2024. szeptember 11., szerda

Nyert a szerb trió

Đoković, Ivanović és Dolonc a 2. fordulóban – Ma rajtol Janković, Jovanovski, Lajović és Babos – Kvitová, Errani és Vinci is kiesett

A szerbiai teniszezők három győzelmével kezdődött meg tegnap a 102. Australian Open, az idény első Grand Slam-tornája. A Melbourne Park pályáin Novak Đoković, Ana Ivanović és Vesna Dolonc is sikeres volt, ma pedig a további három szerbiai, Jelena Janković, Bojana Jovanovski és Dušan Lajović s velük együtt a magyar Babos Tímea is rajtolnak.

Novak Đoković (Fotó: Beta/AP)

Đoković eleinte sokat bajlódott a nálánál fél évvel fiatalabb szlovák Lukáš Lackóval. A címvédő szerb nem nyújtotta a tőle telhető legtöbbet, ám a második játszma rövidítésétől már nagy fölényben volt, és 110 perc játék után szerezte meg zsinórban 22. melbourne-i győzelmét. Novak következő ellenfele a csak hét nappal idősebb argentin Leonadro Mayer, akivel még nem játszott, de az erőviszonyok alapján kimondott esélyes lesz.

Ana Ivanović nyert a rajton, de váratlanul gyönge játékkal rukkolt ki a holland Kiki Bertens ellen. Egyiküknek sem ment az adogatás, így Ana nyolcszor, Kiki hatszor nyerte el a rivális adogatását. Ivanovićnak a 2. fordulóban sokkal jobb játékra lesz szüksége a 20 éves és a ranglistán 53. német Annika Beck ellen, aki az 1. fordulóban egyetlen játékot sem adott a horvát Petra Martićnak.

Vesna Dolonc rosszul kezdett a spanyol Lara Arruabarenával, végül azonban megfordította a meccset, és holnap a világelső Serena Williamsszel nézhet farkasszemet.

A szerb képviselőkkel ellentétben nagyon gyöngén rajtoltak a horvát teniszezők, hisz Martićon kívül kiesett még Ivo Karlović, Donna Vekić, Ana Konjuh és Mirjana Lučić is, egyetlen továbbjutójuk pedig a Karlovićot verő Ivan Dodig volt. Még két játékosuk maradt mára, amikor Marin Čilić és Ajla Tomljanović is bemutatkoznak. A férfiaknál egyedül a sérülés miatt visszalépett német Tommy Haas kiesése számít meglepetésnek, a nagy bukáshoz közel pedig a favoritok közül a lengyel Jerzy Janowicz járt, hisz számos önhiba miatt elveszítette az első két játszmát a nagyszerűen adogató 19 éves ausztrál Jordan Thompson ellen, de még időben rendezte sorait, és fordítani tudott. A nőknél Serena Williams, Angelique Kerber, Sam Stosur, Sabine Lisicki és Na Li, a férfiaknál Đokovićon kívül még David Ferrer, Tomáš Berdych, Stanislas Wawrinka, Richard Gasquet és Mihail Juzsnyij nyert a magasan rangsorolt kiemeltek közül.

Az első napon szép számmal akadt meglepetés. A nőknél például kiesett a 6., 7. és 12. kiemelt. A cseh Petra Kvitovát az alig ismert thai Luksika Kumkhum verte három játszmában, az olasz Sara Erranit a német Julia Görges, a szintén olasz Roberta Vincit pedig a kínai Zseng győzte le. E három eredmény mellett már nem nagy csoda, hogy nincs már versenyben Venus Williams, Kimiko Date és Vera Zvonarjova sem. Venust a Melbourne-ben már évek óta jól teljesítő orosz Jekatyerina Makarova, Datet a fiatal svájci Belinda Benčić, a visszatéréssel próbálkozó Zvonarjovát pedig az ausztrál Casey Dellacqua búcsúztatta.

Jelena Janković ma a japán Miszaki Dojjal kezd, Bojana Jovanovski első ellenfele a szlovák Jana Čepelová, Dusan Lajović pedig a francia Lucas Pouille-jal mérkőzik. Rajtol az egyetlen magyar, Babos Tímea is, aki a szlovák Anna Schmiedlovával játszik.

A férfi párosban Nenad Zimonjić és a kanadai Daniel Nestor a 8. kiemelt szerepét kapták, és a rajton a német Becker, Brands kettőssel találkoznak.

A tegnap kiadott legújabb ranglistán nincs jelentősebb változás a múlt hetihez képest, két hét múlva azonban Janko Tipsarević legalább 15, Vesna Dolonc 10, Bojana Jovanovski pedig 5-6 helyet is ronthat, ha Melbourne-ben nem fut három kört. Érdekes lesz a férfilista élcsoportjának alakulása, hisz a naprakész listán, a tavalyi pontok levonása után, Juan Martín del Potro a harmadik, David Ferrer a negyedik, Andy Murray az ötödik, Roger Federer pedig a nyolcadik.

Vörös szőnyeg helyett teniszpálya

Novak Đoković: – Öt-hat hete nem játszottam tétmeccset, így nem lepett meg, hogy az első két játszmában csak az adogatásaimmal voltam elégedett. Az elmúlt időszakban szorgalmasan edzettem, s nem először fordult elő velem, hogy ilyen nagy szünet után léptem pályára, s azt is el kell ismernem, hogy az ellenfelem is jól játszott.

Ana Ivanović: – Nem volt egy jó meccs, ezt mindenki láthatta. Sok break volt, sokat bizonytalankodtunk. Az első forduló mindig nehéz, s most különösen az volt, mert nem sokat tudtam az ellenfelemről. Az edzéseken úgy tűnt, hogy gyorsabban jönnek a labdák, de most úgy gondolom, hogy nincs nagy változás az előző években tapasztaltakhoz képest.

Nikola Pilić: – Beckernek ez az edzői karrier az utolsó lehetősége, hogy elismert teniszszakemberként tartsák számon. Ha az együttműködésük sikeres lesz, akkor Borisnak félre kell tennie minden olyan dolgot, ami negatívan hathat a megítélésére. Változtatni kell eddigi életstílusán, s a jövőben többet kell a pályán megjelennie, mint a vörös szőnyegen.