2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Ana nyert, Jovana az új sztár

Nuevo León mexikói szövetségi állam fővárosában, Monterreyben zajlott le a női teniszcirkusz első szerb házidöntője. Nem meglepetés, hogy a volt világelső és 2008-ban a Roland Garrost is megnyert Ana Ivanović legyőzte szemlátomást jó barátnőjét, a sportág egyik nuevo leónját (új oroszlánját), a 20 éves Jovana Jakšićot, aki pályafutása harmadik WTA-tornáján és mindössze nyolcadik WTA-meccsén már a serlegért mérkőzhetett. A döntő valójában egészen egysíkú volt, hisz Ivanović tudása és tapasztalata nagy fölényt eredményezett, Jakšić pedig csak időnként tudta megmutatni, hogy mekkora tehetség rejlik benne.

Kettőjük fogadása szerint a vacsorát a győztes fizette, azután pedig elváltak az útjaik, hisz Ana rövid pihenőt tart, és legközelebb a 21-én kezdődő stuttgarti tornán indul, míg Jovana máris Európában van, ahol ma, de valószínűbb, hogy holnap, már le is játssza a horvát veterán Mirjana Lučićtyal a katowicei torna 1. fordulójának meccsét. A Mexikóban elértekkel mindketten nagyon elégedettek lehetnek. Ivanović pályafutása 13. serlegét nyerte, és a ranglistán beállt Flavia Pennetta elé a 12. helyre, Jakšić pedig, azonkívül, hogy jó benyomást keltett, 31 pozíciót javított, és tegnaptól, mivel megelőzte Vesna Doloncot, a 106. helyen Szerbia negyedik teniszezője lett. Az sem lebecsülendő, hogy a döntőért több mint 55 ezer dollárt keresett, ami alig kevesebb az eddigi összkereseténél.

Katowicében Jovanától nem kellene sokat elvárni, bár valószínűleg mindent megtesz annak érdekében, hogy legalább egy kört fusson. Ezen a héten a női tenisz szerbiai szurkolói Jelena Jankovićra összpontosíthatnak, aki Bogotában próbálja megvédeni a tavalyi címet, és azzal megállni a lejtőn, hisz tegnap ismét Marija Sarapova mögé, a ranglista 9. helyére csúszott. Az esetleges címvédés azt is jelentené, hogy Janković, akit az egyéniben nyert WTA-serlegek száma tekintetében Ivanović Monterreyben beért, újra a második legsikeresebb szerbiai lenne kezdve attól a 2004-es budapesti trófeától, amelyet éppen ő nyert. Azóta ugyanis összesen 77 serleg a mérleg, amiből Đoković 43-at, Janković és Ivanović 13-13-at, Tipsarević 4-et, Jovanovski 3-at, Troicki pedig egyet nyert.

A kis tornákon aratott hétvégi szerbiai sikereket a texasi Harlingenben Filip Krajinović tette nagyobbá, hisz győzött a 15 ezres futuresen. A 22 éves zomborinak ez az első profi trófeája. Előzőleg szombaton Peđa Krstin Oránban saját negyedik, Katarina Jokić pedig Šibenikben szintén első serlegét vehette át.

Ezen a héten Györe László Pulában játszik, ahol csak az este sorsoltak, Nikola Milojević pedig, aki 5. kiemelt lesz, a kazah Simkentben selejtezőst vár az első meccsre, sorsolása pedig legalább negyeddöntőt ígér.

Mivel a múlt héten nem voltak rangos férfitornák, a kisebb versenyek pontjait pedig csak jövő hétfőn számolják el, a ranglistán kevés az érdemleges elmozdulás. Kiemelhető, hogy Richard Gasquet visszavette a 10. helyet Miloš Raonićtól, Dušan Lajović pedig kettőt javított, és most a 76. A nőknél Jakšićhoz hasonlóan mások is jelentős haladást mutatnak. Andrea Petković 12 hely javítással a 28., Jana Čepelová 27-et lépett előre, és 51., a horvát Ajla Tomljanović már 70., a 17 éves, szlovák származású svájci Belinda Benčić pedig 49-et haladt, és a ranglista 91. pozícióját foglalja el.

Ma tudjuk meg azt is, hogy szeptemberben a szerb férfiválogatott kivel mérkőzik a Davis-kupa minősítőjében. A verseny honlapja szerint Szerbia a kiemeltek között lesz a sorsoláson Spanyolország, Argentína, Kanada, USA, Ausztrália, Horvátország és Belgium válogatottaival együtt, a lehetséges riválisok pedig Brazília, India, Izrael, Kolumbia, Hollandia, Szlovákia, Ukrajna és Üzbegisztán. A világcsoport elődöntője eleve ismert volt a negyeddöntő találkozóinak befejeztével, így a szeptemberi terminusban a Franciaország–Csehország és Svájc–Olaszország mérkőzéseket tartják meg.

MONTERREY. – A női torna döntőben: Ivanović–Jakšić 6:2, 6:1.

CHARLESTON. – A női torna döntőjében: Petković–Čepelová 7:5, 6:2.

KATOWICE. – A női torna selejtezőjének döntőjében: Feuerstein–Krunić 6:4, 6:3.

Davis-kupa, negyeddöntő: Japán–Csehország 0:5, Franciaország–Németország 3:2, Olaszország–Nagy-Britannia 3:2, Svájc–Kazahsztán 3:2. Euroafrikai zóna, döntő: Lengyelország–Horvátország 1:3, Szlovénia–Izrael 1:3, Svédország–Ukrajna 1:4, Szlovákia–Ausztria 4:1. Ázsiai zóna: Kína–Üzbegisztán 2:3, Dél-Korea–India 1:4. Amerikai zóna: Ecuador–Brazília 1:3, Kolumbia–Dominikai Köztársaság 4:1.

HARLINGEN. – A futures torna döntőjében: Krajinović–Smethurst 6:2, 6:4.