2024. július 28., vasárnap
EB-SELEJTEZŐK

Rodrigo a hosszabbításban lőtte tovább a spanyolokat

A La Roja alaposan megszenvedett a továbbjutásért (Fotó: Beta/AP)

A La Roja alaposan megszenvedett a továbbjutásért (Fotó: Beta/AP)

Kedden a 2020-as Európa-bajnokság hagyományos selejtezősorozatában két újabb válogatott, Olaszország és Spanyolország csatlakozott a biztos kijutók (Belgium, Lengyelország, Oroszország, Ukrajna) táborához. A La Roja Svédország vendégeként a második félidő elején került hátrányba, meglehetősen komikus körülmények között: Quaison beadását Berg fejelte kapura, ám de Gea óriási bravúrral hárított, a kipattanót Forsberg egészen közelről bombázta meg, de a spanyol hálóőr újfent védeni tudott, a felpördülő játékszert végül Berg másodszorra már bebólintotta. Roberto Moreno legénysége az utolsó pillanatokra hagyta az egyenlítést. A spanyolok a 92. percben egy szöglet utáni kavarodásban egalizáltak. Fabián Ruiz tíz méterről rúgott erősen a kapu felé, a keresztbe suhanó labdát Rodrigo pöckölte be a hálóba. A pontszerzés a vendégek számára azt jelentette, hogy két játéknappal a selejtezősorozat vége előtt garantált a helyük a jövő évi kontinensviadalon. Az F csoportban a második pozíció kérdése teljesen nyitott, hiszen Románia Norvégia ellen a hosszabbításban kiengedte a keze közül a győzelmet, így Svédország 15 ponttal maradt továbbjutó helyen, a románok 14-gyel a harmadikak.

Roberto Mancini fiatal olasz gárdája a spanyoloknál jóval könnyebben, a Liechtenstein elleni 5:0-val intézte el az Eb-részvételt. Az új alapokra helyezett Azzurri nyolcból nyolc győzelemmel nemcsak a kijutást, de a csoportelsőséget is magáénak tudhatja. Mancini a selejtezőkör rajtjánál türelmet kért a szurkolóktól, a kvalifikációban lőtt 25 és mindössze 3 kapott gól azonban önmagáért beszél – a teljesítmény még akkor is tiszteletre méltó, ha mindezt nem a legerősebb hatosban produkálta a válogatott. A J csoportban Finnország közvetlen riválisával, Örményországgal mérte össze erejét, de Pukkiék a papírformának megfelelően teljesítettek és 3:0-val otthon tartották a három pontot, így szinte biztos, hogy az északi ország egyenes ágon kijut az Európa-bajnokságra.

A legérdekesebb szituáció egyértelműen a D csoportban játszódik le, ahol Svájc kétgólos sikert könyvelt el Írország felett, így megjósolhatatlan, hogy mely két válogatott szerzi meg a kontinenstornán való indulás jogát. Írország és Dánia 12, Svájc pedig 11 pontos az ötösben.