2024. október 17., csütörtök
NEMZETEK LIGÁJA

Spanyolország más dimenzió

A Spanyolország–Szerbia találkozón a házigazdák már az első percekben magukhoz ragadták a kezdeményezést, és Aymeric Laporte fejesével a vezetést is megszerezték. A szerb válogatott támadójátéka nem sok veszélyt rejtett, Dragan Stojković kiválasztottjai az első félidőben csupán egyetlen alkalommal vették célba az ellenfél kapuját. A szünet után nem sokat változott a helyzet, Álvaro Morata büntetőből duplázhatta volna meg csapata előnyét, ám az égbe rúgta a labdát. Ami nem ment a mészpontról, ment akcióból, egy szép támadás végén a hispánok csapatkapitánya jóvátette korábbi hibáját. Az ezer sebből vérző vendégeknek Álex Baena adta meg a kegyelemdöfést a találkozó hajrájában.

„A házigazdák jól, mi pedig rosszul játszottunk. Spanyolország csapatának nincs gyenge pontja, mindannyian világsztárok Raya kapustól Morata csapatkapitányig. Objektívnak kell lennünk, és el kell ismernünk, ők egy másik dimenzióban játsszák ezt a játékot. Technikailag sokkal jobbak, gyorsak, és nem véletlenül Európa-bajnokok. Mi első alkalommal játszunk az A divízióban, ráadásul sok hiányzóval. Ha teljes lett volna a keretünk, valószínűleg más lett volna a játék képe. A vereség ellenére ez jó tanulság számunkra. Lehetőséget adtunk néhány fiatalnak, hogy lássák, milyen a spanyolok ellen játszani. Ellenfelünk akár két egyenlő képességű csapatot is ki tudna állítani. Egy igazi futballnagyhatalom. Gratulálnunk kell nekik!” – nyilatkozta Dragan Stojković vezetőedző a találkozó után.

A csoport másik mérkőzésén Svájc, bár kétszer is vezetést szerzett, mégsem nyert, mivel a dánok mindkétszer válaszoltak, így végül egy ponttal távoztak.

Érdekesen alakult az A divízió 1. csoportjában a Lengyelország–Horvátország összecsapás. A hazaiak kerültek előnybe, de a vendégek rövid idő alatt három találattal válaszoltak. A második játékrészben emberelőnybe kerülő lengyelek azonban nem adták fel, s végül döntetlenre mentették a mérkőzést. A Skócia–Portugália meccsen a hálók érintetlenek maradtak. Ugyan a vendégek szinte végig mezőnyfölényben játszottak, ám nem tudtak veszélyes helyzeteket kidolgozni.

Córdoba: Spanyolország–Szerbia 3:0 (1:0)
Nuevo Arcángel Stadion, 20 000 néző, vezette Daniel Stefański (lengyel). Gólszerzők: Laport az 5., Morata a 65. és Baena 77. percben.
Spanyolország: Raya, Porro, Vivian (Cubarsi), Laporte, Cucurella, Zubimendi, Ruiz (Garcia), Oyarzabal, Merino (Pedri), Baena (Zaragoza), Morata (Joselu).
Srbija: Rajković, Pavlović, Milenković, Eraković, Birmančević, Nedeljković (Čumić), N. Maksimović, Zdjelar (A. Maksimović), Samardžić (Grujić), Joveljić (Jović), A. Mitrović (Simić).

Eredmények, 4. forduló, A divízió, 1. csoport: Lengyelország–Horvátország 3:3, Skócia–Portugália 0:0. A sorrend: Portugália 10, Horvátország 7, Lengyelország 4, Skócia 1 pont. 4. csoport: Spanyolország–Szerbia 3:0, Svájc–Dánia 2:2. A sorrend: Spanyolország 10, Dánia 7, Szerbia 4, Svájc 1 pont. C divízió, 2. csoport: Litvánia–Románia 1:2, Koszovó–Ciprus 3:0. A sorrend: Románia 12, Koszovó 9, Ciprus 3, Litvánia 0 pont. 3. csoport: Észak-Írország–Bulgária 5:0, Fehéroroszország–Luxemburg 1:1. A sorrend: Észak-Írország 7, Fehéroroszország 6, Bulgária 5, Luxemburg 2 pont.

 

Nyitókép: A szerbeknek esélyük sem volt Spanyolországban (Fotó: Beta/AP)