2024. szeptember 10., kedd
NEMZETEK LIGÁJA

Vereség Dániában

Kevés helyzetet láthattak a nézők a Dánia–Szerbia találkozón a Nemzetek Ligája 2. fordulójában. Az első fél órában főleg mezőnyben zajlott a játék, majd a házigazda egy gyors, ötletes támadás végén Albert Grønbæknek köszönhetően megszerezte a vezetést. A szünetben Dragan Stojković cserékkel próbálta felfrissíteni csapatát, a szerb válogatott játéka azonban a változtatásokat követően sem javult fel. Ráadásul Yussuf Poulsen egy látványos ollózással eldöntötte a három pont sorsát.

A találkozót követően a szövetségi kapitánynak ezúttal a magyarázkodás maradt: „Tudtuk, hogy hiányzóink vannak, azzal is tisztában voltunk, hogy nehéz lesz három nap alatt két komoly meccset lejátszani. Az első félidőben egálban voltunk, nem gondolom, hogy fölényben lettek volna. Rosszkor jött az a gól, ha nem lett volna, talán a második félidő máshogy alakul. A második félidőben már kifejezésre jutott az erőnléti fölényük. Korrektnek kell lennünk, el kell ismernünk, hogy jobb játékosaik vannak. Nem kell kritizálni a csapatot, hiszen pontot szereztünk a rendkívül erős Spanyolországgal szemben. Nem szabad elfelejteni, hogy most két hazai mérkőzésünk következik Dánia és Svájc ellen.”

Dánia–Szerbia 2:0 (1:0)
Koppenhága, Parken Stadion, 34 900 néző, vezette Kavanagh (angol). Góllövők: Grønbæk a 36., Poulsen a 61. percben.
Dánia: Schmeichel, Kristensen, Vestergaard, Andersen, Bah, Hojbjerg, Norgaard (Hjulmand), Kristiansen (Frendrup), Grønbæk (Isaksen), Poulsen (Wind), Eriksen (Dorgu).
Szerbia: Rajković, Eraković, Milenković, Pavlović, Nedeljković (Mitrović), Ilić, Grujić (Živković), Lukić (Belić), Birmančević (Jovanović), Samardžić (Ratkov), Jović.


A csoport másik mérkőzésén Joselu és Fabián Ruiz találataival a spanyolok gyorsan kétgólos előnyre tettek szert Svájcban. Kisebb fordulatot Robin Le Normand kiállítása jelentett, ami után az emberelőnybe került hazaiak Zeki Amdouni góljával visszatértek a találkozóba. A második játékrészben azonban Ferrán Torres pályára lépése mindent eldöntött, előbb gólpasszt adott Ruiznak, majd ő maga is eredményes volt, így a vendégek végül magabiztos győzelmet arattak.

Az 1. csoportban a Horvátország–Lengyelország találkozót Luka Modrić csodálatos szabadrúgásgólja döntötte el. Robert Lewandowski közel járt ugyan az egyenlítéshez, de közvetlen közelről csak a felső lécet találta el. Kisebb meglepetéssel kezdődött a Portugália–Skócia mérkőzés, a vendégek egy kapu előtti kavarodás során Scott McTominay szemfülességének köszönhetően előnybe kerültek. A portugálok második félidő elején Bruno Fernandes bombájával egyenlítettek, majd az ezúttal csereként beálló Cristiano Ronaldo megfordította mérkőzést.

A C divízió 1. csoportjában sem született meglepetés, Svédország és Szlovákia magabiztosan gyűjtötték be az újabb három pontot. A 3. csoportban Bulgária végig fölényben játszott Észak-Írországgal szemben, de a győzelem kiharcolásához szükség volt a vendégvédelem hatalmas hibájára is.

Nemzetek Ligája, 2. forduló, A divízió 1. csoport: Horvátország–Lengyelország 1:0, Portugália–Skócia 2:1. A sorrend: Portugália 6, Horvátország, Lengyelország 3, Skócia 0 pont. 4. csoport: Dánia–Szerbia 2:0, Svájc–Spanyolország 1:4. A sorrend: Dánia 6, Spanyolország 4, Szerbia 1, Svájc 0 pont. C divízió, 1. csoport: Svédország–Észtország 3:0, Szlovákia–Azerbajdzsán 2:0. A sorrend: Svédország, Szlovákia 6, Azerbajdzsán, Észtország 0 pont. 3. csoport: Luxemburg–Fehéroroszország 0:1, Bulgária–Észak-Írország 1:0. A sorrend: Fehéroroszország, Bulgária 4, Észak-Írország 3, Luxemburg 0 pont. D divízió 1 csoport: Gibraltár–Lichtenstein 2:2. A sorrend: San Marino 3, Gibraltár, Liechtenstein 1 pont.

 

Nyitókép: A szövetségi kapitány is elismerte, hogy a dánok jobb erőnlétben vannak, és jobb kerettel rendelkeznek (Fotó: Beta/AP)