2024. szeptember 11., szerda

Novak és Becker rajtdiadala

Ranglistapont ugyan nem jár érte, de Novak Đoković számára rendkívül értékesnek bizonyult a tornagyőzelem az Abu-Dzabiban megtartott bemutatón. Đoković zsinórban harmadszor nyerte el a serleget, és új edzője, Boris Becker felügyelete alatt nagyon jó játékkal rukkolt ki az új idény kezdetén, amelyben a Roland Garros megnyerése és a világelsőség visszahódítása számít elsődleges célnak.

Novak Đoković tornagyőzelemmel zárta az évet (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković tornagyőzelemmel zárta az évet (Fotó: Beta/AP)

Đoković az Australian Openig nem lép pályára, rajtolt viszont több élvonalbeli szerbiai teniszező. Dušan Lajović nem járt sikerrel, hisz a csennai selejtező 2. fordulójában veszített a szlovákiai Gombos Norbert ellen, míg Filip Krajinović meglepetést okozott a dohai rajton, és legyőzte az esélyesebbnek vélt Andrej Kuznyecovot. A zomborinak a tábláért még két győzelem kell, a második ellenfele pedig a tapasztalt német Matthias Bachinger. Csennaiban játszott a magyar Fucsovics Márton is, de a selejtező rajtján kikapott a dán Frederik Nielsentől.

Jelena Janković 4. kiemelt az ausztráliai Brisbane-ben, és az olasz veterán Francesca Schiavonével kezd, győzelem esetén pedig a 2. fordulóban a 19 éves ukrán névrokonával, Elena Szvitolinával találkozik. Janković és Schiavone hétszer már játszottak, és a szerb 4:3-ra vezet, legutóbb azonban két éve ugyancsak Brisbane-ben az olasz nyert. A kínai Sencsenben Aleksandra Krunić a selejtező rajtján esett ki, Bojana Jovanovski a 4. kiemelt, és a rajton selejtezőssel találkozik, míg a magyar Babos Tímea első ellenfele a 21 éves ukrán Nadia Kicsenok, akinek Tímea visszavághatna az idei birminghami vereségért. Aucklandben Ana Ivanović a 2. kiemelt, első ellenfele pedig a 23 éves amerikai Alison Riske, akivel még nem találkozott.

Perthben a Hopman-kupa rajtján érdekes volt a Kanada–Ausztrália rangadó, amelyben Miloš Raonić legyőzte Bernard Tomićot, Eugenie Bouchar pedig felülmúlta Sam Stosurt. Kanadán kívül még a Stephens, Isner összeállításban szereplő USA és a Kvitovát és Štepaneket felvonultató Csehország számít esélyesnek a végső győzelemre.

ABU-DZABI. – A bemutató torna elődöntőjében: Đoković–Tsonga 7:6, 6:3, Ferrer–Nadal 6:4, 6:4, a 3. helyért: Nadal–Tsonga 7:6, 6:3, döntő: Đoković–Ferrer 7:5, 6:2.

BRISBANE. – A női torna 1. fordulójában: Date–Rogowska 6:3, 7:5, Petković–Mattek 6:4, 7:5, Szvitolina–Lepcsenko 6:3, 6:3, Lisicki–Rybárková 6:3, 6:4, Vögele–Keys 6:4, 6:3.

SENCSEN. – A női torna selejtezőjében: Ozaki–Krunić 7:6, 4:6, 7:5. 1. forduló: Soler–Curenko 6:4, 7:6, Peng–Liu 6:1, 6:3.

DOHA. – A férfitorna selejtezőjében: Krajinović–And. Kuznyecov 6:4, 6:3.

CSENNAI. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Lajović–Mukund 6:3, 6:4, Nielsen–Fucsovics 6:3, 6:2, 2. forduló: Gombos–Lajović 2:6, 6:1, 6:4.

PERTH. – A Hopman-kupa 1. fordulójában: Lengyelország–Olaszország 3:0, Kanada–Ausztrália 2:1, Csehország–Spanyolország 3:0.