2024. október 16., szerda
NEMZETEK LIGÁJA

Haalandék összeomlása

Az első félidőben nem sok jel mutatott arra, hogy Ausztria vendégeként Norvégia nagy pofonba szalad bele a B divízió 3. csoportjában. A szünetig kiegyenlített küzdelem zajlott. A vezetést Marko Arnautovićnak köszönhetően a sógorok szerezték meg, de a veszélyes támadásokat vezető északiak Alexander Sørloth révén még a pihenő előtt kiegyenlítettek. A folytatásban azonban Norvégia látványosan összeomlott. Minden azzal kezdődött, hogy a hazai csapat jogos büntetőhöz jutott, amelyet Arnautović magabiztosan értékesített. A vendégvédelem ezt követően negyedóra alatt kétszer is kapitulált, előbb Philipp Lienhart, majd Stefan Posch vette be fejjel a vendégkaput. A kegyelemdöfést Michael Gregorich adta meg az ellenfélnek.

A csoport másik találkozója, a Kazahsztán–Szlovénia mérkőzés korántsem volt ennyire gólgazdag. A kevés helyzetet hozó meccsen a vendégek Jan Mlakar második félidei bombájával három ponthoz jutottak. Az eredmények alakulása folytán jelenleg három csapat is azonos pontszámmal áll, és ádáz küzdelem várható novemberben a csoportelsőségért.

A 2. csoportban az angol válogatott Finnországban igyekezett kárpótolni szurkolóit a csütörtöki fiaskóért, amikor is teljesen váratlanul hazai pályán vereséget szenvedett Görögországtól. A helsinki találkozó már a háromoroszlánosok szája íze szerint alakult, Jack Grealish viszonylag gyorsan vezetést szerzett a vendégeknek, akik ettől kezdve mezőnyfölényben játszottak. Mindez persze nem jelentette azt, hogy a finn kontratámadásokban ne rejlett volna ott az egyenlítés lehetősége. A második játékrészben Trent Alexander-Arnold egy szabadrúgással duplázta meg csapata előnyét. A harmadik angol találat Ollie Watkins érdeme volt, aki több sikeres cselt is bemutatott, majd mesterien tálalt Declan Rice elé, akinek nem okozott gondot közelről a hazai kapuba kotorni a labdát. A finnek becsületgólját egy szögletet követően Arttu Hoskonen szerezte meg.

A kvartett másik mérkőzésén Görögország végig nagy fölényben játszott a védekezésre koncentráló írekkel szemben. A hellének a vezetést a második félidőben Anasztasziosz Bakaszetasz bombájával szerezték meg, majd Petrosz Mantalosz az ellenfél kapusának hibáját kihasználva bebiztosította csapata győzelmét. A görögök így négy fordulót követően maximális pontszámmal vezetik csoportjukat.

A C divízió 4. csoportjában Észak-Macedónia Örményországból is három ponttal távozott, így nagy lépést tett a csoportelsőség felé. A D divízió 2. csoportjában Málta visszavágott Moldovának a szeptemberi vereségért, és a szigetországiak pontszámban utolérték ellenfelüket. Érdekesség, hogy a győztes gólra egészen a 87. percig kellett várni, majd a gólszerző Teddy Teuma a 95. percben büntetőt végezhetett el. A mészpontról már nem bizonyult hatékonynak, de szerencséjére ez nem befolyásolta a végkimenetelt.

Eredmények, B divízió, 2. csoport: Finnország–Anglia 1:3, Görögország–Írország 2:0. A sorrend: Görögország 12, Anglia 9, Írország 3, Finnország 0 pont. 3. csoport: Kazahsztán–Szlovénia 0:1, Ausztria–Norvégia 5:1. A sorrend: Norvégia, Ausztria, Szlovénia 7, Kazahsztán 1 pont. C divízió, 4. csoport: Örményország–Észak-Macedónia 0:2, Feröer szigetek–Lettország 1:1. A sorrend: Észak-Macedónia 10, Örményország és Lettország 4, Feröer szigetek 3 pont. D divízió, 1. csoport: Liechtenstein–Gibraltár 0:0. A sorrend: Gibraltár 5, San Marino 3, Liechtenstein 2 pont. 2. csoport: Málta–Moldova 1:0. A sorrend: Moldova és Málta 6, Andorra 0 pont.

 

Nyitókép: Fredrik Jensen tovább enyhített volna a finnek vereségén, ám az ő helyzete is kimaradt (Fotó: Beta/AP)