2024. szeptember 11., szerda
DAVIS-KUPA

Federer szavatolja a felejthetetlen élményt

Elsőként Bozoljac és Federer lép pályára – A volt világelső tagadta, hogy bármilyen viszálya lenne Đokovićtyal, Wawrinka pedig elmondta, hogy Novak távolmaradásáról előre tudott

A csípős hideg ellenére száznál is többen ácsorogtak izgatottan az újvidéki városháza előtt, hogy akár néhány másodpercre élőben, szinte testközelből láthassák minden idők talán legjobb teniszezőjét, a svájci Roger Federert, aki az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy a Davis-kupa hétvégi meccsén mégis Severin Lüthie kapitány rendelkezésére áll, és az Australian Open idei nyertesével, Stanislas Wawrinkával karöltve részt vállal válogatottja valószínű győzelméből.

A világranglista harmadik és nyolcadik helyezettje, Stanislas Wawrinka és Roger Federer a hétvégén Újvidéken lépnek pályára (Fotó: Dávid Csilla)

A világranglista harmadik és nyolcadik helyezettje, Stanislas Wawrinka és Roger Federer a hétvégén Újvidéken lépnek pályára (Fotó: Dávid Csilla)

A svájci híresség megérkezése ugyan romba döntötte a hazai szurkolók álmait, egészen valószínű viszont, hogy az elkövetkező három napban a reméltnél több néző ül majd a SPENS nagycsarnokának lelátóira, hisz nem valószínű, hogy egyhamar alkalmuk lesz arra, hogy tétmeccsen láthassanak ilyen neves teniszezőt. Federer megérkezése azt jelenti, hogy a svájciak komolyan vették a mérkőzést, és akár a maximális arányú győzelemre is esélyük van. Ha viszont Svájc az első két játéknapon döntő előnyt szerez, egészen bizonyos, hogy vasárnap délután a vendégek közül már a tartalékok kapnak játéklehetőséget, ami alkalom lesz a szerb válogatottnak a szépítésre.

A tegnap megtartott sorsolás szerint ma 14 órától éppen Federer lép pályára, ellenfele pedig Ilija Bozoljac lesz. Azt követően Dušan Lajović és Wawrinka erőpróbája következik, míg a szombati párosra a kapitányok a Zimonjić, Krajinović és Chiudinelli, Lammer kettősöket jelölték. Nem biztos persze, hogy a két páros pontosan ebben az összeállításban szerepel, mert a kapitányok egy órával a 15 órára kiírt csata előtt változtathatnak, így megeshet, hogy a vendégek a munka mielőbbi elvégzése reményében a pekingi olimpia aranyérmes kettősét, Federert és Wawrinkát vonultatják fel. Ha mégsem, és a szerb duó megszerzi a pontot, vasárnap 13 órakor Lajović és Federer meccse következik.

– Meglepett bennünket a hír, hogy Federer mégis itt lesz, de nem jelent gondot. Tudatában vagyunk annak, hogy tartalékos csapattal eleve nem vagyunk esélyesek, viszont adott a lehetőség, hogy minden egyes mérkőzésen a tudásunk legjavát nyújtsuk, a publikum pedig biztosan elégedett lesz, mert világsztárok színvonalas, élményszerű meccseire számíthat – nyilatkozta Nenad Zimonjić, a szerb csapat legtapasztaltabbja.

Sokaknak talán meglepetés, hogy Obradović kapitány egyesben Bozoljacot nevezte, párosban pedig Filip Krajinovićot. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a 2010-es wimbledoni torna 2. fordulójában Bozoljac 31 ászt ütve négyszettes, csaknem háromórás mérkőzésre kényszerítette Federert.

– Az volt életem egyik legjobb egyéni meccse, élveztem a londoni centerpálya hangulatát, és kemény ellenállást tanúsítottam. Másrészt nem kellene elvárni tőlem, hogy most is úgy megszorítom. Az igyekezetet megígérhetem, annál többet nem – mondta Bozoljac.

A svájci nagymester sem felejtette el a mérkőzésüket:

– Hogyne emlékeznék! Ilija kiválóan játszott, és a meglepett nézőtér egyként neki szurkolt. Keményen megdolgoztam azért a szoros győzelemért.

Ami a párost illeti, Nenad és Filip eddig csak egyszer játszottak tétmeccset, 2011-ben a düsseldorfi utolsó csapatvilágkupában a németek ellen még nyertek is.

Természetesen mindenkit elsősorban az érdekelt, hogy Roger miért változtatta meg véleményét, és vállalta a játékot.

– Igazán sose mondtam, hogy nem akarok játszani. Én mindig nyitva hagyom az ajtót, így amikor hétfőn este elbeszélgettem Lüthivel és Stannal, gyorsan megegyeztünk. Tulajdonképpen élvezem a válogatottságot, mert a barátaimmal vagyok itt, és egy kisfokú kimerültség ellenére jól érzem magam.

Roger egy kicsit meglepődött, amikor arról kérdezték, miért rossz a viszonya Novak Đokovićtyal.

– Ez nem igaz. A sajtó mindent felfúj, ott talál viszályt, ahol nincs is. Novakot tisztelem, tudom, hogy ő is így van ezzel velem szemben, és, ha a meccseket nem számítjuk, mert ő egy jól nevelt nagy világsztár, soha semmi gondom nem volt vele. Hogy is lenne, hisz mindkettőnknek ugyanaz a küldetése, az egyik legfontosabb dolgunk a tenisz és a sportszerűség népszerűsítése.

Wawrinka bevallotta, hogy Zimonjićot kivéve alig ismeri a szerb csapat e meccsre benevezett tagjait, és az sem lepte meg, hogy Đoković lemondta a válogatottságot.

– Őszintén szólva nem vártam, hogy játszik. Tudtam, hogy nem jön, és az ő távolmaradásának semmi köze Roger érkezéséhez. Csöppet sem lennék elégedetlenebb, ha Novak itt volna, és játszana.

Dušan Lajović mára Chiudinellit várta, de Wawrinkát kapta.

– Néztem a melbourne-i döntőt, és neki szurkoltam. Azt hiszem, hogy Nadalt legyőzte volna akkor is, ha a spanyol nem sérül meg. Stan pompás teniszező, és nagyon tapasztalt is, nehezebb ellenfelet aligha kaphattam volna. Viszont nem adom fel, az utóbbi hetekben én is sokat tanultam, ezért megkísérlem a lehetetlent.

Ana és Jelena nélkül

Ana Ivanović és Jelena Janković nélkül utazik a Federation-kupa montreali meccsére a szerb női teniszválogatott. Dejan Vranješ kapitány a két híresség távollétében Bojana Jovanovskit, Vesna Doloncot, Aleksandra Krunićot és Jovana Jakšićot jelölte a február 8-án és 9-én esedékes találkozóra, míg Sylvain Bruneau kanadai kapitány csapatát Eugenie Bouchard, Sharon Fichman, Gabriela Dabrowski és Alexandra Wozniak alkotják.