2024. szeptember 11., szerda

Đoković játék nélkül jutott a döntőbe

Péntek este kicsit bosszúsak lehettek annál a japán sportszercégnél, amely Novak Đokovićot öltözteti a meccsekre, ugyanis hiába várták, hogy a rangos tornán két védencük játsszon elődöntőt, Kej Nisikori sérülésre hivatkozva visszalépett, s így Đokovićnak nem kellett pályára lépnie, vagyis kipihenten várhatja a vasárnap esti döntőt. A másik ágon péntek éjjel a spanyol Rafael Nadal szintén küzdelem nélkül nyert a betegség miatt visszalépő Tomáš Berdych ellen.

Đoković vasárnap ötödször játszhat döntőt a floridai városban, Nadal ellen pedig negyvenedszer lép pályára. Háromszor, 2007-ben, 2011-ben és 2012-ben győzött, 2009-ben pedig kikapott. Ellenfele Nadal, akivel 17:22-re áll a mérlege, viszont a spanyol negyedik döntőjében csak első serlegéért játszik Miamiban. A nőknél az álomdöntő mára már ki is van írva, hisz a ranglista első két helyezettje, Serena Williams és a kínai Na Li mérkőzhet a trófeáért.

Berdych egy ideges, lassú, tempó nélküli meccsen győzte le az elmúlt napokhoz viszonyítva felismerhetetlen ukrán Alekszandr Dolgopolovot. Az ukránnak a második játszmában volt esélye az egyenlítésre, de túl sokat hibázott ahhoz, hogy éljen is az alkalommal. Berdych pályafutása 450. győzelmét ünnepelte, a ranglistán pedig visszajutott a legjobb öt közé. A másik meccsen a kanadai Miloš Raonić sokkal nagyobb próbára tette Nadalt, mint a korábbi találkozóikon. Az első játszmában a kanadai egyenrangú volt, és amikor játszmalabdára a spanyol kettős adogatási hibát vétett, ő maradt egyetlenként a mezőnyben, aki még nem veszítette el az adogatását. De csak a lehető legrövidebb időre, hisz a második játszma kezdetén Nadal breakelt, s azután már szorosan tartotta kezében a meccs fonalát. Raonić a negyeddöntőbe jutással azért mégis elégedett lehet, hisz ő az első 1990-ben vagy később született teniszező, aki a ranglistán bejutott a legjobb tíz közé.

A női elődöntőben Serena Williams 15-ödször egymás után legyőzte Marija Sarapovát, noha az orosz az első játszmában 4:1-re, a másodikban pedig 2:0-ra vezetett. A másik párban, az Australian Open döntőjének ismétlésén ennél sokkal drámaibb csata folyt a kínai Na Li és a szlovák Dominika Cibulková között. A kínai nyerte az első játszmát, a másodikban azonban 2:2 után a szlovák kerekedett felül, zsinórban hat játékot nyert, és a döntő játszmában 3:1-re is vezetett. Ekkor úgy tűnt, hogy hetedik csatájukban Cibulková először nyer, ám a hagyomány mégis folytatódott. Na Li bekeményített, ő nyert azután öt játékot egyhuzamban, bár csak a harmadik meccslabdát értékesítette, így ma 12. alkalommal léphet pályára a világelső Serena ellen, akit csak egyszer, 2008-ban Stuttgartban tudott legyőzni.

MIAMI. – A női torna elődöntőjében: Na Li–Cibulková 7:5, 2:6, 6:3, S. Williams–Sarapova 6:4, 6:3, férfiak, negyeddöntő: Nadal–Raonić 4:6, 6:2, 6:4, Berdych–Dolgopolov 6:4, 7:6. Elődöntő: Đoković-Nisikori – játék nélkül, Nadal-Berdych – játék nélkül.