2024. augusztus 17., szombat

Fordulatok

Egygólos előnnyel fogadta Felcsúton a Puskás Akadémia az örmény Ararat csapatát a Konferencia Liga 3. selejtezős fordulója visszavágóján. Amikor Nagy Zsolt egy ellenféltől megszerzett labdát gólra váltott, sokan megkönnyebbülten dőltek hátra foteljukban, mondván, nem lesz gond a továbbjutással. Ehhez képest a találkozó gyökeres fordulatot vett. A vendégek még az első félidő végén Artur Szerobjan és Hovannesz Harutjunjan találataival megfordították a mérkőzést, így a szünetre az Ararat ledolgozta hátrányát, így nagyon kellett a második játékrész elején Nagy újabb villanása. Az egyenlítő találatot követően ráadásul Amos Nondi durvasága miatt a vendégek emberhátrányba is kerültek. Ennek ellenére a hajrában Jonathan Duarte hatalmas bombagóljával ismét az örmények szereztek vezetést. Már mindenki felkészült a hosszabbításra, ám a játékvezetői ráadásban Artem Favorov szép szabadrúgásgóllal kiegyenlített, így ha nehezen is, de a felcsútiak meg tudták őrizni minimális előnyüket, és a rájátszásban a Fiorentinával küzdhetnek meg.

Nem sikerült a Konferencia Ligában a továbbjutás a Vojvodinának. Đorđe Crnomarković találatával az újvidékiek ugyan még az első félidőben ledolgozták hátrányukat a Mariborral szemben, ám sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem született újabb gól, így következtek a büntetők, melyek végrehajtásában a szlovén csapat játékosai bizonyultak higgadtabbnak.

Az Európa-ligában a Partizan a Lugano vendégeként kisebb csodát bemutatva hosszabbításra tudta menteni a párharcot. A kétszer tizenöt perces ráadásnak kedvező előjellel vághatott neki a belgrádi csapat, mivel a rendes játékidő utolsó perceiben Albian Hajdari kiállítása miatt emberelőnybe került. Ennek ellenére, a folytatásban a fekete-fehérek egy elkerülhető gólt kaptak, így a következő héten a Konferencia Ligában folytathatják a küzdelmet.

Az Európa-liga csütörtöki selejtezői során eldőlt, hogy a Ferencváros a Banja luka-i Borac együttesével csap össze a kiírás selejtezőjének utolsó, 4. fordulójában. A Borac az első mérkőzésen a tavalyi BL-selejtezőben pont a Ferencvárost felülmúló feröeri együttes nyert hazai pályán 2:1-re, Boszniában pedig sokáig továbbjutásra állt, ám a nagy fölényben játszó hazaiak a hajrában hosszabbításra mentették a párharcot, majd a ráadásban megszerezték a továbbjutásukat jelentő gólt. A jövő héten kezdődő FTC–Borac párharc győztese az EL, a vesztese pedig a KL főtáblájára kerül.

Európa-liga-selejtezők, 3. forduló, visszavágók: Lincoln Red–Dinamo (M) 2:1 (összesítésben 2:3), Rapid–Trabzonspor 2:0 (3:0), Elfsborg–Rijeka 2:0 (3:1), Viktoria–Krvbasz 1:0 (3:1), Cercle Bruges–Molde 1:0 (1:3), Maccabi (TA)–Panevėžys 3:0 (5:1), Servette–Braga 1:2 (1:2), Ajax–Panathinaikosz 0:1 (1:1, büntetőkkel 13:12), Lugano–Partizan hosszabbítás után 2:2 (3:2), Borac–KI hosszabbítás után 3:1 (4:3), Shamrock Rovers–Celje hosszabbítás után 3:1 (3:2).
Konferencia Liga-selejtezők, 3. forduló, visszavágók: Flora–Vikingur 1:2 (2:3), Legia–Bröndby 1:1 (4:3), Pjunyik–Ordabszi 1:0 (2:0), Sabah–St. Patricks 0:1 (0:2), Hapoel (BS)–Mlada Boleslav 2:4 (3:5), Zira–Osijek 2:2 (3:3, büntetőkkel 2:1), Brann–St Mirren 3:1 (4:2), CFR–Maccabi (PT) 1:0 (2:0), Djurgården–Ilves 3:1 (4:2), Sheriff–Olimpija 0:1 (0:4), Tromsö–Kilmarnock 0:1 (2:3), Banik–Köbenhavn 1:0 (1:1, büntetőkkel 1:2), Pafosz–CSZKA (Sz) hosszabbítás után 4:0 (5:2), AEK–Noah 1:0 (2:3), Baseksehir–Iberia 2:0 (3:0), Zrinjski–Botev 2:0 (3:2), Drita–Auda hosszabbítás után 3:1 (3:2), Vojvodina–Maribor 1:0 (2:2, büntetőkkel 2:4), Slask–St. Gallen 3:2 (3:4), Gent–Silkeborg 3:2 (5:4), Hajduk–Ružemberok 0:1 (0:1), Puskás–Ararat 3:3 (4:3), Guimaraes–Zürich 2:0 (5:0), Larne–Ballkani 0:1 (1:1, büntetőkkel 4:1), Wisla–Trnava 3:1 (4:4, büntetőkkel 12:11), Dečić–HJK 2:1 (2:2, büntetőkkel 3:4).

HONVÉD: KIRÚGTÁK CSERTŐIT
Nem sokkal a tulajdonosváltást követően a labdarúgó NB II.-ben szereplő Budapest Honvéd bejelentette, hogy „közös megegyezéssel szerződést bontott” Csertői Aurél vezetőedzővel. Az 58 éves szakember tavaly novemberben érkezett Kispestre, és a 15. fordulóban ült először a kispadon. A 2023/2024-es szezonban húsz, míg a mostani kiírásban három bajnokin irányította a Honvédot. A klub később ad arról tájékoztatást, ki veszi át az együttes irányítását. A Honvéd jelenleg egy-egy győzelemmel, vereséggel és döntetlennel a nyolcadik helyen áll.

KEZDTEK A SPANYOLOK (IS)
Megkezdődött a spanyol pontvadászat is, az első két mérkőzésen, az Athletic Bilbao–Getafe és a Betis–Girona találkozókon egyaránt megosztoztak a csapatok a pontokon. Érdekesség, hogy a baszkok az elmúlt négy évben képtelenek voltak megnyerni az elsőfordulós találkozójukat. A szerb Szuperligában a Crvena zvezda magabiztos győzelmet aratott a Čukarički vendégeként, és megerősítette első helyét a táblázaton.

Spanyol bajnokság, 1. forduló: Athletic Bilbao–Getafe 1:1, Betis–Girona 1:1.
Szuperliga, 5. forduló: Čukarički–Crvena zvezda 1:4. Az élmezőny: Crvena zvezda 13, Partizan és Čukarički 10, TSC 7 pont stb.

 

Nyitókép: Artem Favorov találata továbbjutást ért a Puskás Akadémiának (Fotó: MTI)