2024. szeptember 11., szerda
AUSTRALIAN OPEN

Hibátlanul hatból hat!

Janković, Jovanovski és Lajović is a 2. fordulóban, Babos kiesett – Federer csúcsot döntött, Lajović az első százban – Đoković ma reggel az argentin Leonardo Mayerrel játszik, Ana Ivanović pedig a német Anika Beckkel

A szerbiai teniszezők egyelőre jól viselik a nagy forróságot, és még mások elájulnak a melbourne-i pályákon, ők újabb három győzelemmel tartják a száz százalékos eredményességet. Tegnap Jelena Janković, Bojana Jovanovski és Dušan Lajović is csatlakozott a hétfőn győztes trióhoz, amely ma már második egyéni meccsét vívja a 102. Australian Openen.

Jankovićnak nem volt különösebb gondja a japán Miszaki Dojjal, amit a breakek 5:1-es aránya is mutat. A második játszma valamivel szorosabb volt, a labdamenetek tovább tartottak, a lényegen azonban ez a körülmény sem változtatott. Janković a 2. fordulóba is japánnal, a 23 éves és a ranglistán 61. Ajumi Moritával folytatja a versenyt.

Bojana Jovanovski az adogatók gyönge meccsén vágott vissza a szlovák Jana Čepelovának a tavaly a Fed-kupában elszenvedett vereségért. Bojana kilencszer, a szlovák ötször nyerte el a rivális adogatását. E tekintetben a szerb egészen kiegyensúlyozottnak mutatkozott, hisz mindhárom játszmában egyformán háromszor breakelt, és ahogy közeledett a meccs vége, úgy vált magabiztosabbá a saját adogatásán. Bojana a következő körben a 30 éves osztrák veterán Yvonne Meusburgerrel, a ranglista 49. helyezettjével mérkőzik. A győzelem azt jelenti, hogy Bojana nem zuhan nagyot a ranglistán, s ha az osztrákot is legyőzné, csaknem biztos, hogy maradna a 35 legjobb között.

Dušan Lajović, miután túljutott a selejtezőn, élni tudott az alkalommal, hogy az 1. fordulóra legyőzhető ellenfelet kapott. A francia Lucas Pouille ugyan végig játékban tudott maradni, de a fontos pontokat a szerb nyerte. Lajović hét, Pouille 10 kettős adogatási hibát vétett, az önhibák száma pedig 57:88 volt a francia kárára. E győzelemmel Lajović betört a száz legjobb közé, és a tegnapi naprakész listán a 99. pozíciót foglalja el. Ennél magasabbra már aligha mehet, hisz következő ellenfele a 24 éves és a ranglistán 17. japán Kej Nisikori, aki ugyan nincs kirobbanó formában, hisz csak öt játszmás maratoniban verte az ausztrál Marinko Matoševićet.

A négyszeres bajnok Roger Federer tegnap csúcsot állított fel, hisz zsinórban 57. Grand Slam-tornáján indult. Az eddigi 56-os csúcsot a svájci a dél-afrikai Wayne Ferreirával közösen tartotta. A volt világelsőnek nem volt gondja a fiatal ausztrál James Duckworthal, mint ahogyan a jelen világelsője, Rafael Nadal is könnyen megbirkózott a szintén ausztrál Bernard Tomićtyal. Tomić már az első játékban megsérült, orvosi segítséget is kért, majd az elveszített első játszma után visszalépett.

Volt még feladás bőven, így az első fordulóban nyolc férfi- és egy női meccset nem tudtak befejezni. Érdekes, hogy nincs ezek között a kanadai Frank Dančević, aki a 43 fokos hőségben összeesett a pályán. Ájulás miatt egy labdaszedőt is kezelni kellett, nem így a Seppi–Hewitt, Čilić–Granollers és Simon–Brands meccsek résztvevőit, akik kemény öt játszmában dacoltak az időjárási viszonyokkal.

Babos Tímea kiesett, így magyar már nincs versenyben. Tímea jól kezdett, de 11 kettős adogatási hibája is hozzájárult, hogy mégis a szlovák Anna Schmiedlova győzzön.

Novak Đoković ma reggel 5 óra – helyi 15 órakor – tájban játszik az argentin Leonardo Mayerrel, ami első meccsük lesz, Ana Ivanović hasonló időben vív meg a német Anika Beckkel, míg Vesna Dolonc a hajnali háromra kapott meghívót a centerpályára, ahol a világelső Serena Williams várja.

Ma kezdődik a párosok versenye is, az első napon pedig három szerbiai teniszező érdekelt. Jelena Janković az olasz Karin Knapp oldalán lép fel, és az orosz Pavlucsenkova, Zvonareva kettőssel mérkőznek, Bojana Jovanovski a fiatal horvát Donna Vekićtyel indul a spanyol Medina és a kazah Svedova ellen, míg a Nestor, Zimonjić férfiduett első riválisa a német Brands és Becker.

Az erőnlét a perdöntő

Boris Becker: A mai teniszezők csak az erőnlét terén jobbak, mint a korosztályom tagjai voltak. Az adogatásom, ugyanúgy mint Ivaniševićé vagy Samprasé, erősebb volt mint a maiaké, Agassi pedig az alapvonalról ugyanolyan jókat ütött, mint a mostaniak.

Roger Federer: Persze, hogy többször is elnyerhettem volna az ellenfelem adogatását, de ez most egyáltalán miért fontos?

Laura Robson: Utálom, amikor a fotósok harcias arckifejezést kérnek tőlem. Azokon a képeken ugyanis mindig úgy nézek ki, mintha székszorulásom lenne.