2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Györének nem ment az adogatás

Györe László a negyeddöntőben fejezte be e heti szereplését az antalyai tornán. A zentai játékos ezúttal egyenrangú ellenfele volt az amerikai Jared Donaldsonnak, nem úgy, mint a múlt héten, amikor 6:3, 6:0-s vereséget szenvedett tőle, de a sikerhez ez sem volt elegendő az átlagon aluli adogatás miatt. Györe ugyanis hiába értékesített hatot is a 8 breaklehetőségből, amikor ellenfelének 20 alkalmat nyújtott, és ennek az egyharmada is elegendőnek bizonyult, hogy Donaldson jusson az elődöntőbe. Az e heti eredmény alapján Györére a március 24-ei ranglistán így 5-6 helynyi haladás vár, ami az egyéni legjobbja lesz.

A korábbi világelső Roger Federernek a dél-afrikai Kevin Anderson csak az első játszma hajrájáig volt méltó ellenfele (fotó: Beta)

A korábbi világelső Roger Federernek a dél-afrikai Kevin Anderson csak az első játszma hajrájáig volt méltó ellenfele (fotó: Beta)

A másik futures tornán, a kazahsztáni Aktobében döntős lett a belgrádi Nikola Milojević, aki könnyen nyert a fehérorosz Andrej Vaszilevszkij ellen, és ma a serlegért a 23 éves és a ranglistán 1565. orosz Ilja Lebegyevvel találkozik. Milojević előtt szép alkalom nyílik a tornagyőzelemre, hisz Lebegyev a kora ellenére nem kimondottan tapasztalt teniszező, és pályafutása nyolc évében még egyszer sem jutott a legjobb ezer közé.

Nem járt sikerrel zsinórban harmadik iráni tornáján a nagykikindai Peđa Krstin, akit az osztrák Linzer nehéz háromjátszmás meccsen győzött le. Krstin a két új ponttal megerősíti helyét a ranglista 330. pozíciója táján.

Indian Wellsben a negyeddöntő két-két meccse volt műsoron. A férfiaknál Roger Federer és Alekszandr Dolgopolov, a nőknél Na Li és Flavia Pennetta jutott az elődöntőbe. Federernek a dél-afrikai Kevin Anderson csak az első játszma hajrájáig volt méltó ellenfele, és a találkozó már 69 perc után véget is ért. Dolgopolov tíz perccel többet töltött a pályán, és pályafutása első 1000-es elődöntőjéért a kanadai Miloš Raonićot győzte le teljesen megérdemelten. Az ukrán ismét jól játszott, nagyszerű menetelésével már közel jár a legjobb húszhoz, és érdekes lesz látni, miként tud ellenállást tanúsítani Federerrel szemben is, akivel eddig csak egyszer játszott, és 2010-ben a bázeli tornán sérülés miatt a második játszmában lépett vissza.

A két női mérkőzés a breakalkalmak igazi parádéja volt. Na Li és Dominika Cibulková a melbourne-i döntő visszavágóján nagy csatát vívott, amelyben a szlováknak is volt lehetősége a sikerre, de nem élt vele. Na Li 20, Cibulková 12 alkalommal nyerhette volna el a másik adogatását, a nagy küzdeni akarásban pedig mindketten 8 kettős adogatási hibát vétettek. Ennek ellenére a mérkőzés sokkal színvonalasabb volt, mint Pennetta és az amerikai Sloane Stephens csatája. A tapasztalt olasz, aki a tavalyi US Open óta mintha második ifjúságát élné, egy árnyalattal sikeresebbnek bizonyult, esetükben pedig 16:13 a breakalkalmak aránya, vagyis a két női meccsen szokatlanul sok, összesen 61 breaklehetőséget láthattunk. Na Li és Pennetta a veteránok rangadóját vívja az elődöntőben, és a régi időket idézik, hisz eddigi öt csatájuk közül az elsőt még 2000-ben játszották. Váltakozva nyertek, így Na Li 3:2-re vezet, a papírforma pedig azt sugallja, hogy most is a kínai győz.

INDIAN WELLS. – A női torna negyeddöntőjében: Na Li–Cibulková 6:3, 4:6, 6:3, Pennetta–Stephens 6:4, 5:7, 6:4, férfiak, negyeddöntő: Dolgopolov–Raonić 6:3, 6:4, Federer–Anderson 7:5, 6:1.

ANTALYA. – A futures torna negyeddöntőjében: Donaldson–Györe 4:6, 3:6, 6:3.

KISH. – A futures torna negyeddöntőjében: Linzer–Krstin 7:6, 5:7, 6:4.

AKTOBE. – A futures torna elődöntőjében: Milojević–Vaszilevszki 6:3, 6:1.