2024. július 16., kedd
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS – EURÓPAI SELEJTEZŐK

Nem tapogatóztak!

Még be sem fejeződött az Európa-bajnokság, a nemzetközi kupasorozatok selejtezőiben szereplő csapatok számára máris megkezdődtek a küzdelmek. A Paks az Európa-liga első selejtezőkörében a vajdahunyadi Corvinullal csapott össze. A román csapat ugyan csak a másodosztályban szerepel, ugyanakkor figyelmeztetőleg hathatott volna Bognár Györgyék számára, hogy ellenfelük a román első osztály csapatain átgázolva megnyerte hazája kupáját. Ennek fényében kissé nagyképűnek hatott a tolnaiak vezetőedzőjének mérkőzés előtti nyilatkozata, miszerint nem fognak tapogatózni, azonnal nekiesnek ellenfelüknek, s hazai pályán gólokkal szeretnének nyerni.

A találkozón látottak alapján még inkább fellengzősnek tűntek a szakember szavai, hiszen Windecker helyzetét leszámítva az első 45 percben nem sokat mutattak a zöld-fehérek. A vajdahunyadiak viszont nagyszerűen kihasználták a Paks védelmi megingásait, Bus egy szögletet követően gyorsan vezetést szerzett csapatának, majd közvetlenül a szünet előtt Lupu használta ki a magyar csapat játékosainak rossz helyezkedését.

A második félidő nem hozott változást, ráadásul a paksi játékosok egyre frusztráltabbá váltak. Ennek egyik első jele volt, amikor a csereként beálló Böde szó szerint leordította a pályáról kényszeredetten leballagó Könyves fejét. Szabó tovább rontotta az amúgy sem túl rózsás paksi esélyeket, amikor teljesen feleslegesen letalpalta ellenfelét, így jogosan azonnali piros lapot kapott. A bizonytalanság gyorsan terjedt a magyar ezüstérmes csapat tagjai között. Vécsei nemes egyszerűséggel meglövette Lupuval a Corvinul harmadik találatát. Ezzel még nem értek véget a megpróbáltatások, mert a remek napot kifogó román támadó az utolsó percekben mesterhármast jegyzett, egyúttal kiütésesé tette csapat győzelmét.

A találkozó után Bognár már jóval kritikusabb hangot ütött meg: „Több helyen is lehet keresni a vereség okait. Például egyáltalán nem működött a középpálya, se játék, se labdaszerzés nem volt. Párharcerősebb volt az ellenfél, szervezettebben működött a csapatjátékuk. Szerintem a játékosaink többet gondoltak magukról, mint kellett volna, és az a baj, hogy én is. El kell tudnunk számolni ezzel a mérkőzéssel, többet vártunk saját magunktól.”

A paksiakat nem vigasztalja, de csütörtök este az Európa-liga selejtezőinek 1. fordulójában történt még néhány meglepetés, a moldovai Sheriff Tiraspol hazai pályán vereséget szenvedett az azerbajdzsáni Zirától, és kevesen fogadtak volna a Maribor bulgáriai vereségére is. A harmadik számú európai kupasorozatban, a Konferencia Ligában is szép számmal születtek nem várt eredmények. Közéjük sorolható többek között a podgoricai Budućnust és az északmacedón Shkendija veresége is, a legnagyobb meglepetést pedig kétségkívül a gibraltári Magpies okozta, amely hazai pályán sima vereséget mért az ír Derry Cityre.

Selejtezők, Európa-liga, 1. forduló: Elfsborg–Paphos 3:0, Paks–Corvinul 0:4, Ružomberok–Tobol 5:2, Sheriff Tiraspol–Zira 0:1, Botev–Maribor 2:1. Konferencia Liga, 1. forduló: Aktobe–Sarajevo 0:1, Liepaja–Vikingur 1:1, Malisheva–Budućnost 1:0, Siauliai–Levadia 0:2, Bravo–Connah 0:1, Magpies–Derry City 2:0, Noah–Shkendija 2:0, Atletic Escadles–Dudelange 0:1, Talinna–Urartu 1:2, Floriana–Tre Penne 3:1, Torpedo Kutaisi–Tirana 1:1, Strassen–Kuopio 0:0, Vaasa–Žalgiris 1:2, Zogyino–Milsami 2:4, Caernarton–Crusders 2:0, Bala Town–Paide 1:2, Partizani–Marsaxlokk 1:1, Tikves–Breidablik 3:2, La Fiorita–Iszlocs 0:1, Mornar–Dinamo (T) 2:1, Shelbourne–St. Josephs 2:1, Stjarnan–Linfield 2:0, Valur–Vllaznia 2:2.

 

Nyitókép: A magyar csapat teljesítményéhez Böde Dániel sem tudott hozzátenni (Fotó: MTI)