2024. szeptember 11., szerda

Gazdára vár 120 serleg

Több mint másfél hónapos versenyszünet után a hétvégén indul az új teniszidény, amelyben szerbiai és magyar sikereket is remélünk. A nagy elvárások elsősorban Novak Đoković nevéhez fűződnek, a többiek esetében az is szép lenne, ha a tavalyinál legalább egy árnyalattal jobbak lennének, míg a feljövő nemzedék esetében a további ütemes fejlődés és haladás a tét.

Az új idényben összesen 120 rangos tornát tartanak, pontosabban 120 egyéni serleg vár gazdára, hisz több esetben egy és ugyanazon a tornán a világ legjobb férfi és női teniszezői is érdekeltek. Az ITF és ATP felügyelete alatt 65, rangban 250-es vagy értékesebb tornát rendeznek, a nőknél pedig 55 olyan verseny lesz, amelyek összdíjalapja legalább 220 ezer dollár. Emellett persze ott van még a nagyszámú challenger, futures és ITF-torna is, amelyeken elsősorban az újoncok érdekeltek, hisz ezeken az állomásokon szerezhetők meg az első pontok, így elmaradhatatlanok a csúcstornák felé vezető úton.

A szerbiai férfitenisz számára érdekes év következik, amelyben Đoković mögé és a lassan már lelépő veteránok mögé a nemrég még ifik sorakozhatnak fel. Hamarosan Dušan Lajovic és Filip Krajinović lehetnének az ország kettes és hármas számú teniszezői, míg Peđa Krstin, Györe László, Miki Janković és Nikola Milojević ott folytathatja, ahol a 2013-as sikeres évben abbahagyta. A nőknél Jelena Jankovićot és Ana Ivanovićot továbbra is a legjobb húszba várjuk, megközelíthetné őket Bojana Jovanovski, míg Aleksandra Krunić, Jovana Jakšić, Doroteja Erić és Ivana Jorović igazolhatnák, hogy nem véletlenül tartják őket tehetségesnek. A magyaroknál nem vitás, hogy Babos Tímea és Fucsovics Márton viszik majd a prímet, és nagy előretörést remélünk néhány lány esetében.

Ami a szerb rajtot illeti, nem sikerült a legjobban, hisz a fent nem említett Vesna Dolonc Brisbane-ben már a selejtező 1. körében kiesett egy alig ismert 23 éves francia lány áldozataként.