2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Novak szenved, de javul

Novak Đoković negyeddöntős lett Indian Wellsben, míg Jelena Janković, noha jól játszott, ebben a szakaszban fejezte be idei szereplését a sivatagi rangos tornán. A nap meglepetései, hogy kiesett Andy Murray és a melbourne-i bajnok Stanislas Wawrinka, amiből adódik, hogy a döntőben Đoković esetleg alkalmat kap, hogy visszavágjon Roger Federernek a dubaji elődöntőben elszenvedett, két héttel ezelőtti fájó vereségért.

Jelena Jankovićnak a negyeddöntő jelentette a végállomást az Indian Wells-i tornán

Jelena Jankovićnak a negyeddöntő jelentette a végállomást az Indian Wells-i tornán

Đoković a horvát Marin Čilićtyel nyolcadízben találkozott, s meccsük rajtja azt sugallta, hogy a hercegovinai születésű játékos megszerezhetné első győzelmét. Novak ugyanis az első öt játékban csapnivalóan teljesített, s első játékát csak 0:5-ös hátrányból nyerte meg, ami pedig szurkolóit bizonyára gondterheltté tette, hogy a szerb meglehetősen közömbösen viselkedett, mintha nem is zavarná, hogy súlyos kudarcra áll. Az első játszmát ugyan nem tudta megmenteni, de teljesítménye fokozatosan javult, majd a második játszmában, 2:1-es vezetésnél először harcolt ki alkalmat Čilić adogatásának elnyerésére. Élt is vele, s ekkor szorította először ökölbe a jobbját, ami már biztos jele volt annak, hogy a horvát teniszezőre nehéz percek várnak. Az első break el is döntötte a meccset. Đoković ugyan szenvedett, de megmutatta, hogy képes a javuló játékra, s ha az egész nem volt csupán egy fellángolás, a volt világelső ott lesz a torna zárószakaszában. Ma a negyeddöntőben a 32 éves francia veterán Julian Bennetauval mérkőzik, akivel eddig hatszor találkozott, és 5:1-re vezet. A francia még 2006-ban, éppen Indian Wellsben nyert az 1. fordulóban, azóta viszont csak egy játszmát vett el Novaktól. Másfél éve nem kerültek szembe egymással, aligha vitás azonban, hogy mindketten pontosan tudják, mit várhatnak, és mit kell tenniük a siker érdekében.

Murray megnyerte az első játszmát a kanadai Miloš Raonić ellen, aki a folytatásban mindent beleadott, és kitessékelte a tornáról a tavalyi műtétje után még mindig ingadozó formájú skótot. Ennél nagyobb meglepetés volt a dél-afrikai Kevin Anderson első sikere a svájci Wawrinka elleni meccseken, így, Wawrinka idei első veresége után, a negyeddöntőben nem kerül sor svájci házirangadóra. A felső ágon a Haast verő Federer Andersonnal, az ukrán Dolgopolov pedig Raonićtyal találkozik, míg Đoković, ha bejut a négy közé, ott a GulbisIsner meccs továbbjutójával küzdhet meg.

A nőknél a negyeddöntő két meccse volt műsoron. Előbb a román Simona Halep magabiztosan múlta felül az ausztrál Casey Dellacquát, a hajnali órákban pedig a lengyel Agnieszka Radwanska háromjátszmás, több mint kétórás mérkőzésen némi szerencsével győzte le Jelena Jankovićot. Janković a második játszmában remekelt, majd a harmadikban 0:4-ről egyenlített, és az 5:4-es vezetésért is volt alkalma. Hibázott azonban, és néhány perccel később Agnieszka higgadtsága eredményre is vezetett. Radwanska és Halep februárban Dohában játszottak, és a román két játszmában nyert.

A kis tornákon még három szerbiai maradt versenyben, hisz a kazanyi challengeren Ilija Bozoljac, a vrsari futures tornán pedig Miki Janković esett ki a 2. fordulóban. Györe László Antalyában megszerezte második győzelmét, és az elődöntőért annak az amerikai Jared Donaldsonnak vághatna vissza, akitől a múlt héten kikapott. Nikola Milojević Aktobéban már elődöntős, a következő ellenfele pedig a fehérorosz Andrej Vaszilevszki. Az iráni Kishben Peđa Krstin bejutott a negyeddöntőbe, és azzal az osztrák Linzerrel játszik, akit a múlt héten már legyőzött.

INDIAN WELLS. – A női torna negyeddöntőjében: A. Radwanska–Janković 7:5, 2:6, 6:4, Halep–Dellacqua 6:2, 6:2, férfiak, nyolcaddöntő: Đoković–Čilić 1:6, 6:2, 6:3, Gulbis–Bautista 4:6, 4:6, 6:2, Benneteau–F. López 6:3, 7:6, Isner–Verdasco 7:6, 3:6, 6:3, Federer–Haas 6:4, 6:4, Anderson–Wawrinka 7:6, 4:6, 6:1, Raonić–Murray 4:6, 7:5, 6:3, Dolgopolov–Fognini 6:2, 6:4.

KAZANY. – A challenger 2. fordulójában: G. Müller–Bozoljac 4:2 – feladás.

ANTALYA. – A futures torna 2. fordulójában: Györe–Alcaraz 6:4, 6:4

KISH. – A futures torna 2. fordulójában: Krstin–Meigel 6:1, 6:1.

VRSAR. – A futures torna 2. fordulójában: Wang–M. Janković 6:3, 6:2.

AKTOBE. – A futures torna 2. fordulójában: Milojević–Fajziev 7:6, 6:4, negyeddöntő: Milojević–Ivanov 7:5, 7:6.