2024. augusztus 28., szerda
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

A Sárga Tengeralattjáró végzetes torpedója

Nem akármilyen mérkőzést láthatott, aki megtekintette a spanyol bajnokság 3. fordulójának nyitótalálkozóját, a Villarreal–Celta Vigo összecsapást. A hét gólt hozó mérkőzésen a vigóiak dolgozták ki a nagyobb helyzeteket, és a hajrában többször is lezárhatták volna a találkozót. A kimaradt lehetőségek ezúttal is megbosszulták magukat, mert a hazaiak a 100. percben büntetőhöz jutottak, amelyet Parejo a szerencsét sem nélkülözve gólra váltott, ezzel három pontot szerzett csapatának.
Olasz bajnokság, 2. forduló: Cagliari–Como 1:1, Verona–Juventus 0:3. Az élmezőny: Juventus 6, Inter, Torino, Genoa, Udinese 4 pont stb. Spanyol bajnokság, 3. forduló: Villarreal–Celta Vigo 4:3. Az élmezőny: Villarreal 7, Celta Vigo, Barcelona 6, Atlético Madrid, Real Madrid 4 pont stb.

Elhunyt Sven-Göran Eriksson
Hétfőn 76 éves korában családja körében elhunyt Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A svéd szakember gyógyíthatatlan hasnyálmirigyrákban szenvedett, amelyet nyolc hónapja diagnosztizáltak nála. Eriksson csaknem öt évig volt angol kapitány, emellett a Premier League-ben a Manchester Cityt és a Leicester Cityt irányította. Szigetországi szerepvállalásán túl többek között a Roma, a Fiorentina, a Benfica, a Sampdoria és a Lazio trénere is volt, továbbá dolgozott a mexikói, az elefántcsontparti és a Fülöp-szigeteki válogatottnál is.

Nem lesz rendőr a holland rangadón
A holland rendőrség a jelenleg is zajló sztrájk miatt nem hajlandó biztosítani a bajnokság vasárnapra tervezett örökrangadóját a Feyenoord és az Ajax között. Korábban is előfordult már, hogy rendőri jelenlét nélkül rendeztek Hollandiában labdarúgó-mérkőzéseket, de azok mindegyike alacsony kockázatú volt, míg a rotterdami és az amszterdami élcsapatok találkozóját évek óta szurkolói összecsapások kísérik. A szélsőséges drukkerek annak dacára is rendre „megtalálták” egymást, hogy a mindenkori vendégcsapat hívei hosszú ideje nem látogathatják a rivális gárda mérkőzéseit. Az Ajax-szurkolók éppen a múltbéli incidensek miatt ki vannak tiltva az e hétvégi rotterdami meccsről is, ám ez nem garancia a békés kimenetelre. Legutóbb tavaly szeptemberben voltak zavargások Amszterdamban, miután az akkori Ajax–Feyenoord találkozó félbeszakadt, mert petárdát dobtak a pályára. Akkor tizenöt embert letartóztattak, két rendőr pedig megsebesült. A Feyenoord a mostani rangadó előtt már bejelentette, hogy hálókat szerelnek fel, nehogy idegen tárgyak kerüljenek a pályára.

Knudsen két meccsig
Lars Knudsen, a német élvonalbeli Augsburg másodedzője lett ideiglenesen a dán válogatott szövetségi kapitánya. A 47 éves tréner két mérkőzésre ugrik be Morten Wieghorst szakvezető helyére, aki enyhe stressztünetek miatt nem ül le a kispadra a jövő héten esedékes Nemzetek Ligája-meccseken. Knudsen segítője az átmeneti időszakban a korábbi Liverpool-játékos, Daniel Agger lesz. A dánok szeptember 5-én Svájccal, három nappal később pedig Szerbiával vívnak NL-találkozót. A nemzeti csapatot legutóbb Kasper Hjulmand irányította, aki a németekkel szemben elvesztett Európa-bajnoki nyolcaddöntő után távozott posztjáról. Korábbi másodedzője, a júliusban kinevezett Wieghorst is csak ideiglenes megoldást jelent, mivel ő az év végéig vállalta el a megbízatást, amíg a dán szövetség hosszú távú megoldást talál.

Holland válogatott a Leipzigben
A Leipzig kölcsönvette Arthur Vermeerent, az Atlético Madrid belga válogatottját. A 19 éves, védekező középpályásként bevethető játékos ott volt a nemzeti együttessel a kontinenstornán, és egyelőre egy évre igazolt a Leipzighez. Szerződése ugyanakkor vásárlási kötelezettséget is tartalmaz, amennyiben Vermeeren meghatározott számú mérkőzésen pályára lép. Ez esetben 2029-ig a lipcseiek futballistája lesz. A fiatal játékos leigazolására azért volt szükség, mert az ezen a poszton szereplő osztrák Xaver Schlager súlyos térdsérülés miatt hosszú időre kidőlt. (MTI/dpa)