2024. szeptember 11., szerda

Folytatja a szerb sztártrió

Ivanović legyőzte Stosurt, és vasárnap Serena Williams lesz a vetélytársa – Janković ma a japán Narával játszik, Đoković vasárnap az olasz Fabio Fogninivel – Gasquet kiesett

Mindkét mezőnyben a legjobb 16 marad állva a 102. Australian Open szombati meccsei után. Mivel Novak Đoković és Ana Ivanović tegnap biztosította helyét a nyolcaddöntőben, és vasárnap lépnek pályára a negyeddöntőért, könnyen elképzelhető, hogy a nagy torna második hetében Szerbiának három képviselője lesz, tekintettel arra, hogy Jelena Janković az éjjel, a 3. forduló zárónapján, kimondott esélyesnek számított a japán Kurumi Nara ellen.

A top 10 tegnap még egy nagy névvel csökkent. Kiesett ugyanis a francia Richard Gasquet, akit a spanyol veterán, valaha maga is a legjobb tíz tagja, Tommy Robredo győzött le. Ezenkívül az összes esélyes sikerrel vette a 3. kör akadályát, noha egyeseknek ehhez komoly erőbevetés kellett, az pedig semmiképpen sem váratlan, hogy a végtelenül kiismerhetetlen német Florian Mayer nyerni tudott a magasabban rangsorolt lengyel Jerzy Janowicz ellen. Mayer az évet kiválóan kezdte, az idén már Andy Murray ellen is győzött, s vasárnap bizonyára komoly próbára teszi a harciasság királyát, a spanyol David Ferrert is.

Ana Ivanović és Samantha Stosur egyformán 13-mal gyöngébb ranglistahelyezéssel kezdték meg rangadójukat, mint amennyit az egyéni legjobbjuk tesz ki. Ana volt első, most 14., Samantha volt negyedik, most pedig 17. Tegnaptól az egymás közötti mérlegük áll döntetlenre, hisz Ivanović nyerni tudott, és 4:4-re egyenlített, amivel a ranglistán egészen megközelítette Sabine Lisickit és Roberta Vincit. Hogy el is kerülje őket, ahhoz a tegnapinál is nagyobb bravúrra és feltétlenül jobb játékra lesz szüksége, hisz vasárnap a világelső Serena Williamsszel találkozik, aki ellen az eddigi négy meccsükön még játszmát sem nyert. Serena kiváló formában van, de Ana játéka sem lebecsülendő. Lelkileg stabilnak tűnik, jól adogat, és a tenyerese is szolgálja. Ha nem így lenne, tegnap biztosan veszít Stosur ellen. Az első játszma nagy csatában telt egy-egy break mellett. Stosur öt játszmalabdát hagyott ki, Ana pedig nem használta ki a rövidítésben szerzett 6:3-as előnyt. A második játszmától azonban világos volt, hogy a szerb nyer. Ivanović a második szettben gyors előnyhöz jutott, amit meg is tartott, a másodikban pedig kétszer nyerte el Stosur adogatását a fölényes sikerhez. Ana teljesítményének elsősorban az a tény ad értéket, hogy csak egy adogatást adott le, ami a női meccseken, s különösen Ana esetében, ritkaságnak számít. A vasárnapi mérkőzés képlete adott. Serena az esélyes, Anának pedig hidegvérre és harciasságra, valamint jó adogatásokra lesz szüksége, labdaváltás közben pedig vagy kockázattal az oldalvonalra játszva futtatni kell Serenát, vagy pedig testbe bombázva megelőzni az amerikai karlendületét. Az egyetlen gond, hogy ilyen játékot két-három szetten át – ha egyáltalán lehet – nagyon nehéz tartani.

Đokovićnak a harmadik játszma 10. játékát kivéve nem volt különösebb gondja a kazah Gyenisz Isztominnal, aki jól tudta, mit kellene tenni, de Novak azt nem engedélyezte, és holnap a nálánál két nappal fiatalabb és a ranglistán 16. olasz Fabio Fogninivel mérkőzik, akit eddigi hat meccsükön, bármilyen talajon játszottak, rendre legyőzött. Nagy tornán először játszanak, de csak azért, mert 2011-ben a Roland Garros negyeddöntőjét Fognini sérülése miatt kihagyták. Đoković tegnap zsinórban 26. meccsén maradt veretlen, Melbourne-ben pedig 24-nél tart a győzelmi sorozata.

Stanislas Wawrinka tegnap játék nélkül jutott tovább a kanadai Vasek Pospisil sérülése miatt, Kevin Anderson pedig csodával határos módon, hisz 0:2-ről fordított a francia Edouard Roger-Vasselin ellen, azzal, hogy a negyedik és ötödik játszmában is hátrányban volt. Vége lett a bosnyák Damir Džumhur útjának, mert Tomáš Berdych túl erősnek bizonyult, a nőknél pedig a győzelemhez Na Li meccslabdát mentett a cseh Lucie Šafářová ellen.

Tudja mibe fekteti

Dušan Lajović: – Melbourne-ben 32 ezer eurót kerestem, amit a pályafutásomba fektetek. A teniszév nagyon drága, és jó, hogy már a rajton hozzájutottam egy tisztességes összeghez.

Stanislas Wawrinka: – Ha elnyerem a serleget, ejtőernyős ugrással ünnepelem meg. Ha nem nyerek, lehet, hogy abban az esetben is ugrok.

Sloane Stephens: – Amint megérkeztem Melbourne-be, a kedvenc olasz éttermembe siettem egy pizzára. Nagyot csalódtam, amikor megláttam, hogy éppen renoválnak.