2024. szeptember 11., szerda

Elődöntőben a női duó

Jelena Janković és Ana Ivanović számára szépen kezdődött az új esztendő. Mindkét volt világelső szerb játékos elődöntős lett az első idei tornán, amivel megőrizték a ranglista 8. és 16. helyét, előrébb pedig csak abban az esetben mozdulhatnak el, ha meg sem állnak a serlegig, Jelena Brisbane-ben, Ana pedig Aucklandben. Ana esetében a bravúr lényegesen könnyebbnek tűnik, bár nem lehet egyszerű nyerni a belga Kirsten Flipkens és az amerikai Venus Williams ellen, míg Jelena számára a küldetés egészen lehetetlen, hisz az ausztráliai város tornáján az aktuális és három volt világelső maradt állva, így ma Jelena számára a ranglista második helyezettje, a fehérorosz Viktorija Azarenka következik, a döntőben pedig a Serena WilliamsMarija Sarapova találkozó győztese.

Janković könnyen jutott a negyeddöntőig, tegnap pedig három játszmában múlta felül a német Angelique Kerbert. A német az első játszmát hosszú rövidítésben kaparintotta meg, a másodiktól azonban a szerb váratlanul nagy fölényben volt, és megérdemelten jutott az elődöntőbe. Ivanovićnak még ennél is kevesebb gondja volt eddigi ellenfeleivel, és ma páros partnerével, a belga Flipkensszel mérkőzik, akitől az egyetlen eddigi meccsükön 2012-ben Linzben simán kikapott. Jelena és Azarenka tizedszer játszanak, a fehérorosz 5:4-re vezet.

Az év első tornáin egyébként számos meglepetés született. Előbb Ivo Karlović verte Tomáš Berdychet, majd a 16 éves Ana Konjuh – pályafutása első WTA-meccsén – a veterán olasz Roberta Vincit múlta felül. Mindkét horvát a következő körben kiesett, mint ahogyan Dohában Andy Murray, David Ferrer és Richard Gasquet, Sencsenben pedig Sara Errani is. Rosszul indult az év a magyar Babos Tímea számára is, akit a sencseni rajton az ukrán Nadia Kicsenok porolt el, majd a párost vírusos megbetegedés miatt kellett feladnia. Nem dicsekedhet egyelőre Rafael Nadal sem, hisz sokat bajlódott a cseh Lukas Rosollal és még többet a német Tobias Kamkével, de kicsikarta a győzelmeket. Roger Federernek Brisbane-ben a döntőig nyitott az út, ott pedig a Nisikori, Čilić, Hewitt trió egyik tagja várja majd.