhat rekorderré, ha gólt szerez a berlini mérkőzésen. A Bayern München csatára egyelőre Alan Shearerrel holtversenyben az Eb-k történetének legeredményesebb angol játékosa, de ha betalál a spanyoloknak, akkor az már a nyolcadik gólja lesz kontinensviadalon.

A két válogatott 27. alkalommal játszik egymás ellen, ezek közül 13 mérkőzést az angolok, 10-et pedig a spanyolok nyertek, míg négy találkozó döntetlennel zárult. Legutóbb a Nemzetek Ligája 2018/2019-es kiírásának csoportkörében csaptak össze egymással, és a Wembley-ben a spanyolok 2:1-re nyertek, míg Sevillában Anglia győzött 3:2-re. Európa-bajnokságon legutóbb 1996-ban játszottak egymással a felek, az akkori negyeddöntős meccsük 0:0-val zárult, tizenegyespárbajban pedig az angolok jutottak tovább. Ha Anglia ezúttal sikerrel jár a fináléban, akkor a 11. ország lesz, amely Európa-bajnokságot nyer. Vb-t és Eb-t is eddig négy nemzetnek, az olasznak, a németnek, a spanyolnak és a franciának sikerült nyernie, az 1966-ban világbajnok angolok így ehhez ötödikként csatlakozhatnak.

A döntőt a francia François Letexier vezeti. A berlini fináléban a 35 éves játékvezető munkáját honfitársai, Cyril Mugnier és Mehdi Rahmouni segítik. A negyedik játékvezető a lengyel Szymon Marciniak lesz, utóbbi vezette a 2022-es világbajnoki finálét. A VAR-szobában a francia Jérôme Brisard és Willy Delajod, valamint az olasz Massimiliano Irrati dolgozik. A 2017 óta nemzetközi porondon szereplő Letexier a németországi Eb-n három találkozón dirigált eddig. A június 19-i horvát–albán (2:2) és a június 25-i dán–szerb (0:0) csoportmeccsen, valamint a június 30-i spanyol–grúziai (4:1) nyolcaddöntőn működött közre.

A várható kezdőcsapatok:
Spanyolország: Unai Simón, Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella, Rodri, Fabián Ruiz, Yamal, Olmo, Williams, Morata.
Anglia: Pickford, Walker, Stones, Guéhi, Saka, Mainoo, Rice, Shaw, Bellingham, Foden, Kane.