2024. szeptember 1., vasárnap
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Otthon ötöt kapott a TSC

Már nem Dean Klafurić a vezetőedző

A TSC az Európa-liga rájátszásában hazai pályán is vereséget szenvedett a Makkabitól, így a Konferencia Liga csoportkörében folytatja a nemzetközi szereplést. Dean Klafurić együttese a szombathelyi 0:3 után Topolyán 1:5-tel zárt, esélye sem volt a továbbjutásra. A Žarko Lazetić vezette izraeliek Addo duplájával a 6. percben már kettővel vezettek, majd hat minutummal később Aszante el is döntötte a meccset. A második félidőben Turgeman és Shahar is berámolt egyet-egyet Ilić kapujába, s bár a TSC-nek adódtak helyzetei, a szépítés a 90+2. percig váratott magára, Mboungou kozmetikázott minimálisan az eredményen.
Klafurić a mérkőzést követő sajtótájékoztatón érdemben nem sokat fűzött hozzá a látottakhoz, gratulált a Makkabinak, amely szerinte jelenleg jóval erősebb a topolyai gárdánál. Hozzátette, a továbbjutás sorsa már az odavágón eldőlt.
Palágyi Szabolcs érthető módon valamivel kritikusabban fogalmazott a találkozó után. „ Az első mérkőzésen látottak alapján szorosabbra számítottunk. A szombathelyi eredményből kifolyólag nyíltabban kellett játszanunk, emiatt szaladtunk bele egy nagyarányú vereségbe. A korai gólok miatt a játékunk összeomlott, nem tudtuk átvenni az irányítást. A Makkabi jobban felkészült belőlünk, mint a mi szakmai stábunk az ő játékukból. Lazetić távozása előtt Topolyán is ezt a stratégiát favorizálta, ezúttal sem lepett meg bennünket, egyszerűen nem találtuk ennek az ellenszerét. A folytatásban az elmúlt időszakban tapasztalt hibákat ki kell küszöbölni, eddig a bajnoki mérkőzéseinken sem voltunk kellően határozottak. Egyelőre úgy érzem, hogy a Konferencia Ligában több esélyünk lesz a folytatásban, persze ehhez sok mindenen változtatni kell” – értékelt a TSC vezérigazgatója.
A topolyai klub vasárnap este a lučani Mladost ellen lép pályára, majd két hét válogatott szünet következik. „A szünet remek alkalom, hogy rendezzük a sorainkat. Természetesen idő kell hozzá, hogy egy edzőváltást követően a csapat játéka kialakuljon, nem volt ez másképp két évvel ezelőtt sem. A kezdeti puhatolózás után viszont Lazetićtyel meghatározóvá vált stílusunk, amit most még keresünk. Ilyen eredmény után nagyon nehéz felállni, felrázni a játékosokat, most elsősorban lépésről lépésre kell haladni, bajnokit sem könnyű játszani már vasárnap. Szerencsére bő a keretünk, az eddig kevesebb lehetőséghez jutó játékosok új löketet, impulzust jelenthetnek. A találkozó után elkezdhetünk gondolkodni rajta, hogy a csapat melyik része igényel további ráncfelvarrást” – tette hozzá Palágyi.
Már csütörtökön este sejteni lehetett, hogy Klafurić nem tölti be a Lazetić távozásával keletkezett űrt, a TSC eddigi szezonja korántsem alakult a várakozásoknak megfelelően. A mintegy két hónappal ezelőtt kinevezett horvát szakember és a topolyai alakulat együttműködése tegnap véget ért. A vasárnapi, Mladost elleni találkozón Goran Žmukić irányítja a bácskai alakulatot, az új vezetőedző személyéről ezután döntenek. 

Csak a Fradi maradt állva

A nemzetközi kupasorozatok selejtezőinek rájátszásában három magyar csapat is érdekelt volt, de csak egy maradt állva. A Konferencia Ligában a Paks az idegenbeli döntetlent követően hazai pályán alapos pofonba szaladt bele a cseh Mladá Boleslav ellen, s bár a Puskás Akadémia kedvezőbb eredményt harcolt ki a jóval rangosabb Fiorentina ellen, végül a büntetőpárbajban alul maradt. A mundér becsületét így az Európa-ligában a Ferencváros védte meg Banja Lukán, de ezt a meccset is gyorsan el kell feledni a Borac ellen, mert az Üllői úti 0:0 után ezen a találkozón csak a hosszabbításban esett gól (az azért szégyen a zöld-fehéreknek, hogy kilencven perc alatt egyetlen kapura tartó lövést se tudtak leadni...), s a magyar bajnok a büntetők kivitelezésénél valamelyest higgadtabb volt, így az EL főtábláján folytathatja a küzdelmeket. 
Európa-liga-selejtezők, 4. forduló, visszavágók: APOEL–Rigas 2:1 (összesítésben 3:3, büntetőkkel 2:4), Elfsborg–Molde 0:1 (1:1, büntetőkkel 4:2), Petrocub–Ludogorec 1:2 (1:6), Ajax–Bialystok 3:0 (7:1), Anderlecht–Dinamo (M) 1:0 (2:0), Besiktas–Lugano 5:1 (8:4), FCSB–Linzer 1:0 (2:1), Hearts–Viktoria 0:1 (0:2), Shamrock–PAOK 0:2 (0:6), Rapid–Braga 2:2 (3:4), TSC–Maccabi (TA) 1:5 (1:8), Borac–FTC 1:1 (összesítésben 1:1, büntetőkkel 2:3).
Konferencia Liga-selejtezők, 4. forduló, visszavágók: Asztana–Brann 3:0 (3:2), Helsinkin–Klaksvik 2:1 (4:3), Zira–Omonia 1:0 (6:1), Ruzemberok–Noah 3:1 (3:4), Olimpija–Rijeka 5:0 (6:1), Paks–Mladá Boleslav 0:3 (2:5), Pafosz–CFR 3:0 (3:1), Trabzonspor–St. Gallen 1:1 (1:1, büntetőkkel 4:5), TNS–Panevezys 0:0 (3:0), Cercle–Wisla 1:4 (7:5), Drita–Legia 0:1 (0:3), Kilmarnock–Köbenhavn 1:1 (1:3), Panathinaikosz–Lens 2:0 (3:1), Santa Coloma–Vikingur 0:0 (0:5), Zrinjski–Guimaraes 0:4 (0:7), Celje–Pjunik 4:1 (4:2), Maribor–Djurgarden 0:1 (0:2), Heidenheim–Hacken 3:2 (5:3), Servette–Chelsea 2:1 (2:3), Betis–Krivij 3:0 (5:0). Larne–Lincoln 3:1 (4:3), Puskás Akadémia–Fiorentina 1:1 (4:4, büntetőkkel 4:5).
Spanyol bajnokság, 3. forduló: Girona–Osasuna 4:0. Las Palmas–Real Madrid 1:1. Az élmezőny: Barcelona 9, Villarreal 7, Celta Vigo 6, Real Madrid, Atlético Madrid 5 pont stb. 

Nyitókép: A TSC még keresi az utat / forrás: TSC