2024. szeptember 11., szerda

Roger bejelentkezett Novak ágára

Ha az elődöntőig nem történik nagy meglepetés, szombaton Monte-Carlóban a címvédő Novak Đoković és a svájci Roger Federer a volt világelsők rangadóján 34. egymás közötti meccsüket vívják. Federer ugyanis utólag nevezett be, és természetesen kapott szabadkártyát a szervezőktől, a sorsoláson pedig Đoković ágára került.

Az idény harmadik 1000-es rangú mestertornáján Đoković az első nyolcba tartozó többi kiemelttel együtt erőnyerő, a szerdai 2. fordulóban pedig a francia Benoit Paire vagy egy selejtezős lesz az ellenfele. A 3. fordulóban a dél-afrikai Kevin Anderson vagy a horvát Ivan Dodig, a negyeddöntőben pedig a cseh Tomáš Berdych vagy az ukrán Alekszandr Dolgopolov következhet. Federer elődöntőbe jutását esetleg csak az olasz Fabio Fognini akadályozhatja meg, az első kiemeltnek, a torna nyolcszoros bajnokának, Rafael Nadalnak az ágán pedig Stanislas Wawrinka, David Ferrer, Miloš Raonić, Grigor Dimitrov, Nicolas Almagro és Marin Čilić a legerősebb ellenfelek.

Szerbiának lehetett volna még egy képviselője, de Dušan Lajović megsérült, és 1:6, 7:6, 2:4-es állásnál adta fel a selejtező meccsét a ranglistán 544. monacói szabadkártyás Romain Arnedo ellen.

Női tornát ezen a héten, tekintettel a Fed-kupa hétvégi meccseire, csak Kuala Lumpurban tartanak, ahol a szlovák Dominika Cibulková az első kiemelt, és érdekelt a magyar Babos Tímea és a szerb Aleksandra Krunić, akik a cseh Plíšková ikreket kapták a sorsoláson. Babos a szőke hajú Kristýval, Krunić pedig a barna Karolínával vív meg a rajton.

Jelena Janković az este a kolumbiai Bogotában pályafutása 14. WTA-serlegéért játszott. Jelena a negyeddöntőben a spanyol Lara Arruabarrenát, az elődöntőben pedig a dél-afrikai Chanelle Scheeperset múlta felül, amivel egy lépést már haladt a ranglistán, megelőzte Marija Sarapovát, és visszavette a nyolcadik helyet. Ha legyőzte a 20 éves és a ranglistán 74. francia Caroline Garciát is, Jelena megelőzi a német Angelique Kerbert, és ma újra a világ 7-es számú teniszezőnője lesz. A döntő azonban biztosan nem volt könnyű, hisz a korábbi két meccsükön, 2012-ben Kuala Lumpurban és tavaly Charlestonban a szerb csak háromjátszmás kimerítő csatákban tudott felülkerekedni.

A katowicei női tornán váratlanul a francia Alize Cornet és az olasz Camila Giorgi jutott a döntőbe, a két férfitornán pedig spanyol házidöntőket tartanak, hisz Houstonban a AlmagroVerdasco, Casablancában pedig a GranollersG. López csata dönt a serlegről.

Ha igaz, Janko Tipsarević májusban tér vissza a versenyzéshez. A tavaly november óta sérülés miatti kényszerpihenőn levő volt világranglista-nyolcadik a düsseldorfi salakos tornán tervezi a szereplést, és az a verseny egy héttel előzi meg a Roland Garrost.

A szerbiai teniszezők a kis tornákon is eredményesek voltak, hisz a nagykikindai Peđa Krstin Algírban idei harmadik, összesen ötödik ITF-serlegét nyerte, Filip Krajinović pedig a zsinórban második trófeájáért az este az arkansasi Little Rockban azzal a brit Daniel Smethursttal vívta a döntőt, akit a múlt vasárnap a texasi Harlingen döntőjében 6:2, 6:4-re győzött le.

BOGOTÁ. – A női torna negyeddöntőjében: Janković–Arruabarena 6:4, 6:4, Scheepers–Dominguez 6:2, 6:1, Garcia–Oprandi 6:1, 7:5, King–Dudue 7:6, 7:5, elődöntő: Janković–Scheepers 6:1, 7:5, Garcia–King 6:2, 6:4.

KATOWICE. – A női torna negyeddöntőjében: A. Radwanska–Meusburger 6:4, 6:1, Cornet–Kukalova 6:2, 0:6, 6:2, Suárez–Rybáriková 6:2, 6:3, Giorgi–Peer 6:1, 6:4, elődöntő: Cornet–A. Radwanska 0:6, 6:2, 6:4, Giorgi–Suárez 7:6, 6:4.

HOUSTON. – A férfitorna negyeddöntőjében: Querrey–Brown 6:3, 6:7, 6:3, Verdasco–Young 7:6, 6:1, Almagro–Sock 6:2, 6:4, Giraldo–A. Gonzalez 6:3, 6:4, elődöntő: Almagro–Querrey – küzdelem nélkül, Verdasco–Giraldo 6:4, 7:5.

CASABLANCA. – A férfitorna negyeddöntőjében: Delbonis–Hanescu 7:6, 6:3, Granollers–Carreno 6:7, 6:3, 6:0, G. López–Paire 7:5, 7:6, Carballers–Kuznyecov 6:4, 6:2, elődöntő: Granollers–Delbonis 6:1, 6:4, G. López–Carballes 6:2, 6:7, 6:4.

LITTLE ROCK. – A futures negyeddöntőjében: Krajinović–Jung 6:1, 6:4, elődöntő: Krajinović–Kozlov 3:6, 6:4, 6:3

ALGÍR. – A futures elődöntőjében: Krstin–Rochette 6:4, 6:2, döntő: Krstin–Marrai 6:7, 6:2, 6:2.

BOL. – A női ITF-torna elődöntőjében: Mekovec–Bukta 7:5, 6:2.