2024. szeptember 5., csütörtök
NEMZETEK LIGÁJA

Nehéz erőpróbák

Nehéz mérkőzésekre számíthat a magyar és a szerb válogatott a Nemzetek Ligája küzdelmeiben. Mindkét válogatott az A divízióban szerepel, a magyar válogatott a hármas jelű csoportban Németországgal, Bosznia-Hercegovinával és Hollandiával szemben próbálja megtartani az elit tagságot, míg Szerbia ellenfelei a negyedik csoportban Spanyolország, Dánia és Svájc lesznek.

A magyar válogatott szombaton Németországban kezdi meg a szereplést, majd három nappal később Bosznia-Hercegovinát látja vendégül. Marco Rossi szövetségi kapitány a korábbiakban többször is kifejtette, hogy mennyire fontosnak tartja ezt a sorozatot, legutóbbi interjújában talán a kelleténél durvábban üzent azoknak, akik Nemzetek Ligáját másodrendű versengésnek tartják. A válogatott – amelynek keretében több újoncot is találhatunk – mindenesetre lelkesen készül a szeptemberi mérkőzésekre, ez kitűnik Nagy Zsoltnak, a Puskás Akadémia játékosának szavaiból is:

„Sérülésemből felépülve elsősorban az volt a célom, hogy visszaverekedjem magam a válogatottba. Ez sikerült, ami még egy lendületet adott, erőt, hogy rátegyek még egy lapáttal. A tavaszom jól sikerült, és szerencsére most is tudtam ezt folytatni. Kerkez Milossal nagyon jó a viszonyunk, ki tudjuk hozni egymásból a maximumot. Arra törekszünk mind a ketten, hogy a legjobbat nyújtsuk az edzésen, aztán majd a kapitány eldönti, kit küld a pályára. Gergényi Bencének csak azt tudom tanácsolni, passzolja Szoboszlainak a labdát, és nem lesz gond.”

A szerb válogatott háza táján már korántsem ilyen nyugodt a hangulat. Dragan Stojković kiválasztottjai ma Spanyolországot fogadják, majd vasárnap Dániában lépnek pályára. Egy csúcsformában levő nemzeti tizenegy sem lenne favorit ezeken a találkozókon, ráadásul Piksi csapatáról mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy élesre lenne járatva. Több sztár is ilyen-olyan okokból lemondta a szereplést: Aleksandar Mitrović és Sergej Milinković-Savić sérülésre hivatkozik, Dušan Vlahović pedig állítólag halaszthatatlan családi problémái miatt nem állhat a kapitány rendelkezésére. Még érdekesebb a helyzet Vanja Milinković-Savić esetében.

A Torino kapusa sérüléséből felépülve ugyan már védett a klubcsapatában, ám közölte Stojkovićtyal, hogy a válogatottszünetet pihenéssel kívánja tölteni, mihamarabbi teljes felépülése érdekében. Filip Kostić pedig meghívót sem kapott, ez a döntés racionális a kapitány részéről, hiszen a játékost az utóbbi időben sokkal többet láthattuk reklámfilmekben, mint a pályán. A szerb sajtó egy részének több sem kellett, össztüzet zúdított a játékosokra, mondván, azok lelketlen zsoldosok, akiknek csak az anyagi jóléten és a klubkarrierjükön jár az eszük, míg a nemzeti válogatottban való szereplést másodlagos szempontnak tekintik. A helyzeten semmit sem javított Stojković zavaros nyilatkozata, amelyben belebonyolódott az alkoholizmusba és egy állítólagos verekedésbe is:

„Valaki alkoholistának próbált beállítani, ami abszurd. Az ilyen állításokat nem tudom megérteni, még akkor sem, ha figyelembe veszem az elégedetlenséget és a frusztrációt. Nem fogyasztok alkoholt, de nincs semmi bajom azokkal, akik szeretik. De akkor sem kellene olyasmivel vádolniuk, ami távol áll tőlem. Vanja Milinković-Savić állítólagos németországi verekedésével kapcsolatban a közvéleménynek meg kell tudnia az igazat. Semmit sem söprök a szőnyeg alá. Én is később ismertem meg a részleteket, ezért nem tudtam róla korábban beszámolni. Nem volt semmilyen verekedés, csak egy verbális konfliktusról volt szó. Ezt az esetet fújták fel, mert nem jöttek a jó eredmények. Minden apróság árthat egy játékosnak a válogatottban. A Spanyolország elleni találkozó a labdarúgás ünnepe lesz. Támogatást várok a lelátóról a játékosaim számára. Nehéz meccsre számítok. Kiharcoltuk magunknak, hogy a legjobbak között szerepeljünk, célunk az A divízióban maradás.”

Ilyen körülmények között igazi szenzáció lenne már a döntetlen is a világbajnokkal szemben. De nem lesz könnyebb a három nappal későbbi dániai vendégszereplés sem…