2024. szeptember 11., szerda
AUSTRALIAN OPEN

Na Li és Wawrinka Melbourne bajnokai

Cibulková és a sérült Nadal a döntőben nem voltak méltó ellenfelek – A két bajnok a ranglista 3. helyére lépett – Lengyel–svéd kombináció nyert férfi- és francia–kanadai kettős vegyes párosb

Váratlan bajnokokat avattak Melbourne-ben az Australian Openen, az idény első Grand Slam-tornáján. Női egyesben a kínai Na Li pályafutása második nagy serlegét vehette át, a férfiak mezőnyében pedig a svájci Stanislas Wawrinka első ízben diadalmaskodott a négy legrangosabb torna egyikén. Nem várt befejezés a lengyel Łukasz Kubot és a svéd Robert Lindstedt győzelme férfi párosban sem, hisz csak a harmadik tornán játszottak együtt, valamivel kisebb meglepetés viszont a francia Kristina Mladenović és a kanadai Daniel Nestor bajnoki címe vegyes párosban. Sara Errani és Roberta Vinci révén egyedül női párosban érvényesült a papírforma, hisz az olasz hölgyek megvédték a serleget.

Wawrinka és Nadal (Fotó: Beta/AP)

Wawrinka és Nadal (Fotó: Beta/AP)

Wawrinka két hónappal a 29. születésnapja előtt érte el azt, amiről egész pályafutása során álmodozott. Több mint egy évtizeden át volt híresebb honfitársa, Roger Federer árnyékában, majd tavaly eddigi legjobb játékával szorított magának helyet a legjobb tíz között, az idén pedig még veretlen, hisz az indiai Csennai után Melbourne-ben is bajnok lett. Nem is akárhogyan, hisz a serlegig vezető úton nyerni tudott a címvédő Novak Đoković, tegnap pedig a ranglistaelső Rafael Nadal ellen is. Győzelmének értékét nem csökkenti, hogy a spanyol sérüléssel bajlódott, és a zármeccsen jóval képességei alatt teljesített. Wawrinka a negyedik játékban nyerte el először Nadal adogatását, amit a második játszmában kétszer is megismételt. A többször is orvosi segítséget kérő Nadal, aki ma 3710 ponttal előzi meg Đokovićot, a harmadik játszmában szépíteni tudott, de már a negyedik szett elején látszott, hogy fordítani nem lesz képes. A melbourne-i győzelemmel Wawrinka feljutott a ranglista 3. helyére, ami pályafutása legjobbja, és 1993 óta, amikor e bravúrt a spanyol Sergi Bruguera tette meg a Roland Garroson, ő az első, aki egy nagy tornán legyőzte a lista első és második helyezettjét is. Wawrinka a hatodik ATP-serlegét nyerte, melbourne-i keresetével pedig átlépte a tízmillió dolláros álomhatárt. Az elmúlt kilenc évben, Marat Szafin 2005-ös melbourne-i diadala óta Wawrinka csak a második teniszező, aki Federeren, Nadalon, Đokovićon és Murray-n kívül GS-serleget tudott nyerni. Az első 2009-ben New Yorkban Juan Martín del Potro volt.

Kisebb meglepetés Na Li első helye, hiszen rá is aligha fogadtak sokan. A 32. évében járó kínai ugyanis kétszer már játszott döntőt Melbourne-ben, 2011-ben pedig a Roland Garros bajnoka volt. Na Li a döntőben a szlovák Dominika Cibulkovát múlta felül, aki csak a rövidítésben elveszített első játszmában bizonyult méltó ellenfélnek, míg a másodikban teljes mértékben a kínai akarata érvényesült. Na Li is a ranglista harmadik helyére lépett, amivel beállította eddigi legjobbját. Na Li is az idén még veretlen, hisz az év elején Sencsenben vette át a serleget, míg Ausztráliában kilencedik WTA-trófeáját kaparintotta meg.

Eredmények, férfi egyes, döntő: Wawrinka–Nadal 6:3, 6:2, 3:6, 6:3, női egyes, döntő: Na Li–Cibulková 7:6, 6:0, férfi páros, döntő: Kubot/Lindstedt–Butorac/Klaasen 6:3, 6:3, vegyes páros, döntő: Mladenović/Nestor–Mirza/Tecau 6:3, 6:2, fiú egyes, döntő: Zverev (német)–Kozlov (amerikai) 6:3, 6:0, leány egyes, döntő: Kulicskova (orosz)–Fett (horvát) 6:2, 6:1.

Dolonc és Krunić győzelme

A jövő héten két női tornát tartanak, a férfiaknál pedig a Davis-kupa 1. fordulója következik. A párizsi női teremtornán Marija Sarapova az első kiemelt, s játszik Bojana Jovanovski, aki a rajton a német Andrea Petkovićtyal vív meg. A selejtezőben Vesna Dolonc három játszmában verte az orosz Vera Dusevinát, a második körben pedig a svéd Johanna Larssonnal találkozik. Ugyanott kiesett Babos Tímea, akit az ukrán Marina Zsanevszka vert három játszmában. Pattaya Cityben a német Sabine Lisicki az első kiemelt, a selejtezőben pedig Aleksandra Krunić is érdekelt. Krunić a rajton két játszmában legyőzte a görög Eleni Danilidut, és a főtábláért a 186 cm magas és 84 kilós, 24 éves és a ranglistán 193. kínai Duan Jing-jinggel csatázik, akitől 2012-ben Ningbóban kikapott három játszmában.

PÁRIZS. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Dolonc–Dusevina 1:6, 6:0, 6:4, Zsanevszka–Babos 5:7, 6:4, 6:4.

PATTAYA CITY. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Krunić–Danilidu 6:4, 6:3

ANDREZIEUX. – A női ITF-torna elődöntőjében: Bonaventure–Erić 6:3, 7:6.

Wawrinka nem fáradt

Severin Lüthi svájci kapitány: – Semmi oka, hogy Wawrinka lemondja a Davis-kupát. Melbourne-ben nem merült ki, s egyébként is, fáradtan játszik a legjobban.

Na Li: – Az én érdemem, hogy a férjem Kínában híres ember lett. Ő gondoskodik az ütőimről, ha kell, edzőpartner is. Szóval sok munkát adok neki.

Sam Duval, Eugenie Bouchard menedzsere: – Eugenie mágnesként vonzza a védnököket. Karizmatikus, szép, és jól is játszik. Folyékonyan beszél franciául és angolul, amiért minden nagy tornán számos szurkolója van.