2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Ivanović elszalasztott lehetősége

Ana Ivanović nem javított a tavalyi mérlegen, hisz az idén is a 3. fordulóban esett ki az Indian Wells-i tornán. A volt világelső szerb egy alacsony színvonalú meccsen számos lehetőséget hagyott kihasználatlanul, és két játszmában szenvedett vereséget az amerikai Sloane Stephenstől, ami az első veresége ettől az ellenféltől. A rövidítésben elveszített első játszma után Ana a másodikban 4:2-re vezetett, és négy breakalkalma volt az 5:2-re, de mindet kihagyta, és a meccs végéig már nem nyert több játékot. Ivanović így is valószínűleg egy lépést halad a ranglistán, és hétfőn 12. lesz, hacsak a Wozniacki, Stephens, Pennetta és Bouchard négyes egyike nem nyeri el a serleget.

A közép-európai idő szerint keddre virradó játéknapon két óriási meglepetés történt, és további néhány meccsen az esélyesek csak meglehetősen nehezen érvényesítették a papírformát. A legváratlanabb eredmény a világelső Rafael Nadal veresége az ukrán Alekszandr Dolgopolov ellen, aki ellen korábbi öt meccsükön, legutóbb két hete is a riói döntőben, még játékot sem veszített. Rossz jel volt már az, amikor pályára léptekor a babonás Nadal kiejtette kezéből az ütőt, amihez olyan arcot vágott, mintha legszívesebben megfordulna, és visszaülne a székébe. A tehetséges ukrán, aki mindeddig ingadozásairól volt ismert, ezúttal csaknem végig egy tempóban és szinten játszott, és nemcsak a szokatlan állandósággal, hanem a remek megoldásaival is szétrombolta Nadal játékát, aki Indian Wellsbe címvédőként érkezett. Dolgopolov gyorsabban is nyerhetett volna, de a döntő játszmában kiengedte az 5:2-es előnyt, majd a teljes fordulatot azért mégis elkerülte. Nadal korai veresége kivételes alkalmat nyújt Novak Đokovićnak, hogy a ranglistán jegyzett 3825 pontos hátrányát, ha megnyeri a tornát, 2230 pontra csökkentse, ami kilátásba helyezné a világelsőség még idei visszaszerzését.

A másik csoda a nőknél történt, amikor a 22 éves és a ranglistán 79. olasz Camila Giorgi három játszmában győzött a volt világelső orosz Marija Sarapova ellen. Az gyermekkorában tornásznak indult Camila, mint általában, végig kezdeményezett, sokat hibázott, de még több nyertes ütése volt, és a híres oroszt is számos tévedésre kényszerítette. Giorgi a nyolcaddöntőben veterán honfitársnőjével, a Sam Stosur ellen immár zsinórban ötödször is nyertes Flavia Pennettával mérkőzik.

Az olaszoknak még egy fontos szerep jutott, azután, hogy előző nap Sara Errani és Roberta Vinci kiestek. Fabio Fognini ugyanis óriási csatát vívott a teniszbohóc francia Gael Monfilsszal. Az olasz rendkívül ideges volt, ütőt is tört, majd a döntő játszmában 4:5-nél két meccslabdát mentett. Ez a bravúr önbizalmat kölcsönzött, és Fabio bevonult a nyolcaddöntőbe, ahol várhatóan egy újabb pompás meccsen Dolgopolov lesz a vetélytársa.

Külön történet Andy Murray és a fiatal cseh Jiří Veselý csatája, amelyről a skót valószínűleg még mindig nem tudja, hogyan nyerte meg. Murray az első játszmában 3:0-ról veszített, a másodikban és a harmadikban is breakhátrányban volt, a 2011-ben ifjúsági világelső Veselý pedig a meccsért is adogatott, de Murray, mint a múltban is megannyiszor, megfordította a veszettnek tűnő csatát.

A legjobb benyomást Melbourne bajnoka, a svájci Stanislas Wawrinka keltette. Higgadtan, célratörően és minimális hibaszázalékkal játszott, ami túl sok volt az olasz Andrea Seppi számára. Továbbjutott a másik svájci híresség, Roger Federer is, de a Dmitrij Turszunov elleni játékával nem kápráztatta el szurkolóit.

Az antalyai futures tornán 5. kiemelt Györe László két játszmában nyert a portugál Romain Barbosa ellen, s a második fordulóban a 18 éves és a ranglistán 620. spanyol Albert Alcarazzal találkozik. Nikola Milojević csak egy játékot engedett a kazah Aktobéban a hazai pályán szereplő Abiev ellen, és a negyeddöntőért a 19 éves és a ranglistán 1019. üzbég Sanjar Fajzievvel mérkőzik. Ellenfelet kapott a rajtra két szerbiai teniszezőnő. São Paulóban Ivana Jorović a szintén 16 éves spanyol Paula Badosával kezd, a kínai Sencsenben pedig 2. kiemelt Barbara Bonić ellenfele a kínai selejtezős Dong lesz.

INDIAN WELLS. – A női torna 3. fordulójában: Stephens–Ivanović 7:6, 6:4, Giorgi–Sarapova 6:3, 4:6, 7:5, Na Li–Ka. Plíšková 6:3, 6:4, Wozniak–Pavljucsenkova 6:1, 6:7, 6:0, Cibulková–Makarova 6:4, 7:5, Kvitová–Kuznyecova 6:3, 2:6, 6:0, Pennetta–Stosur 6:4, 3:6, 6:1, Klejbanova–Torro 6:1, 6:3, férfiak, 3. forduló: Dolgopolov–Nadal 6:3, 3:6, 7:6, Murray–Veselý 6:7, 6:4, 6:4, Wawrinka–Seppi 6:0, 6:2, Federer–Turszunov 7:6, 7:6, Haas–Nisikori 7:6, 6:2, Raonić–Falla 6:4, 6:3, Fognini–Monfils 6:2, 3:6, 7:5, Anderson–Donszkoj 4:6, 6:0, 6:3.

ANTALYA. – A futures torna 1. fordulójában: Györe–Barbosa 7:6, 6:3.

AKTOBE. – A futures torna 1. fordulójában: Milojević–Abiev 6:1, 6:0.