2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Indiában a Világcsoportban maradásért

A Davis-kupa minősítőjében, szeptember 12-e és 14-e között, Szerbia válogatottja India vendége lesz. A tegnap megejtett sorsolás kedvezőnek nevezhető, noha előzőleg Bogdan Obradović kapitány úgy nyilatkozott, hogy csakis az itthoni párharc felelne meg a lehető leggyöngébb ellenféllel szemben. A kapitány vágya nem valósult meg, viszont szép esély adódik a Világcsoportban maradásra, mert India saját pályáján sem jelenthet különösebb gondot, főleg az esetben, ha Szerbia a lehető legerősebb összeállításban veszi fel a küzdelmet.

India nem volt gyakori rivális. Jugoszlávia 1927-ben veszített tőle Zágrábban, majd 1988-ban győzött New Delhiben. Szerbia csak egyszer mérkőzött vele, 2011-ben Újvidéken 4:1 volt a végeredmény, amikor Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić és Ilija Bozoljac alkotta a csapatot. Az idei minősítőn kedvező lenne, ha Đoković is vállalhatná a játékot, tekintettel azonban arra, hogy a meccset közvetlenül az US Open után rendezik meg, az a lehetőség is fennáll, hogy a jelenlegi világmásodik mégsem lesz bevethető. Az is kérdés, hogy Tipsarević addig felépül-e a sérüléséből, s ha igen, kellő formába lendül-e, Troickinak pedig büntetése letöltése után pontosan két versenyhónapja lesz, hogy valamennyit visszanyerjen a formából. A csapatban biztosan ott lesz Zimonjić, és készenlétben áll nemcsak Dušan Lajović, Ilija Bozoljac és Filip Krajinović, hanem esetleg egyik-másik is a 19 éves tehetségek közül.

India legjobbja a ranglistán jelenleg 88. Somdev Devvarman, Rohan Bopanna pedig párosban a ranglista 14. pozícióját foglalja el. Bevethető lesz párosban esetleg a két veterán, Paes vagy Bhupathi is, egyesben azonban nincs kellő második táblájuk, hisz Yuki Bhambri 148. a listán, ám meglehetősen ritkán szerepel a tornákon, amiért az ázsiai zónadöntőben is nem ő, hanem a sokkal ismeretlenebb Singh játszott.

A minősítő teljes táblája: India–Szerbia, Brazília–Spanyolország, Ausztrália–Üzbegisztán, USA–Szlovákia, Kanada–Kolumbia, Izrael–Argentína, Hollandia–Horvátország és Ukrajna–Belgium. Csaknem minden párharc esetében megnevezhető a kimondott esélyes, legszorosabbnak pedig az izraeli és hollandiai mérkőzés ígérkezik.

Vesna Dolonc az este rajtolt a katowicei tornán, s nem volt különösebb esélye a francia Alize Cornet-vel szemben. Ugyanott Jovana Jakšić ma kezd a horvát veterán Mirjana Lučićtyal, Bogotában pedig Jelena Janković kezdi meg első kiemeltként a szereplést a svéd születésű francia Mathilde Johanssonnal. A kis tornákon Filip Krajinović az 1. kiemelt az amerikai Little Rockban, első ellenfele pedig a walesi Joshua Milton lesz. Györe László Pulában a 7. kiemelt, a sorsoláson pedig a 24 éves és a ranglistán 603. szlovén Mike Urbaniját kapta. A kazah Simkentben Nikola Milojević az 5. kiemelt és a selejtezőből érkezett spanyol David Estruchhal, a ranglista 1234. helyezettjével kezd.

KATOWICE  – A női torna 1. fordulójában: Peer–Martić 6:4, 6:4, Beck–Barthel 6:1, 6:4, Cadantu–Wickmayer 3:6, 6:1, 6:1, Suarez–Van Uytvank 6:4, 6:0, Giorgi–Piter 6:0, 6:1.

BOGOTA  – A női torna 1. fordulójában: Panova–Mladenović 6:1, 4:6, 6:2, Scheepers–Knapp 6:3, 7:6, Dominguez–Pereira 6:2, 6:4, King–Majerič 6:1, 7:5.

HOUSTON – A férfitorna 1. fordulójában: Sock–Karlović 6:1, 6:4, Querrey–Bogomolov 6:4, 7:6, A. Gonzalez–Bagdatisz 4:6, 6:2, 6:1, Brown–Williams 6:1, 6:2.

CASABLANCA – A férfitorna 1. fordulójában: Sousa–Sijsling 6:2, 6:4, Berlocq–Gabasvili 6:4, 6:1.