2024. augusztus 15., csütörtök

Ez kevés volt a Fraditól

Hazai rohamokkal kezdődött a Ferencváros–Midtjylland Bajnokok Ligája-selejtező. Iparkodniuk is kellett a zöld-fehéreknek a visszavágón, hiszen az első találkozón kétgólos hátrányt szedtek össze. Bő negyedóra elteltével meglett az eredménye az igyekezetüknek: Ibrahim Cissé közelről kapura fejelte a labdát, amit még elsőre ugyan védeni tudott a dánok kapusa, a kipattanót azonban a középhátvéd a hálóba juttatta. A félidő utolsó harmadára elfogyott a hazai csapat lendülete, és ekkor a vendégek is kidolgoztak néhány veszélyes helyzetet. Cissére hátul is nagy szükség volt, egy alkalommal ugyanis neki kellett kifejelnie a kapuba tartó labdát. A második játékrész is a Fradi lehetőségeivel kezdődött: Philippe Rommens és Abu Fani is közel járt a gólszerzéshez. Nem sokkal később a dánok szinte a semmiből kiegyenlítettek, Oliver Sörensen kihasználta a magyar csapat védelmének és Dibusz Dénes kapusnak a hibáját. A folytatásban meglátszódott Varga Barnabás hiánya: bár ment előre a Ferencváros, komoly gólhelyzetet nem tudott kialakítani, a hajrában pedig csak a dánokon múlott, hogy nem szerezték meg a második találatukat. Az eredmény a hármas sípszóig már nem változott, így a magyar bajnok jövő héten az Európa-liga rájátszásában lesz érdekelt.

A Konferencia Ligában a Paks sokkal kellemesebb helyzetben, háromgólos előnyben várta a Mornar elleni nikšići viszavágót. Még inkább megnyugodhattak a tolnaiak, amikor Windecker József értékesített egy büntetőt. Lenzsér Bence talán túlságosan is megnyugodhatott, mivel nem sokkal később olyan dekoncentráltan ért a labdába, hogy az a vendégek kapujában kötött ki. A második félidőben ugyan egy szögletet követően vezetést szerzett a Mornar, ám a Paks továbbjutását ekkor sem veszélyeztette semmi, ráadásul a hajrában a montenegróiak megmutatták, ők is tudnak öngólt lőni. Így egy hét múlva Bognár György tanítványai már a főtáblára kerülésért lépnek pályára.

Selejtezők, Bajnokok Ligája, 3. forduló, visszavágók: APOEL–Slovan 0:0 (összesítésben 0:2), Glimt–Jagellonia 4:1 (5:1), Twente–Salzburg 3:3 (4:5), Fenerbache–Lille 1:1 (1:2), Ferencváros–Midtjylland 1:1 (1:3), PAOK–Malmö 3:4 (5:6), FCSB–Sparta (P) 2:3 (3:4), Union–Slavia (P) 0:1 (1:4), Ludogorec–Qarabag 2:7 (4:8), Rangers–Dinamo (K) 0:2 (1:3).
Európa-liga, 3. forduló, visszavágó: The New Saints–Petrocub 0:0 (0:1).
Konferencia Liga, 3. forduló, visszavágó: Paide–Hacken 1:1 (2:7).

HIHETETLEN SZAÚDI AJÁNLAT VINÍCIUSNAK
Eléggé szürreális ajánlatról számolt be a spanyol Relevo nevű honlap, ugyanis a lap úgy tudja, hogy öt évre egymilliárd eurós fizetéssel csábítják Szaúd-Arábiába a Real Madrid Aranylabdára is esélyes brazil támadóját, Vinícius Júniort. A szaúdi liga vezetői mindent megtesznek, hogy minél előbb világszintre jusson az ország klubfutballja, épp ezért rengeteg európai sztárt csábítottak el a bajnokságba.

Konkrét klubot nem említettek. A lap szerint a gazdasági körülményeket figyelembe véve a 24 éves támadót is elgondolkodtatta az ajánlat, még úgy is, hogy élete eddigi legjobb idényén van túl, s ő a favorit az Aranylabdára, miután a spanyol bajnokságot és a BL-t is megnyerte a „királyiakkal”. A Relevo úgy tudja, Vinícius az ajánlattal meghússzorozná a madridiaktól kapott fizetését, és Cristiano Ronaldóval együtt a szaúdi liga legjobban kereső játékosa lenne. A lap cikke végén megjegyezte, hogy a Real Madrid bízik benne, hogy Vinícius figyelmen kívül hagyja a busás ajánlatot, és marad a csapatnál. A brazil támadó korábban többször megemlítette, hogy a Real Madridnak szurkol, és arról álmodik, hogy trófeákat nyerjen a csapattal.

ERŐSÍT A MANCHESTER UNITED
Az angol élvonalbeli bajnokságban szereplő Manchester United Matthijs de Ligt és Nusszair Mazraui személyében kedden két játékost is szerződtetett a Bayern Münchentől, és utóbbi megszerzésével Aaron Wan-Bissaka a West Hamhez távozott. Mindeközben arról szólnak a hírek, hogy a csapat legnagyobb sztárja és csapatkapitánya, Bruno Fernandes meghosszabbítja szerződését. Erik ten Hag mindkettejükkel dolgozott már az ajaxos korszakában, előbbi belső védő, utóbbi mindkét szélen bevethető bekk. De Ligt 2029-ig írt alá, egyéves hosszabbítási opcióval. Mazraui szerződése 2028-ig szól, és ez is meghosszabbítható egy évvel.

A Chelsea ugyanakkor bejelentette, újabb két évet toldott hozzá Cole Palmer szerződéséhez, így az angol válogatott tagjaként, a nyári Eb-döntőben a spanyolok ellen egyenlítő támadó, papíron 2033 nyaráig lesz a kékek játékosa. A 22 éves Palmer tavaly nyáron 47 millió fontért került a Chelsea-hez, és hét plusz egy évre szóló szerződést kötött akkor, s most ugyan erről nem szólnak a hírek, de valószínűleg a plusz egyéves opciót érvényesítette a klub, egyben további két évet tett hozzá a kontraktus időtartamához, így jön ki, hogy 2033-ig szól az érvényes szerződése. Csodálkozni való nincs rajta, hogy a Chelsea hosszú időtartamra szóló szerződést adott Palmernek, hisz a klubnál a szurkolók és a csapattársak is az előző idény legjobbjának választották meg, miután a 45 meccsén 25 gólt szerzett a csapat hivatalos játszmáin – ebből 33 bajnokin 22 gólt lőtt, így az sem meglepő, hogy a PL-nél őt látták az idény legjobb fiatal játékosának.

 

Nyitókép: Ibrahim Cissé góljánál még felcsillant a remény a Fradi továbbjutására (Fotó: MTI)