2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Jakšić legnagyobb győzelme

Leszámítva a tavaly novemberi egyiptomi tornát, ahol az észt Kaia Kanepi hosszú kényszerszünet után először játszott tétmeccset, és három játszmában veszített Jovana Jakšićtól, a 20 éves szerbiai teniszezőnő a mexikói Monterrey tornája 1. fordulójában az éjjel pályafutása legnagyobb győzelmét aratta. Jakšić ugyanis két játszmában múlta felül a 27 éves és a ranglistán 50. olasz Karin Knappot, és nemcsak megvédi tavalyi pontjait, hanem 12-vel túl is szárnyalja azt, ha a 2. fordulóban is győz a két selejtezős egyike, a thai Kuksika Kumkhum vagy a szlovén Dalila Jakupović ellen.

Novak Đoković Miamiban aratott tornagyőzelme után további szerbiai teniszezők vettek jó e heti rajtot. Györe László így az isztriai Rovinjban két játszmában nyert a német Oscar Otte ellen, s csütörtökön a 2. körben a 4. kiemelt spanyol Juan Lizariturryval vagy pedig a német Ivo Mijićtyel mérkőzik.

Nyert két magyar lány is. Jani Réka-Luca a franciaországi Dijonban román ellenfelét múlta felül, a 2. fordulóban pedig az olasz Remondinával vagy pedig az ukrán Zaharjukkal mérkőzik. Külön örvendetes, hogy kilencedik idei meccsén végre győzött Babos Tímea is, aki Monterreyben a helyi Ximena Hermosot verte és a következő fordulóban a női mezőny legidősebbével, a japán Kimiko Datevel játszik. Kétszer találkoztak már, a meleg pedig 1:1-re áll.

Az e heti női tornák néhány meglepetéssel indultak, hisz nemcsak Jakšić nyert esélytelenül, hanem Monterreyben Dona Vekić horvát tini legyőzte a spanyol Garbine Muguruzát, Date pedig az első kiemelt olasz Flavia Pennettát búcsúztatta, Charlestonban pedig Belinda Benčić svájci tehetség az orosz Marija Kirilenkot verte. Ugyanott ellenfelet kapott a 2. fordulóra Jelena Janković, aki a negyeddöntőért azzal az amerikai Lauren Davis ellen játszik, akit Miamiban Ana Ivanović könnyen győzött le.

Jó esélye van a győztes rajtra a texasi Harlingenben Filip Krajinovićnak is, aki az amerikai Denis Novikovot húzta, míg az angliai Edgbaston női tornáján Doroteja Erić a török Pemra Özgennel kezd. Sorsoltak a šibeniki női ITF-tornára is, ahol a magyar Lukács Vanda az 1. kiemelt német Anne Schaeffert kapta a rajtra, a 2. kiemelt Bukta Ágnes pedig a 15 éves szerb Katarina Jokićtyal kezdett. Kisebb meglepetésre utóbbi győzött, és a következő körben a német Grajdekkel vagy a cseh Stuchlával találkozik. Jokić februárban lett szerb állampolgár, amikor Boszniából jött át, és nem is ismeretlen már, hisz a ranglistán a 802. helyet foglalja el, a figyelmet pedig három évvel ezelőtt a rangos Eddie Herr ifjúsági tornán hívta fel magára, amikor a 12 éves lányok mezőnyében bajnok volt.

E héten a férfiak elit mezőnyében, a Davis-kupa negyeddöntője miatt, versenyszünet van, a nemzetközi média pedig még mindig a Đoković–Nadal meccsel foglalkozik. A részletes elemzés is ugyanazt mutatja, amit már mérkőzésközben is sejthettünk, hogy Novak fogadása, és a spanyol tenyeresének leterhelése révén aratta a szép győzelmet. A Miamiban szerzett serleg mellé Đoković jelentős pénzdíjat is kapott, amivel a kereseti öröklistán meghaladta a 60 millió dollárt. Novak a 3. helyet foglalja el, s most 6,5 millióval marad le Rafael Nadal és 20,5 millióval Roger Federer mögött. Vele kapcsolatos, hogy az évzáró londoni Mestertornára jutást meghatározó pontversenyben is az élre állt. Igaz, ott csak 95 ponttal előzi meg Nadalt, de már 220-szal Stanislas Wawrinkát és 500-zal Federert.

A női Mestertorna pontversenyében Na Li vezet Dominika Cibulkova, Agnieszka Radwanska és Serena Williams előtt, Jelena Janković a 8., Ana Ivanović pedig a 10. helyet foglalja el.

MONTERREY – A női torna 1. fordulójában: Jakšić–Knapp 6:3, 6:4, Babos–Hermoso 6:1, 6:2, Mladenović–Konta 6:4, 6:2, Date–Pennetta 7:5, 6:2, Vekić–Muguruza 7:6, 7:6, Morita–Niculescu 6:4, 3:6, 7:6, Kiick–Majerič 6:4, 6:3, Ka. Pliškova–Peer 6:3, 6:3.

CHARLESTON – A női torna 1. fordulójában: Davis–Pfizenmaier 6:1, 6:4, Keys–Lučić 7:6, 7:6, Razzano–Görges 6:0, 5:7, 6:2, Šafarova–Larsson 6:2, 6:3, Benčić–Kirilenko 6:1, 7:5, Tomljanović–Vögele 6:7, 6:1, 7:5, Szvitolina–Gajdošova 6:1, 5:7, 7:6, Kudrjavceva–McHale 6:3, 7:5, Cetkovska–Lepcsenko 6:1, 2:6, 6:0, Svedova–Zseng 6:2, 3:6, 7:5.

DIJON – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jani–Andrei 7:6, 6:0.

ROVINJ – A futures-torna 1. fordulójában: Györe–Otte 7:5, 7:6.

ŠIBENIK – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jokić–Bukta 6:4, 2:6, 6:1.