2024. szeptember 1., vasárnap
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Még egy kicsit zavaros az új rendszer

Monacóban csütörtökön este vontatott és elég átláthatatlan módon kisorsolták a BL-ben induló csapatok ellenfeleit. A sorsolást megelőzően Aleksander Čeferin átadta az elnöki különdíjat Gianluigi Buffonnak, Cristiano Ronaldo pedig átvette a sorozat legeredményesebb játékosának járó díjat. A harminchat főtáblára került csapatot erősorrend szerint négy kalapba osztották. Minden csapat minden kalapból két ellenféllel küzd meg, eggyel hazai pályán, a másikkal pedig idegenben. Megszűnnek a korábbiakban ismert csoportok, minden csapat közös táblázaton szerepel. Az első nyolc csapat automatikusan a nyolcaddöntőbe kerül, a 9–24. helyezettek pedig a rájátszásban harcolják ki ugyanezt. A 25–36. helyen végzett csapatok kiesnek, de ezentúl nem lesz átjárás a nemzetközi ligák között. A tavaszi lebonyolítás már hasonló lesz az eddig megszokottakhoz, azzal, hogy a kieséses szakasz félig irányított lesz, az alapszakasz első két helyezettje csak a döntőben kerülhet össze. A sorsolás számítógépes szoftver segítségével történt, hiszen további kikötések is voltak, egy csapat nem kerülhetett össze azonos országból származó ellenféllel, illetve egy országból maximum két ellenfelet kaphatott. A sorsolás szeszélye folytán megismétlődik az előző két kiírás döntője, Real Madrid–Borussia és a Manchester City–Inter találkozó. Ugyanakkor újra összecsap az idei európai Szuperkupa két résztvevője, hiszen az Atalanta többek között a Real Madridot fogadja. A Crvena zvezda otthon fogadja a Barcelonát, a Benficát, a PSV-t és a Stuttgartot, ezenkívül ellátogat a Milan, az Inter, a Young Boys és a Monaco otthonába.
A mérkőzések pontos terminusait a ma esedékes sorsoláson határozzák meg. 
Az 1. kalapos csapatok ellenfelei: 
Real Madrid: Borussia Dortmund (O), Liverpool (I), Milan (O), Atalanta (I), Salzburg (O), Lille (I), Stuttgart (O), Brest (I).
Manchester City: Inter (O), Paris Saint-Germain (I), FC Bruges (O), Juventus (I), Feyenoord (O), Sporting (I), Sparta (O), Slovan (I).
Bayern München: Paris Saint-Germain (O), FC Barcelona (I), Benfica (O), Sahtar (I), Dinamo Zagreb (O), Feyenoord (I), Slovan (O), Aston Villa (I).
Paris Saint-Germain: Manchester City (O), Bayern München (I), Atlético Madrid (O), Arsenal (I), PSV (O), Salzburg (I), Girona (O), Stuttgart (I).
Liverpool: Real Madrid (O), Leipzig (I), Bayer Leverkusen (O), Milan (I), Lille (O), PSV (I), Bologna (O), Girona (I).
Inter: Leipzig (O), Manchester City (I), Arsenal (O), Bayer Leverkusen (I), Crvena zvezda (O), Young Boys (I), Monaco (O), Sparta (I)
Borussia Dortmund: Barcelona (O), Real Madrid (I), Sahtar (O), FC Bruges (I), Celtic (O), Dinamo Zagreb (I), Sturm (O), Bologna (I).
Leipzig: Liverpool (O), Inter (I), Juventus (O), Atlético Madrid (I), Sporting (O), Celtic (I), Aston Villa (O), Sturm (I).
Barcelona: Bayern München (O), Borussia Dortmund (I), Atalanta (O), Benfica (I), Young Boys (O), Crvena zvezda (I), Brest (O), Monaco (I).
S, ha az olvasóknak nem elég átlátható az új rendszer, ne hibáztassák magukat: a legtöbb hírügynökség sem hozta le megfelelő, érthető módon az egészet, mert nyilván még a legtapasztaltabb sportújságíróknak is zavaros minden, tehát más nem marad hátra, minthogy elfogadjuk az UEFA-nak még több pénzt hozó új rendszerét. Majd lassan beleszokunk...

Nyitókép: A két díjazott, Cristiano Ronaldo és Gianluigi Buffon / forrás: Beta/AP