2024. augusztus 24., szombat
NB I.

A Fradi visszavág?

Akármilyen furcsa is, a bajnokság egyharmadának elteltével a táblázat élén a Kisvárda található. Érdekesség, hogy korábban a 12 csapatos bajnokság bevezetése óta soha nem volt arra példa, hogy ilyentájt olyan gárda álljon az élen, amely korábban még nem volt bajnok. Igaz, a várdaiak eggyel több mérkőzést játszottak, mint az őket üldöző Ferencváros és Puskás Akadémia duó, ennek ellenére tagadhatatlan, hogy sokkal jobban szerepelnek, mint azt bárki is várta volna. Annál is inkább, mert a bajnokság nyitányán rögtön a Groupama Arénában verték meg az akkor még inkább a nemzetközi kupaselejtezőkre koncentráló zöld-fehéreket. A Fradi legutóbb bő egy éve, tavaly októberben győzte le a Kisvárdát, azóta a fent említett vereségen kívül kétszer is döntetlenre mérkőztek a felek. A Kisvárdának kiválóan sikerült az előző forduló, kiütéses vereséget mért a Zalaegerszegre. A Ferencváros ugyanakkor egy nyögvenyelős találkozón nyert a kiesőjelölt Gyirmót otthonában, s nem kell órási jósnak lenni ahhoz, hogy kijelentsük, ezúttal a várdaiakkal szemben több fog kelleni a fővárosi csapattól a három pont begyűjtéséhez.

A harmadik helyezett Puskás Akadémia a sereghajtó, ám az utóbbi hetekben életjeleteket mutató Újpestet látja vendégül. A felcsútiak nem szenvednek önbizalomhiányban, hiszen a legutóbbi négy bajnokijukat megnyerték, s jelenleg ők a legjobb formában levő csapat. Vasárnap este ha nem is könnyedén, de a Honvédot is két vállra fektették, így egyelőre tudják tartani a lépést a Ferencvárossal. Az újpestiek közel álltak ahhoz, hogy egymás után megszerezzék második győzelmüket is, és ha a Mezőkövesd ellen a 93. percben nem hibáznak büntetőt, akkor most egy fokkal nyugodtabban készülődhetnének a felcsúti kirándulásra. Az 1. fordulóban Újpesten tudott nyerni a Puskás Akadémia, a pontszerzés kényszere mellett a visszavágás lehetősége is fűti tehát a lilákat, mindenképp érdekes összecsapásra számítunk.

Izgalmas lesz a Fehérvár–Zalaegerszeg mérkőzés is. A székesfehérváriak továbbra is csak keresik önmagukat, úgy is tetemes ponthátrányban vannak riválisaikkal szemben, hogy egy meccsel többet játszottak. A Zalaegerszeg a bajnokság elején árnyéka volt tavalyi önmagának, aztán egy hármas győzelmi sorozattal úgy tűnt, hogy kikecmeregnek a gödörből, de a múlt heti, Kisvárdától elszenvedett vereség igen kemény pofon volt a csapat számára – kérdés, a játékosok túltették-e magukat rajta.

A forduló nyitótalálkozóján az MTK a Gyirmótot fogadja. Igazából egyik csapat sincs jó formában, a fővárosiak négymeccses nyeretlenségi szériában vannak, miközben mindössze két pontot gyűjtöttek, a győri csapat pedig a legutóbbi két bajnokiját elbukta a Ferencvárossal és a Zalaegerszeggel szemben. Mindkét csapatnak óriási szüksége lenne a három pontra, így az 1. fordulóban játszott 1:1-es döntetlent ezúttal egyik fél sem írná alá.

A Debrecent jelenleg egy pont választja el a kiesőhelyektől. A talpra álláshoz ideális ellenfélnek tűnik az ezer sebből vérző Honvéd, amely sorozatban három mérkőzését veszítette el. Az 1. fordulóban Kispesten a Loki kiütéses győzelmet aratott, ám most a hazai pályán a szurkolói megelégednének egy kínkeserves, egygólos sikerrel is. Ellentétes előjelekkel várja a két középcsapat, a Mezőkövesd és a Paks az egymás elleni összecsapást. A paksiak az elmúlt négy fordulóban háromszor is vereséget szenvedtek, míg a Mezőkövesd Supka Attilával a lehetséges kilenc pontból hetet begyűjtött. A két csapat az utóbbi időben gólban gazdag csatákat vívott, melyek végén a kövesdiek örülhettek. Nem lenne lepő, ha Farkasék otthon tudnák tartani a három pontot.

A hétvége programja, péntek: MTK–Gyirmót (20 óra). Szombat: Mezőkövesd–Paks (14.45), Debrecen–Honvéd (17), Puskás Akadémia–Újpest (19.30). Vasárnap: Kisvárda–Ferencváros (14.30), Fehérvár–Zalaegerszeg (17).