2024. szeptember 11., szerda

Krstin a zágrábi főtáblán

Peđa Krstin 19 éves nagykikindai teniszező első ATP-főtábláját harcolta ki Zágrábban. Krstin a selejtező döntő mérkőzésén három játszmában győzte le a lényegesen tapasztaltabb osztrák Martin Fischert, amivel 11 új ranglistapontot szerzett, ennek révén pedig 20 helynyi haladás szavatolt a listán, így Krstin a következő hétfőn már a 355. pozíció táján találja magát. Lehetséges ellenfelei az 1. fordulóban az ukrán Szergej Sztahovszkij, a szerb Dušan Lajović vagy a két horvát szabadkártyás egyike, a 23 éves Ante Pavić vagy a 17 esztendős tehetség, Borna Čorić. Az 1. forduló győzelme 20 pontot és 7400 eurót ér.

A magyar Fucsovics Márton számára a selejtező 2. fordulójában ért véget a versenyhét, hisz a ranglista 181. helyezettje az olasz Olivettitől szenvedett vereséget.

A női válogatotton, valamint Dušan Lajovićon és Ilija Bozoljacon kívül ezen a héten már három szerbiai hölgy lesz érdekelt az ITF-tornákon. Az ausztráliai Launcestonban, Tasmania szigetének egyik nagyobb városában a 16 éves Ivana Jorović túljutott az 50 ezer dolláros összdíjazású torna selejtezőjén, és a főtáblán folytathatja. Jorović öt új pontot szerzet, ami 20 helynyi haladást szavatol, de ha legyőzné a belgrádi születésű, 25 éves és a ranglistán 211 francia Irena Pavlovićot is, további 50 helyet lépne előre, és az 570. pozíción táján találná magát. Jorovićnak egészen könnyű volt az eddigi útja, hisz a selejtező rajtján erőnyerő volt, a 2. körben 3:2-re vezetett az ausztrál Keir ellen, aki feladta a meccset, s a 3. körben visszalépett a japán veterán Rika Fudzsivara is, amikor Ivana 5:2-es előnyt szerzett.

Grenoble-ban Dorotoje Erićnek nem volt szerencséje a 25 ezer dolláros torna sorsolásán, hisz a számos könnyebbnek nevezhető lehetséges rivális között a 7. kiemelt, 21 éves és a ranglistán 211. cseh Tereza Šmitkovát kapta. Barbara Bonić az egyiptomi Sarm es-Sejkben játszik, egyelőre azonban, mivel a sorsolást még nem tették közzé, csak annyit tudni, hogy a 10 ezer dolláros tornán a 2-es számú kiemelt lesz.

A legújabb ranglistákon nincs lényeges változás a múlt heti álláshoz képest. A szerbiaiak közül Ilija Bozoljac 13, Lajović, Filip Krajinović és Györe László egy-egy, Doroteja Erić pedig 8 helyet javított, míg a büntetett Viktor Troicki újabb tíz pozícióval csúszott, és már a 94. helyen áll.