2024. július 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Felforgatott csapattal kellene csodát tenni

Marco Rossi 15 kiszemelt játékost vesztett el a Nemzetek Ligája-meccsek előtt

A sűrített versenynaptár miatt ugyan a következő napokban két Nemzetek Ligája-fordulót is lebonyolítanak az európai válogatottak, a bajnokságoktól csak egy hétvégére kell búcsút vennünk.

Addig a nemzeti csapatoké a terep, ráadásul olyan helyzet állt elő, hogy Magyarország és Szerbia is a B divízió 3-as csoportjába kapott besorolást. Igaz, a következő két fordulóban elkerülik egymást: ma a magyarok Törökországban, a szerbek Oroszországban lépnek pályára, majd vasárnap ellenfélt cserélnek, és hazai pályán fogadják a riválisokat.

A magyarok olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi nincs könnyű helyzetben. Már eleve kisebb a merítési lehetősége a vetélytársakhoz képest, de például a rutinos játékosok közül az MTK-nál edző, csapat nélküli Dzsudzsák Balázsra, illetve Kádár Tamásra eleve nem számított.

És elkezdődött a tilitoli: szombaton kiderült, hogy a Honvéd két játékosa, a védő Baráth Botond és a középpályás Tamás Krisztián is megsérült, így helyükre a svájci Luganóban szereplő Kecskés Ákos és Holender Filip került. A kispestieknél a koronavírus is megjelent, így biztonsági okokból az egyébként negatív tesztet produkáló Gazdag Dániel is kimaradt, ő Pátkai Mátéval szerette volna pótolni a szakvezetőség. Hasonlóképpen járt a debreceni Korhut Mihály is, helyette a fehérvári Hangya Szilveszter csatlakozott volna a csapathoz, de ő sem tudott. Aztán hétfőn a ferencvárosi Botka Endre lépett vissza sérülés miatt, helyére a fehérváriak újonca, Bolla Bendegúz került.

Így érkeztünk meg a szerdai naphoz, amikor az MLSZ sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, a keret összes játékosának és stábtagjának negatív lett mindkét koronavírustesztje, rossz hír viszont, hogy ennek ellenére, más egészségügyi okok miatt, Bese Barnabás és Bolla sem tarthat a csapattal.

Ha valaki nem bírta követni, nem a véletlen műve, ezek után nagyon kíváncsiak leszünk, hogy az este Sivasban rendezendő mérkőzésen milyen összeállításban lép pályára a magyar válogatott.

Rossi elmondta, nagyon sokat dolgoztak a taktikán kollégáival, de azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy 15 kiszemelt játékost vesztettek el különböző okok miatt, négy jobb oldali védőről és négy bal oldali védőről kellett lemondaniuk. „Papíron erősebb csapat nálunk a török, de a pályán néha eltűnnek az ilyesfajta különbségek, ez sok körülménytől függ. A törökök szinte minden topjátékosukat meg tudták hívni, így közel a legerősebb csapatukkal léphetnek pályára, de harcossággal, küzdeni tudással kompenzálhatjuk a különbségeket. Ahogy minden mérkőzésen, most is az eredmény a leglényegesebb, de jelenleg arra is gondolnunk kell, hogy a legfontosabb őszi mérkőzésünk a bolgárok elleni Eb-selejtező lesz, ezért szeretném azt látni, hogy taktikailag sikerült előrelépnünk” – nyilatkozta.

Kérdés persze, mit tud kihozni ebből a keretből, azt ugyanis elismerte, hogy a hazai Eb-selejtezőkön a legerősebb játékosainkkal versenyképesek voltunk bárkivel, de amint kiestek az alapemberek, egész más arcát mutatta a csapat. Így aztán tavaly Horvátországban sima 3:0-s, Walesben pedig 2:0-s vereség lett a vége.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Leipzig), Kovácsik Ádám (Fehérvár). Védők: Fiola Attila (Fehérvár), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Willi Orbán (Leipzig), Szalai Attila (Apollon). Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Lugano), Kalmár Zsolt (DAC), Nagy Ádám (Bristol), Pátkai Máté (Fehérvár), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Salzburg). Csatárok: Babati Benjámin (ZTE), Nemanja Nikolić (Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Simon Krisztián (Újpest), Szalai Ádám (Mainz), Szőke Adrián (Heracles).