2024. augusztus 16., péntek
EURÓPAI SZUPERKUPA

Mbappé góllal mutatkozott be

A Real Madrid–Atalanta Európai Szuperkupa döntőjével hivatalosan is kezdetét vette az új labdarúgóidény a kontinensen. Sokan kíváncsian várták a királyi gárda új szerzeményének, Kylian Mbappénak a bemutatkozását. Némi meglepetésre a francia sztár annak ellenére a madridiak kezdőjében kapott helyet, hogy előzőleg a felkészülési mérkőzéséken egyetlen percet sem játszott az új csapatában. Ennek megfelelően az első játékrészben némileg döcögött a spanyolok támadójátéka, olyannyira, hogy az első gólhelyzet Thibaout Courtois kapuja előtt adódott: az olasz lehetőséghez szükség volt Éder Militãóra is, aki saját kapuja előtt egy óvatlan mozdulattal a felső lécre fejelte a labdát. Nem sokkal később a Real is életjelet adott magáról: Vinícius Junior átadását Rodrygo lőtte kapura, de ő is csak a lécet találta el.

Összességében elmondható, az első játékrészen főleg taktikai csata zajlott, kevés helyzettel, és az olaszok az esetek többségében remekül semlegesítették a spanyolok támadásait. A második félidőre némileg átszervezte csapatát Carlo Ancelotti, aminek negyedóra elteltével meg is lett az eredménye. Vinícius felfutott a baloldalon, és beadásával kihagyhatatlan helyzetbe hozta Frederico Valverdét.

A gól összezavarta az addig szervezetten védekező Atalantát, a következő percekben a királyi gárda egy kis szerencsével többször eredményes lehetett volna, végül Jude Bellingham beadását Mbappé juttatta az ellenfél kapujába. A folytatásban a csereként beállt Luka Modrić zseniális passzaival jelezte, még mindig bőven hozzá tud tenni csapata játékához. Az eredmény már nem változott, így végül a horvát középpályás felemelhette a győztesnek járó serleget. Nem mellesleg a Real Madrid lett az egyedüli csapat, amely hatszor megnyerte ezt a kupát.

A Konferencia Ligában a Fehérvár hazai pályán egygólos hátrányát próbálta ledolgozni a ciprusi Omonia ellen. Bár a székesfehérváriak nagyban fogadkoztak, hogy már a kezdést követően nekiesnek ellenfelüknek, ennek pontosan az ellenkezője következett be. Tóth Balázs, a hazaiak kapusa került főszerepbe, hiszen már az első negyedórában három nagy bravúrt kellett bemutatnia. A félidő közepén viszont már ő is tehetetlennek bizonyult, amikor Veljko Simović remek átadással hatalmas helyzetbe hozta Willy Semedót. A szünetet követően úgy tűnt, magához tér a Fehérvár, a magyar csapat játékosai ugyanis kidolgoztak néhány lehetőséget, de gólt nem tudtak szerezni. Ráadásul az idő múlásával az energiájuk és a lelkesedésük is elpárolgott, így a hajrá egyértelműen a ciprusiaké lett, akik Andronikosz Kakulisz találatával végleg lezárták a párharcot.
Európai Szuperkupa: Real Madrid–Atalanta 2:0.

Európa-liga-selejtező, 3. forduló, visszavágó: RFS–Santa Coloma 7:0 (9:0).
Konferencia Liga-selejtező, 3. forduló, visszavágó: Fehérvár–Omonia 0:2 (0:3), Asztana–Corvinul 6:1 (8:2).
Angol ligakupa: Hull–Sheffield 1:2, Plymouth–Chettenham 3:0, Leeds–Middlesbrough 0:3.

 

Nyitókép: Az idén összesen hét trófeát szerezhet meg a Real Madrid, az első már megvan (Fotó: Beta/AP)