2024. szeptember 11., szerda

Bojana a negyeddöntőben

Az idényt a sencseni első fordulóban elszenvedett vereséggel nyitó Bojana Jovanovski számára a folytatás sokkal sikeresebb. A ranglistán 34. szerbiai teniszezőnő Hobartban, Tasmania fővárosában magabiztosan vette az első két akadályt, legyőzte a német Anika Becket és a lengyel származású ausztrál Olivia Rogowskát, így negyeddöntős lett.

Az elődöntőért Bojana holnap az első kiemelt ausztrál Sam Stusur és a szerb származású francia Kristina Mladenović mai meccsének győztesével találkozik. Ha Bojana nyer a negyeddöntőben, feljuthat a ranglista 32. helyére is. Nem volt sikere ezen a héten Jelena Jankovićnak, aki a brisbane-i elődöntő után és Melbourne előtt Sydneyben nem lépett vissza, hanem aktív pihenőt tartott, és az orosz Jekatyerina Makarova elleni vereséget edzésnek könyvelte el. Valószínűleg hasonlóan gondolkoztak Agnieszka Radwanska és Caroline Wozniacki is, míg Kerber, Kvitová és Errani könnyedén meneteltek a negyeddöntőbe.

Ami az év első ranglistáit illeti, az élcsoportokban nem történt jelentősebb változás, viszont Rafael Nadal a dohai győzelme révén még 100-zal növelte a Novak Đokovićtyal szembeni előnyét. A sérült Janko Tipsarević lecsúszott az 53., a büntetett Viktor Troicki pedig a 79. helyre. Dušan Lajović 117., Filip Krajinović 235., Ilija Bozoljac 241., Peđa Krstin 377., Györe László 494., Miki Janković 566., Nikola Milojević pedig 704. A nőknél Jelena Janković maradt nyolcadik, Ana Ivanović pedig két helyet haladt – egyet, mert megelőzte Sabine Lisickit, és még egyet, mert törölték a listáról a tavaly visszavonult Marion Bartolit –, és a 14. Bartoli törlése révén a többi szerbiai is általában egyet javított, így Jovanovski a 34. helyen pályafutása legjobbját érte el, Vesna Dolonc 104., Aleksandra Krunić 148., Jovana Jakšić egyéni legjobbjával 149., Doroteja Erić 240., Ivana Jorović pedig 647. A magyar lányok közül Babos Tímea 88., Jani Réka Luca 249., Czink Melinda 254., Bukta Ágnes pedig 319.

Melbourne-ben ma indul az idény első Grand Slam-tornájának a selejtezője. A férfiaknál tegnap tartották meg a sorsolást, a versenyben pedig három szerbiai és egy magyar érdekelt. Dušan Lajović az 5. kiemelt, és az amerikai Tennys Sandgrennel kezd. Lajović sorsolása jó, nem lenne meglepetés, ha táblára jutna. Sokkal nehezebb lesz Ilija Bozoljacnak, aki a spanyol Gerard Granollersszal, valamint Filip Krajinovićnak, aki az olasz veterán Flavio Cipollával kezd. A magyar Fucsovics Márton mai riválisa a monacói Benjamin Balleret. A női selejtező sorsolását ma tartják meg, a főtáblára pedig pénteken sorsolnak.