2024. szeptember 11., szerda

A negyeddöntőből a döntőbe

Miamiban előfordult már, hogy nem játszották le a döntőt. Pontosan 25 évvel ezelőtt azonban az osztrák Thomas Musternek sajnálatos módon nyomós oka volt, hogy nem állt ki a cseh Ivan Lendl ellen, aki így küzdelem nélkül nyerte el a serleget. Muster ugyanis az 1989-es elődöntő után a parkolóban éppen felszerelését helyezte el autója csomagtartójában, amikor belefutott egy másik autó, és ezért még szerencséje is volt, hogy csak a fél lába szenvedett sérülést, amiért több hónapos kényszerszüneten volt. Arra azonban mindeddig még nem volt példa az ATP-tornák történetében, hogy az elődöntő egyik meccsét sem tartották meg.

Serena Williams a serleggel (Fotó: Beta/AP)

Serena Williams a serleggel (Fotó: Beta/AP)

Pénteken este röviddel az első mérkőzés előtt a japán Kej Nisikori ágyéksérülésre hivatkozva segítette játék nélkül a döntőbe Novak Đokovićot, később pedig a cseh Tomáš Berdych jelentette, hogy gyomorrontás miatt nem vállalhatja a játékot, amivel a spanyol Rafael Nadal is a negyeddöntőből egyenesen a döntőbe jutott. A két feladott meccs azt is jelentette, hogy a helyszínen a stadionban vagy 15 ezren, a tv-készülékek előtt pedig világszerte talán milliók csalódtak, hisz két jó csatát remélhettek. A szervezők az ATP-ben érvényes szokás szerint nem kárpótolták a belépőt vásárlókat, egyedül azok nem veszítettek sokat, akik elfogadták az ajánlatot, hogy jegyüket becserélhetik a jövő évi elődöntő napjára.

A ranglista első két helyezettje így tehát kipihenten léphetett pályára az este a serlegmeccsen, ami 40. egymás közötti csatájuk volt. Nadal e tekintetben 22:17-re vezetett, a fogadóirodák szerint pedig Đoković volt az esélyesebb. A szerb Miamiban a negyedik serlegéért és összesen 43. ATP-trófeájáért játszott, míg Nadal Miamiban már három döntőt veszített, ott Đoković ellen mindkét eddigi meccsükön alulmaradt, ám ha az este mégis nyert, megtörte a floridai átkot, s ráadásul megszerezte 63. ATP-serlegét, amivel az öröklista 7. helyére lépett Jimmi Connors (109), Ivan Lendl (94), Roger Federer (78), John McEnroe (77), Björn Borg (64) és Pete Sampras (64) mögött. Ha Đoković győzött, e listán maradt a 14. helyen, de már csak egy serlegre közelítette meg Mustert. Nadal ellen szólt még egy hagyomány, hisz Miamiban spanyol még nem nyert, Sergi Bruguera, Carlos Moyá és David Ferrer is egy-egy alkalommal bukott el a döntőben. Ha Novak győzött, a mai ranglistán 1920 pontra csökkentette a hátrányát, ha pedig veszített, abban az esetben Nadal előnye 2720 pontra nőtt.

A női döntő, amelyet a ranglista első két helyezettje, az egyformán a 33. évükben járó Serena Williams és Na Li vívtak, váratlanul alacsony színvonalú volt. Eleinte Serena hibázott sokat, így Na Li két break előnnyel 5:2-re elhúzott, de az amerikai onnan is fordított. A második játszmában a kínai halmozta a hibákat, így S. Williams megérdemelten szerezte meg 7. floridai serlegét, összesen pedig 59. WTA-trófeáját.

Eredmények, nők, döntő: S. Williams–Na Li 7:5, 6:1, férfiak, elődöntő: Đoković–Nisikori – küzdelem nélkül, Nadal–Berdych – küzdelem nélkül.

A héten több mint 10 szerbiai és magyarországi teniszezőnek szoríthatunk. A charlestoni női tornán Jelena Janković a 2. kiemelt, és a 2. fordulóban kezd az amerikai Lauren Davis és a német Dinah Pfizenmaier meccsének továbbjutójával. A mexikói Monterreyben Ana Ivanović a 2. kiemelt, első ellenfele pedig a lengyel Urszula Radwanska lesz. Ugyanott Jovana Jakšićnak nem kedvezett a sorsolás, hisz a 7. kiemelt olasz Karin Knappot kapta, Babos Tímea viszont az alig ismert helybeli Ximena Hermosóval kezd. Filip Krajinović a texasi Harlingenben indul 15 ezer dolláros futuresen, Györe László pedig az isztriai Rovinjban nevezett, és a benevezési lista pénteki állása szerint a 9. legjobbnak számít, vagyis csak akkor lesz kiemelt, ha az előtte állók közül valaki lemondja a szereplést. Az angliai Edgbastonban Doroteja Erić nevezett a 25 ezres tornára, Dijonban Jani Réka Luca, Šibenikben Bukta Ágnes lesz kiemelt. Limában újra ott lesz a múlt heti trió, hisz Tamara Čurović, Totka Noémi és Argyelán Csilla neve is ott van a benevezési listán.