2024. szeptember 11., szerda
DAVIS-KUPA

A kapitány sok aprósággal számol

Bogdan Obradović: Igenis nyerhetünk – Dušan Lajović: Zimonjićtól és Krajinovićtól mindent megtudok – A Szerbia–Svájc meccs sorsolása ma 13 órakor

A tíz évvel ezelőtti athéni olimpia jelszavával és a cseh kollégája múlt novemberi nyilatkozatának ismétlésével vezeti a hétvégén Bogdan Obradović a szerb válogatottat a Davis-kupa Világcsoportjának Svájc elleni újvidéki mérkőzésén. Az első szerint semmi sem lehetetlen, a második pedig, hogy elsősorban azokban a meccsekben rejlik az esély, amelyekben Stanislas Wawrinka nem játszik. Emlékeztetőül, a cseh kapitány a tavalyi döntő előtt ott látott esélyt, ahol Novak Đoković nem játszik, és pont úgy is jött össze a cseh válogatott három pontja.

Szerbia férfitenisz-válogatottjának tagjai a sajtótájékoztatón még hittek a Svájc elleni sikerben… Federer megérkezése után valószínűleg már változott az álláspontjuk (Fotó: Ótos András)

Szerbia férfitenisz-válogatottjának tagjai a sajtótájékoztatón még hittek a Svájc elleni sikerben… Federer megérkezése után valószínűleg már változott az álláspontjuk (Fotó: Ótos András)

Egy kérdésben kár faggatni a kapitányt, mert úgysem válaszol rá. Bennfentesek szerint ugyanis a döntő után Novak nemcsak felrótta a kapitánynak, hogy kihagyta a párosból, hanem e kérdésben annyira összekülönböztek, hogy ott kell keresni mostani távolmaradásának okát. Így vagy úgy, Szerbia válogatottja második egymás utáni újvidéki meccsén is Đoković nélkül játszik, most viszont sokkal kisebb a győzelmi esély, mint három esztendeje ugyanitt India ellen volt, amikor Janko Tipsarević, Viktor Troicki és Nenad Zimonjić voltak együttesen annyira erősek, hogy túllépjenek az ázsiaiakon. Ebből a trióból csak Zimonjić maradt, és kérdéses, hogy mire lesz képes a két fiatal, Dušan Lajović és Filip Krajinović az Australian Open újdonsült bajnoka és a tapasztalt Marco Chiudinelli ellen.

– Jóslatokba a sorsolás előtt nem kívánok bocsátkozni – mondta a tegnapi sajtóértekezleten Obradović kapitány. – De számos apróságot sorolhatok fel, amelyek nagyban befolyásolhatják a meccs eredményét. Például, hogy Wawrinka mégsem jelenik meg Újvidéken. Ha mégis eljön, lehet, hogy nem lép pályára. Ha mégis játszik, kérdéses, hogy mennyire lesz felkészült a nagy sikere után és a hosszú út meg az időzónák váltása következtében. Ha mégis tudása legjavát adja egyesben, és két pontot nyer, vajon párosban játszik-e? Lehetséges, hogy e pillanatban sok lenne neki a három, egyenként három megnyert játszmáig tartó csata. Összegezve, a legegyszerűbb képlet: megnyerni a másik két egyénit és szombaton a párost, továbbá tény, hogy itthon játszunk, ami magában véve is némi esélyt jelent, és derűlátó hangulatban lépünk fel.

A svájci újságírók még mindig feszegetik Đoković kérdését, de abban a vonatkozásban, hogy nem történik-e meglepetés, és mégis játszik Újvidéken. Obradović határozott volt:

– Erre egyáltalán semmilyen esély sincs. Ezek a fiúk játszanak, akiket itt látnak.

Nenad Zimonjić és Ilija Bozoljac játszott a párosban a nyolc évvel ezelőtti genfi meccsen, amikor a svájciak 4:1-re nyertek, és a Federer, Allegro kettőstől kikaptak.

– Nem vonhatok párhuzamot a két meccs között, annál is inkább, mert a két csapat összeállítása nagyon kicserélődött. Annyit mondok csak, hogy nem ismerek teniszezőt, aki nem akar győzni éppenséggel minden meccsén. Mi is nyerni szeretnénk a hétvégén, és a siker érdekében minden tőlünk telhetők hajlandóak vagyunk megtenni.

Szerbia első pontját és egyben saját első Davis-kupa-győzelmét Dušan Lajović holnap szerezhetné a kettes számú svájci ellen, akár Chiudinelli, akár Henri Laaksonen lesz a rivális.

– Egyikükkel se játszottam még, nem is láttam őket akcióban, felvételről is nagyon keveset láttam, így keveset tudok róluk. Szerencsés körülmény, hogy Zimonjić és Krajinović ismerik őket, így a sorsolás után a pénteki meccsig lesz elegendő idő, hogy megismerjem azt, akivel összesorsolnak.

A mérkőzés sorsolását ma 13 órakor a városháza dísztermében tartják meg, amikor ismert lesz az első nap műsora.

Az e heti tornákon egy-egy győzelem és vereség a szerbiai teniszezők új mérlege. Bojana Jovanovski Párizsban simán veszített a német Andrea Petković ellen a teremtorna rajtján, Györe László után pedig Sarm es-Sejkben Barbara Bonić is sikeresen kezdett. Bonić két játszmában verte a román Cristina Enét, és a negyeddöntőért a 21 éves és a ranglistán 430. olasz Gaia Sanesivel mérkőzik.