2024. szeptember 11., szerda

Nyitva van az aranykapu

A lehető legjobb sorsolása lesz a címvédő Novak Đokovićnak a hétfőn kezdődő Australian Openen, s ha a második kiemelt szerb játékos jól teljesít, a döntőig számára nyitva van az aranykapu. Melbourne négyszeres bajnoka ugyanis Rafael Nadallal, Andy Murray-vel, Juan Martín del Potróval vagy Roger Federerrel csak a döntőben kerülhet össze. Đoković a tegnap megtartott sorsolás szerint az 1. fordulóban a szlovák Lukas Lackóval mérkőzik, akivel még nem játszott, s ha azután sorrendben a lehető legmagasabban rangsoroltak következnek, Novak Melbourne-ben még a spanyol Albert Montanesszal, az orosz Dmitrij Turszunovval, az olasz Fabio Fogninivel, a svájci Stanislas Wawrinkával, a spanyol David Ferrerrel és a világelső Rafael Nadallal vív meg.

Ha a legjobb 16 jut a nyolcaddöntőbe, a melbourne-i tornán ebben a szakaszban akkor a Nadal–Nisikori, Del Potro–Raonić, Murray–Isner, Federer–Tsonga, Berdych–Haas, Ferrer–Juzsnyij, Wawrinka–Gasquet és Đoković–Fognini meccseket tartják meg.

A nőknél a szerbiaiaknak nem lesz könnyű dolguk. A 8. kiemelt Jelena Janković a japán Miszaki Dojjal kezd, s ha eljut a negyeddöntőig, ott valószínűleg Marija Sarapova várja. Ana Ivanović első ellenfele a holland Kiki Bertens, a 3. fordulóban Sam Stosur, a nyolcaddöntőben pedig Serena Williams következhet. Bojana Jovanovski a selejtezőből vár ellenfelet, a 2. fordulóban pedig a román Sorana Cirstea vagy az új-zélandi Marina Eraković következik. Vesna Dolonc a spanyol Lara Arruabarrenával kezd, a magyar Babos Tímea első ellenfele pedig a szlovák Anna Schmiedlová lesz.

Az eszményi női nyolcaddöntőben S. Williams–Ivanović, Errani–Vinci, Na Li–Lisicki, Kvitová–Kerber, Janković–Halep, Sarapova–Suárez, A. Radwanska–Wozniacki, Azarenka–Stephens lenne a párosítás.

Az 1. forduló mindkét mezőnyben rejteget néhány rangadót. A férfiaknál így Nadal–Tomić, Hewitt–Seppi, Čilić–Granollers, Karlović–Dodig és Gulbis–Monaco, a nőknél Stosur–Zakopalová, Flipkens–Robson, Makarova–V. Williams, Cibulková–Schiavone és Kanepi–Muguruza meccsek lesznek műsoron.

Szerbiának két képviselője lehet a férfi egyesben, hisz Dušan Lajović sikerrel vette a selejtező második akadályát, és a tábláért ma a 22 éves és a ranglistán 275. tajvani Jang Cung-huával találkozik. Ilija Bozoljac és Jovana Jakšić a 2. fordulóban fejezték be a melbourne-i vendégszereplést. A sydneyi tornán döntős lett a három év után újra együtt szereplő Nestor, Zimonjić páros. Érdekes, hogy a serlegért a két év elteltével ismét összeállt, Indo-pakisztáni Expressz néven is futó Rohan Bopanna és Ajszam-Ul-Hak Kuresi alkotta duó lesz a vetélytárs.