2024. július 22., hétfő
NB I.

Harc Puskás Öcsiért!

A hétvége legnagyobb érdeklődéssel várt párharca a Puskás Akadémia–Honvéd összecsapás. Már csak azért is, mert a két klub között közismerten nem túl rózsás a viszony. A magyar labdarúgás legendája, Puskás Ferenc a Honvédban játszott, így érthető, a kispestiek igencsak zokon vették azt, hogy a legendájuk nevét egy rivális klub vette fel. A két csapat utolsó találkozóján nagy csatában a fővárosiak nyertek, előtte azonban a Fejér megyeiek nyertek zsinórban háromszor, ráadásul jelenleg is jobb formában vannak. Három bajnokit nyertek egymás után, míg a Honvéd a Mezőkövesdtől elszenvedett vereségét követően a táblázat második felében szerénykedik.

Szombaton összecsap két nagy múltú, jelenleg az alsóházban tanyázó csapat. Az MTK–Debrecen találkozón bármi előfordulhat, egyik gárda sincs jó formában, a legutóbbi három fordulóban mindössze egy-egy döntetlenre futotta erejükből. A pontokra ugyanakkor óriási szükségük lenne, hiszen a kiesőhelyen álló Gyirmót veszélyes közelségben van hozzájuk.

A győri csapat ugyancsak szombaton a címvédő Ferencvárost fogadja. Normális esetben országos kettes lenne a tippünk, néhány körülmény azonban megfontolásra inti a fogadni vágyókat. Elsősorban az, hogy a fenti két csapathoz hasonlóan a Gyirmótnak is szüksége lenne a győzelemre, s hazai pályán nyilván mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minimum egy pontot szerezzen. Másodsorban a Ferencváros az utóbbi hetekben igencsak gyenge formában játszik. A Zalaegerszegtől és a Celtictől elszenvedett vereség után egy kínkeserves gól nélküli döntetlenre futotta csak a zöld-fehérek erejéből vasárnap este az MTK ellen. Mindenképp érdekes találkozóra számíthatunk.

Nem kevésbé lesz izgalmas a Mezőkövesd–Újpest bajnoki. A hazaiaknak szemmel láthatóan jót tett az edzőváltás, Supka Attilával nemcsak a Debrecent, hanem a Honvédot is legyőzték. Az Újpest kilenc fordulót követően a múlt héten végre megszerezte első bajnoki győzelmét. Nem is akárkit győzött le, hanem a szezon előtt még a bajnoki címre vágyakozó Fehérvár gárdáját. Ez még ugyanakkor kevés az üdvösséghez, hisz a Lilák továbbra is sereghajtók, és további győzelmekre lenne szükségük az előrelépéshez. Nikola Mitrović, a csapat középpályása így fogalmazza meg az Újpest helyzetét: „A bajnokság elején rögtön több mérkőzést is megnyerhettünk volna, elég, ha csak a debreceni összecsapást említem: 2:0-ra vezettünk, mégis döntetlen lett a vége. Vagy ott volt a Honvéd elleni kilencven perc, amikor hazai pályán ugyancsak vezettünk, mégis csupán egy pontot szereztünk. És még említhetném az MTK vagy éppen a Zalaegerszeg elleni meccset, azt is, hogy a győzelem sokszor nem is igazán rajtunk múlott… Nehéz megmondani, mi a realitás, egy biztos, nem az, hogy az Újpest áll a tabella utolsó helyén. Furcsa lenne, ha most a dobogóról, a középmezőny elejéről kezdenék beszélni. Nagyon nehéz két hónapon vagyunk túl, örüljünk, hogy végre megszületett az első győzelmünk. Az öltöző is mindjárt másképpen festett, végre láttam mosolygós arcokat is” – monda a játékos.

Szabics Imre Fehérvárjánál nyilvánvalóan óriási csalódást okozott az Újpesttől elszenvedett vereség, valamint az is, hogy jelenleg csak hetedik a csapat a táblázaton – noha a vezetőedző az Újpest elleni találkozót követő nyilatkozatában finoman utalt is arra, talán ez a realitás, és csapatában nincs több… Péntek este sem lesz könnyű dolguk Nikolićéknek, hisz a Paksot fogadják, amely néhány fordulóval ezelőtt még dobogós helyeken állt. Ugyanakkor a paksiak az utóbbi hetekben nincsenek jó formában, hisz a Ferencvárostól és a Gyirmóttól elszenvedett vereségek után mindössze döntetlent értek el hazai pályán a Kisvárdával szemben, egy olyan találkozón, amelyet többször is megnyerhettek volna.

A listavezető várdaiak a sorozatban három bajnokit nyert Zalaegerszeget fogadják. Amennyiben a hazai csapat a bajnokság harmadát követően is az élen akar állni, nyilvánvalóan nyernie kell, ugyanakkor a zalaiak sem elégednek meg eddigi sikereikkel, és minél közelebb kívánnak férkőzni az élen álló hármashoz.

A hétvége programja péntek: Fehérvár–Paks (19.45), szombat: Mezőkövesd–Újpest (14.45), MTK–Debrecen (17,00) Gyirmót–Ferencváros (19.30), vasárnap: Kisvárda–Zalaegerszeg (14.30), Puskás Akadémia–Honvéd, (17.00).